2 intrări

25 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

decoloráre sf [At: PONTBRIANT, D. / V: desc~ l Pl: ~rắri / E: decolora] 1 Ștergere a culorii datorită spălării, soarelui etc. Si: decolorat1 (1), decolorație (1). 2 (Fig) Pierdere a importanței, relevanței. 3 Operație prin care se înlătură coloranții de pe un obiect cu ajutorul substanțelor decolorante, în vederea purificării, albirii, revopsirii, imprimării etc. Si: decolorat1 (2), decolorație (2).

DECOLORÁRE, decolorări, s. f. 1. Faptul de a (se) decolora; pierderea culorii intense. 2. Operație care are ca scop îndepărtarea unei substanțe colorante sau colorate cu ajutorul decoloranților. – V. decolora.

DECOLORÁRE, decolorări, s. f. 1. Faptul de a (se) decolora; pierderea culorii (vii). 2. Operație care are ca scop îndepărtarea unei substanțe colorante sau colorate cu ajutorul decoloranților, în vederea purificării, albirii, vopsirii și imprimării a diferite produse. – V. decolora.

DECOLORÁRE, decolorări, s. f. Faptul de a (se) decolora, pierderea culorii (vii); fig. ofilire, pălire.

decoloráre s. f., g.-d. art. decolorắrii; pl. decolorắri

decoloráre s. f. → colorare

DECOLORÁRE s. ieșire, spălăcire. (~ unui material textil.)

DECOLORÁRE s.f. Acțiunea de a (se) decolora și rezultatul ei. [< decolora].

decolorá [At: I. GOLESCU, C. / V: desc~ / Pzi: ~réz / E: fr décolorer] 1-2 vtr (D. țesături) (A deveni sau) a face să devină lipsit de culoare, datorită spălării, soarelui etc. 3-4 vtr (Fig) (A deveni sau) a face să devină șters, insignifiant. 5-6 vt A înlătura (total sau) parțial culoarea de pe o țesătură, un tablou, păr etc. folosind decoloranți.

DECOLORÁ, decolorez, vb. I. 1. Refl. și tranz. A-și pierde sau a face să-și piardă culoarea în urma expunerii la soare, la spălat etc. ♦ A căpăta sau a face să capete o culoare mai ștearsă, mai deschisă; fig. a deveni sau a face să devină insignifiant; a păli. 2. Tranz. A înlătura total sau parțial culoarea de pe o țesătură, de pe un tablou etc. – Din fr. décolorer, lat. decolorare.

DECOLORÁ, decolorez, vb. I. 1. Refl. (Despre țesături) A-și pierde culoarea, a ieși (6) (de soare, la spălat etc.) ♦ A căpăta o culoare ștearsă, mai deschisă; fig. (despre abstracte) a se șterge, a păli. 2. Tranz. A înlătura total sau parțial culoarea de pe o țesătură, un tablou etc. – Din fr. décolorer, lat. decolorare.

DECOLORÁ, decolorez, vb. I. Refl. (Despre obiecte colorate, mai ales despre țesături) A-și pierde culoarea (prin spălare repetată, prin expunere la soare etc.). O floare pe un covor se decolorează. ANGHEL, PR. 3. ♦ A căpăta o culoare mai ștearsă, mai deschisă, mai puțin vie. (Fig.) Pe urmă, noaptea din geam s-a făcut viorie, verde, s-a decolorat cristalin ca bobul de rouă. C. PETRESCU, R. DR. 49. Imaginile se decolorară și muriră. IBRĂILEANU, A. 192. În rama ferestrelor cerul se decolora peste arborii mari și o singură stea mai lucea strălucitoare, departe peste acoperișuri, în afundul nemărginirii. ANGHEL, PR. 7. ◊ Tranz. Energie contagioasă, care îi încorda trăsăturile obrazului, îi decolora buzele. C. PETRESCU, C. V. 207. ♦ Tranz. A înlătura, total sau parțial, prin diferite procedee, culoarea de pe o țesătură, un tablou etc.

decolorá (a ~) vb., ind. prez. 3 decoloreáză

decolorá vb., ind. prez. 1 sg. decoloréz, 3 sg. și pl. decoloreáză; conj. prez. 3 sg. și pl. decoloréze; ger. decolorând

DECOLORÁ vb. a ieși, a se spălăci, (reg.) a se serbezi, a se spălătoci. (Țesătura s-a ~ la spălat.)

A (se) decolora ≠ a (se) colora

DECOLORÁ vb. I. 1. refl. A-și pierde culoarea; a căpăta o culoare mai ștearsă, mai deschisă. 2. tr. A înlătura, a șterge culoarea de pe o țesătură, de pe un tabou etc. [Cf. fr. décolorer, lat. decolorare].

DECOLORÁ vb. I. refl. a-și pierde culoarea; a căpăta o culoare mai ștearsă, mai deschisă. II. tr. a înlătura, a șterge culoarea (de pe o țesătură, un tablou etc.). (< fr. décolorer, lat. decolorare)

A DECOLORÁ ~éz tranz. A face să se decoloreze. /<fr. décolorer, lat. decolorare

A SE DECOLORÁ pers. 3 se ~eáză intranz. 1) (despre obiecte colorate) A-și pierde culoarea inițială (sub acțiunea unor factori nefavorabili); a se spălăci; a se șterge. 2) (despre culori) A deveni mai puțin intens. /<fr. décolorer, lat. decolorare

Intrare: decolora
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) decolora decolorare decolorat decolorând singular plural
decolorea decolorați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) decolorez (să) decolorez decoloram decolorai decolorasem
a II-a (tu) decolorezi (să) decolorezi decolorai decolorași decoloraseși
a III-a (el, ea) decolorea (să) decoloreze decolora decoloră decolorase
plural I (noi) decolorăm (să) decolorăm decoloram decolorarăm decoloraserăm, decolorasem*
a II-a (voi) decolorați (să) decolorați decolorați decolorarăți decoloraserăți, decoloraseți*
a III-a (ei, ele) decolorea (să) decoloreze decolorau decolora decoloraseră
Intrare: decolorare
decolorare substantiv feminin
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular decolorare decolorarea
plural decolorări decolorările
genitiv-dativ singular decolorări decolorării
plural decolorări decolorărilor
vocativ singular
plural
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)