5 intrări

31 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

datura sf vz datură

DATURA s. f. gen de plante din familia solanacee, foarte toxice, care cresc pe trunchiul copacilor; ciumăfaie. (< fr. datura)

DATOR, -OARE, datori, -oare, adj. 1. Care are de plătit cuiva o datorie (bănească). ◊ Expr. Dator vândut = plin de datorii. A scoate pe cineva dator = a-i pretinde cuiva achitarea unei sume pe care nu o datorează. ♦ Îndatorat față de cineva pentru un serviciu, un sprijin etc. 2. Obligat (moralicește sau prin lege, printr-o învoială) să facă ceva. – Lat. debitorius (după da2).

adetoriu, ~oare[1] a, smf vz dator

  1. Variantă neconsemnată la intrarea principală. — gall

dator, ~oare[1] [At: CORESI, EV. 280 / V: (îvp) dăt~, dătoriu, det~, (înv) ~riu, ~tur, deator,[2] deatoriu,[3] detoriu,[4] (reg) dit~ / Pl: ~i, ~oare / E: ml debitorius] 1 a (Construit mai ales cu verbul a fi sau a rămâne și urmat de determinări introduse adesea prin prepoziția cu, arătând obiectul datoriei) Care are de plătit (cuiva) o datorie (1), de obicei, o sumă de bani. 2 a (Îlv) A (se) da (sau, pop a (se) băga) ~ A se îndatora (cuiva). 3-4 a (Pfm; îe) (A fi) ~ vândut (A fi) plin de datorii (1). 5 a (Pfm; îe) A scoate (pe cineva) ~ A pretinde (cuiva) achitarea unei sume pe care nu o datorează. 6 a (Trs; îe) A se băga ~ (pe ceva) A lua ceva pe datorie. 7 a (Îe) A face ceva ~ A amaneta un obiect. 8 a (De obicei urmat de un conjunctiv sau un infinitiv) Care este obligat (moral, prin lege sau printr-o învoială) să adopte o anumită poziție, sau să acționeze într-un anumit mod Si: constrâns, forțat. 9 a (Pex; de obicei urmat de un conjunctiv sau un infinitiv) Sortit (1). 10 a (Îe) A (nu) rămâne (cuiva) ~ A face totul după cum era stabilit. 11 a (Îae) A clarifica. 12 a (Îae) A răspunde prompt. 13 a (Pex; îae) A se răzbuna. 14 a (Înv; pex) Răspunzător. 15 a (De obicei construit cu verbul a fi) Care are datoria de a mulțumi (cuiva) pentru un serviciu, pentru un sprijin etc. 16 a (De obicei construit cu verbul a fi) Care este îndatorat (cuiva). 17 a (De obicei construit cu verbul a fi) Care este plin de recunoștință. 18 a (Îlv) A fi ~ A datora. 19 sm (Înv; adesea cu referire la divinitate) Dătător. 20 sn (Înv) Datorie (1). 21 sm (Înv; îlav) În ~ Pe datorie (1). 22 sm (Îrg) Debitor.

  1. Dar nu are explicații pentru s.f. — gall
  2. Variantă neconsemnată ca intrare principală. — gall
  3. Variantă neconsemnată ca intrare principală. — gall
  4. Varianta face trimitere la datorie gall

datură sf [At: LM / V: ~ra / Pl: ~ri / E: lat datura] (Bot; liv) Ciumăfaie (Datura stramonium).

DATOR, -OARE, datori, -oare, adj. 1. Care are de plătit cuiva o datorie (bănească). ◊ Expr. Dator vândut = plin de datorii. A scoate pe cineva dator = a-i pretinde cuiva achitarea unei sume pe care nu o datorează. ♦ Îndatorat față de cineva pentru un serviciu, un sprijin etc. 2. Obligat (moralicește sau prin lege, printr-o învoială) să facă ceva. – Lat. debitorius (după da2).

