3 intrări

3 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DIPELTA Maxim., DIPELTA, fam. Caprifoliaceae. Gen originar din China, 4 specii, arbuști. Flori mici, corolă campanulată, la exterior roz sau galbenă, în interior albă-gălbui, cca 8 în buchet. Fruct, capsulă uscată, învăluită de bractee în formă de scut. Frunze opuse, simple, scurt-pețiolate.

Dipelta floribunda Maxim. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori în exterior roz-deschis, în interior portocalii și albe, parfumate, lungi de cca 3-4 cm. Frunze ovate (cca 9 cm lungime) pînă la eliptic- lanceolate, nedentate. Tufă (cca 4,5 m înălțime în țara de origine, la noi 1,5-2,5 m) cu ramurile tinere pubescente, glanduloase, care la maturitate devin maro-roșietice, iar scoarța se exfoliază.

Dipelta ventricosa Hefnsl. Specie care înflorește vara. Corolă campanulată (cca 2,5-3,5 cm lungime), în exterior purpur, în interior mai deschisă. Frunze mai înguste cu vîrf lung, ascuțit, dentate, cu nervurile pubescente pe partea inferioară. Tufe (în patrie cca 4,5 m înălțime, 1,5-2,5 m la noi) cu ramuri pubescente.

Intrare: Dipelta (gen de plante)
Dipelta (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Dipelta
Intrare: Dipelta floribunda
Dipelta floribunda park  nomenclatura binară
compus
  • Dipelta floribunda
Intrare: Dipelta ventricosa
Dipelta ventricosa park  nomenclatura binară
compus
  • Dipelta ventricosa