10 definiții pentru delfinariu

delfináriu sn [At: DN3 / Pl: ~ii / E: delfin1 + -ariu] 1 Bazin amenajat pentru delfini1 (1). 2 Sală sau clădire care adăpostește un delfinariu (1) și în care au loc reprezentații cu delfini1 (1).

DELFINÁRIU, delfinarii, s. n. 1. Bazin amenajat pentru delfini1 (1). 2. Sală sau clădire care adăpostește un delfinariu (1) și în care au loc reprezentații cu delfini1 (1). – Delfin1 + suf. -ariu.

DELFINÁRIU, delfinarii, s. n. 1. Bazin amenajat pentru delfini1 (1). 2. Sală sau clădire care adăpostește un delfinariu (1) în care au loc reprezentații cu delfini1 (1). – Delfin1 + suf. -ariu.

delfináriu [riu pron. rĭu] s. n., art. delfináriul; pl. delfinárii, art. delfináriile (-ri-i-)

delfináriu s. n. [-riu pron. -riu], art. delfináriul; pl. delfinárii, art. delfináriile (sil. -ri-i-)

DELFINÁRIU s.n. Bazin în care se țin delfinii. [Pron. -riu. / et. incertă].

DELFINÁRIU s. n. 1. bazin amenajat pentru delfini. 2. sală, clădire care adăpostește un delfinariu (1). (< germ. Delphinarium)

DELFINÁRIU ~i n. Bazin în care se țin (și/sau se dresează) delfinii. [Sil. -na-riu] /delfin + suf. ~ariu


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

delfináriu s. n. Bazin amenajat pentru delfini ◊ „Am făcut primul pas pe șantierul delfinariului [...] Este vorba de un bazin cilindric din beton, legat printr-un canal de alt bazin mai mic. Primul, înconjurat de tribune încăpătoare, întocmai ca o arenă de circ, este rezervat spectatorilor, al doilea este «locuința actorilor», inteligenții și jucăușii delfini.” R.lit. 15 V 70 p. 2; v. și R.l. 18 VI 80 p. 5 (din delfin + -ariu, după modelul lui acvariu; DN3, DEX-S)

DELFINÁRIU (< delfin1) s. m. Ecosistem antropic reprezentat de bazine artificiale cu apă marină în care trăiesc delfini, amenajate în scopul cercetării științifice, dar și pentru realizarea unor spectacole publice de dresură (ex. în România, d. de la Constanța; cel mai mare d. din lume se află la Miami, S.U.A.).

Intrare: delfinariu
delfinariu substantiv neutru
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular delfinariu delfinariul
plural delfinarii delfinariile
genitiv-dativ singular delfinariu delfinariului
plural delfinarii delfinariilor
vocativ singular
plural