DATOR, -OARE, datori, -oare, adj. (Construit mai ales cu verbul «a fi» sau «a rămîne» și urmat de determinări introduse uneori prin prep. «cu» și arătînd obiectul datoriei). 1. Care are de plătit (cuiva) o datorie, de obicei o sumă de bani. Mohabin a rămas dator unei văduve sărace cu cinci parale, pentru cusutul unui turban. SADOVEANU, D. P. 182. La birt ai rămas dator 800 lei. SEBASTIAN, T. 282. ◊ Fig. Îți sînt dator o lămurire, amicul meu. M. I. CARAGIALE, C. 69. Din zei de-am fi scoborîtori, C-o moarte toți sîntem datori! COȘBUC, P. I 257. ◊ Expr. Dator-vîndut = plin de datorii. Sărac-lipit, dator-vîndut... rămînea netulburat. M. I. CARAGIALE, c. 121. a scoate (pe cineva) dator = a cere, a pretinde (cuiva cu care ai avut o afacere) achitarea unei sume pe care n-o datorează. Băui trei zile de vară... Băui, nene, turma toată Sărăcuț de maica mea Cînd văzui că, după toate, Încă și dator mă scoate. ALECSANDRI, P. P. 265. (Rar) A face dator (un lucru) = a pune amanet, a amaneta, a ipoteca. Mîncai caii și cocia Și-mi făcui datoare via. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 376. 2. (De obicei urmat de un verb la infinitiv sau la conjunctiv) Obligat (prin lege, printr-o învoială sau moralicește) să facă ceva. Fiecare cetățean al Republicii Populare Romîne este dator să respecte constituția și legile statului de democrație populară. CONST. R.P.R. 42. El e dator să se poarte politicos cu lumea. CARAGIALE, O. III 34. Dă, sîntem datori a ne ajuta unii pe alții. CREANGĂ, O. A. 218. Cetățeanul e dator către lege mai mult decît supunerea sa. El trebuie a-i fi sprijinitor și ajutor. BĂLCESCU, O. I 354. 3. (Construit cu dativul) Care are a mulțumi cuiva pentru un serviciu, pentru un sprijin etc.; îndatorat. Ție îți sînt datoare mîntuirea puilor mei. ISPIRESCU, L. 90. Voi veți trăi; căci vouă Grecia e datoare; Căci voi ați dat semnalul la libertatea sa. ALEXANDRESCU, P. 143.

DATOR ~oare (~ori, ~oare) 1) Care datorează ceva; care are obligația de a restitui o datorie (bănească). ◊ A socoti (pe cineva) ~ a pretinde cuiva o datorie în mod neîntemeiat. ~ vândut care este încurcat în datorii bănești. 2) Care are obligația morală sau materială de a acționa într-un anumit fel; obligat. 3) Care este obligat moral la recunoștință (pentru un anumit serviciu); îndatorat. /<lat. debitorius

dator a. și m. care are o datorie (materială sau morală); [Vechiu-rom. detoriu = lat. *DEBITORIUS].

datór și (vechĭ) detór, -oáre adj. (lat. debitor, id., de unde s’a făcut *debtor, *deutor, apoĭ, supt infl. luĭ dat, dator; pv. sp. deudor, pg. devedor). Debitor: am rămas dator un franc, cu un franc. Dator vîndut, foarte dator. Obligat: eștĭ dator să facĭ asta.

*datúră f., pl. ĭ (lat. științific datúra, d scr. dhattura). Bot. O plantă solanee veninoasă, numită pe rom. laur, laur porcesc, bolîndariță, cĭumofaĭe, cornută ș.a.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

dator adj. m., pl. datori; f. sg. și pl. datoare

dator adj. m., pl. datori; f. sg. și pl. datoare

dator adj. m., pl. datori; f. sg. și pl. datoare

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DATOR adj. 1. îndatorat. (Om ~ cu bani.) 2. obligat. (Sunt ~ să fac acest lucru.)

DATOR adj. 1. îndatorat. (Om ~ cu bani.) 2. obligat. (Sînt ~ să fac acest lucru.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

