9 definiții pentru descriptivism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DESCRIPTIVISM s. n. Curent lingvistic care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. – Descriptiv + suf. -ism.

DESCRIPTIVISM s. n. Curent lingvistic care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. – Descriptiv + suf. -ism.

descriptivism sn [At: DN3 / Pl: ~e / E: descriptiv + -ism] 1 Curent lingvistic care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. 2 Manierism literar care acordă o importanță exagerată amănuntelor descriptive, nesugestive. 3 Sistem de critică literară care, în loc de a se pronunța asupra semnificațiilor și valorii operelor, se mărginește la o descriere a acestora.

DESCRIPTIVISM s.n. 1. Manierism literar care acordă o importanță exagerată amănuntelor descriptive, nesugestive. ♦ Sistem de critică literară care, în loc de a se pronunța asupra semnificațiilor și valorii operelor, se mărginește la o descriere a acestora. 2. Școală lingvistică care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. [< descriptiv + -ism].

DESCRIPTIVISM s. n. 1. manierism literar care acordă o importanță exagerată amănuntelor descriptive, nesugestive. ◊ sistem de critică literară care, în loc de a se pronunța asupra semnificațiilor și valorii operelor, se mărginește la o descriere a acestora. 2. curent în structuralismul lingvistic american care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. (< descriptiv + -ism)

DESCRIPTIVISM n. Curent în lingvistică bazat pe descrierea limbilor din punct de vedere formal și fiziologic (fără a ține cont de istoria lor). /descriptiv + suf. ~ism

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

descriptivism (desp. des-crip-/de-scrip-) s. n.

!descriptivism (des-crip-/de-scrip-) s. n.

descriptivism s. n. (sil. mf. -scrip-)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

DESCRIPTIVISM s. n. (< descriptiv, cf. fr. descriptif, lat. descriptivus + suf. -ism): varietate a structuralismului american, care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. La baza lui stau cercetările lui Franz Boas despre limbile indiene ale Americii. Reprezentanții cei mai de seamă ai acestei varietăți de structuralism sunt lingviștii Edvard Sapir și Leonard Bloomfield (v. și curent).

Intrare: descriptivism
  • silabație: des-crip-, de-scrip- info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • descriptivism
  • descriptivismul
  • descriptivismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • descriptivism
  • descriptivismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

descriptivismsubstantiv neutru

  • 1. Curent lingvistic care folosește metode mecaniciste de descriere a limbilor din punct de vedere formal și fiziologic, fără cercetarea dezvoltării lor istorice. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. Manierism literar care acordă o importanță exagerată amănuntelor descriptive, nesugestive. DN
    • 2.1. Sistem de critică literară care, în loc de a se pronunța asupra semnificațiilor și valorii operelor, se mărginește la o descriere a acestora. DN
etimologie:
  • Descriptiv + sufix -ism. DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.