13 definiții pentru decalaj

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DECALAJ, decalaje, s. n. Distanțare în spațiu a două obiecte în raport cu poziția inițială a unuia față de celălalt; distanțare în timp a două sau a mai multe fapte sau evenimente. ♦ Fig. Dezacord, nepotrivire între situații, concepții, evenimente sau fapte. – Din fr. décalage.

decalaj sn [At: CAMIL PETRESCU, T. II, 37 / Pl: ~e / E: fr décalage] 1-2 Distanțare în spațiu (sau în timp). 3-4 Distanță (sau interval) care rezultă din decalaj (1-2). 5 Distanțare a două sisteme tehnice sau a două organe ale aceluiași sistem tehnic pentru asigurarea condițiilor optime de funcționare. 6 (Fig) Lipsă de concordanță între situații, evenimente, concepții.

DECALAJ, decalaje, s. n. Distanțare în spațiu a două obiecte în raport cu poziția inițială a unuia față de celălalt; distanțare în timp a două sau mai multe fapte sau evenimente. ♦ Fig. Dezacord, nepotrivire între situații, concepții, evenimente sau fapte. – Din fr. décalage.

DECALAJ, decalaje, s. n. Distanțare în spațiu a două obiecte în raport cu poziția pe care o aveau unul față de altul; distanțare în timp a două sau mai multe fapte sau evenimente. ♦ Lipsă de armonie, dezacord între situații, concepții, evenimente sau fapte; nepotrivire. Această modalitate concretă urmărită oferea în cazul de față încă o zonă de studiu, și anume gradul decalajului dintre actul de vorbire... și actul comportare. CAMIL PETRESCU, T. II 37.

DECALAJ s.n. Distanțare în spațiu, în timp. ♦ Lipsă de armonie, disproporție, nepotrivire, dezacord (între situații, concepții etc.). [Cf. fr. décalage].

DECALAJ s. n. 1. decalare. 2. (fig.) lipsă de armonie, disproporție, nepotrivire. (< fr. décalage)

DECALAJ ~e n. 1) v. A DECALA și A SE DECALA. 2) fig. Nepotrivire între situații, stări de lucruri, atitudini; lipsă de armonie. /<fr. décalage

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DECALÁJ (< fr.) s. n. 1. Distanțarea în spațiu sau în timp; fig. nepotrivire, dezacord între situații, evenimente, concepții etc. ◊ (EC.) D. economic = discrepanță cantitativă (diferență exprimată în valorile absolute ale indicatorilor comparați) și calitativă (structurală) între nivelurile de dezvoltare ale unor țări, regiuni geografice. 2. Diferența dintre valorile luate de o aceeași mărime variabilă (ex. distanța, unghiul, timpul etc.) caracteristică pentru două fenomene, situații etc. care în rest sunt analoage.

Intrare: decalaj
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • decalaj
  • decalajul
  • decalaju‑
plural
  • decalaje
  • decalajele
genitiv-dativ singular
  • decalaj
  • decalajului
plural
  • decalaje
  • decalajelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

decalaj, decalajesubstantiv neutru

  • 1. Distanțare în spațiu a două obiecte în raport cu poziția inițială a unuia față de celălalt; distanțare în timp a două sau a mai multe fapte sau evenimente. DEX '09 DN
    sinonime: distanțare
    • 1.1. figurat Dezacord, nepotrivire între situații, concepții, evenimente sau fapte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Această modalitate concretă urmărită oferea în cazul de față încă o zonă de studiu, și anume gradul decalajului dintre actul de vorbire... și actul comportare. CAMIL PETRESCU, T. II 37. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.