dator (datoare), adj.1. Care are de plătit o datorie, debitor. – 2. Obligat. – Var. datoriu, (Trans., Banat) dător(i), detori(u). Mr. dător. Lat. *dĕbĭtorius, în loc de dĕbĭtor (Cipariu, Gram., 86; Pușcariu 486; Candrea-Dens., 473; REW 2492; Tiktin; Candrea); cf. prov., sp. deudor, port. devedor. Vocalismul indică producerea unei contaminări semantic normală, cu dare.Der. datoriu, s. n. (înv., datorie, obligație); datori (var. datora), vb. (a face datorii; a trebui); datorie, s. f. (sumă de bani sau orice alt bun datorat cuiva; obligație morală); datorință, s. f. (înv., datorie, obligație); datornic, s. m. (dator, debitor), fără a părea important de decis dacă vine de la datorie (Graur, Noms d’agent, 26), sau de la dator (Pușcariu, Dacor., VII, 446); îndatori (var. îndatora), vb. (a da credit, a da împrumut; a obliga); îndatoritor, adj. (generos, serviabil), alb. dëtürë „datorie”, detores „datornic” (cf. Meyer 66) ar putea proveni din rom.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DATURA L., CIUMĂFAIE, DATURA, LAUR, fam. Solanaceae. Gen originar din America de S și India răsăriteană, cca 25 specii, erbacee sau arborescente (cu ramuri: semilemnoase), anuale sau perene, cultivate în cîmp sau seră. Frunze mari, caduce, pețiolate, ovate, sinuate și inegal dințate, otrăvitoare. Flori albe și roșii, lungi, infundibuliforme, pendente, foarte mirositoare. înflorește vara-toamna, iar unele specii în tot cursul iernii. Plantă cca 0,30-5 m înălțime.

Datura arborea L. Arbust (cca 6 m înălțime) semilemnos. Înflorește vara-toamna. Flori albe, infundibuliforme, pendente, odorante. Frunze ovate, păroase. înainte de căderea brumei, toamna, se trec în sere. Răsadnițe sau apartamente luminoase, eu temperatură peste 5°C. Plantele mature se cultivă la hîrdaie, folosindu-se la ornarea teraselor, balcoanelor etc.

Datura stramonium L. Specie care înflorește vara-toamna. Flori mari, albe, solitare. Fructul, o capsulă țepoasă, semințe negre. Frunze ovate, sinuate, inegal-dințate, pețiolate, Plantă erbacee, anuală, 0,30-1,20 m înălțime, cu miros neplăcut, foarte veninoasă.

Datura suaveolens H. B. K. Specie cu flori (cca 20-30 cm lungime) albe, parfumate, pendente. Frunze (cca 15-30 cm lungime, 5-15 cm lățime), oblong-ovate, caduce. Plantă cca 3-5 m înălțime. Iarna se ține fără apă, la 7°C, vara foarte mult soare și apă. După înflorire se taie ramurile complet, la fel se taie și la tinerele plante pentru a le da formă. Se cultivă în seră, în vase foarte mari sau direct, în sol.

Intrare: datura
substantiv feminin (F159)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • datura
  • datura
plural
  • dature
  • daturele
genitiv-dativ singular
  • dature
  • daturei
plural
  • dature
  • daturelor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F43)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • datu
  • datura
plural
  • daturi
  • daturile
genitiv-dativ singular
  • daturi
  • daturii
plural
  • daturi
  • daturilor
vocativ singular
plural
Datura (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Datura
Intrare: dator (adj.)
dator1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A66)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dator
  • datorul
  • datoru‑
  • datoare
  • datoarea
plural
  • datori
  • datorii
  • datoare
  • datoarele
genitiv-dativ singular
  • dator
  • datorului
  • datoare
  • datoarei
plural
  • datori
  • datorilor
  • datoare
  • datoarelor
vocativ singular
plural
datoriu adjectiv
adjectiv (A109)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • datoriu
  • datoriul
  • datorie
  • datoria
plural
  • datorii
  • datoriii
  • datorii
  • datoriile
genitiv-dativ singular
  • datoriu
  • datoriului
  • datorii
  • datoriei
plural
  • datorii
  • datoriilor
  • datorii
  • datoriilor
vocativ singular
plural
datur adjectiv
adjectiv (A1)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • datur
  • daturul
  • datu
  • datura
plural
  • daturi
  • daturii
  • dature
  • daturele
genitiv-dativ singular
  • datur
  • daturului
  • dature
  • daturei
plural
  • daturi
  • daturilor
  • dature
  • daturelor
vocativ singular
plural
detor adjectiv
adjectiv (A66)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • detor
  • detorul
  • detoare
  • detoarea
plural
  • detori
  • detorii
  • detoare
  • detoarele
genitiv-dativ singular
  • detor
  • detorului
  • detoare
  • detoarei
plural
  • detori
  • detorilor
  • detoare
  • detoarelor
vocativ singular
plural
adetoriu1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A109)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • adetoriu
  • adetoriul
  • adetorie
  • adetoria
plural
  • adetorii
  • adetoriii
  • adetorii
  • adetoriile
genitiv-dativ singular
  • adetoriu
  • adetoriului
  • adetorii
  • adetoriei
plural
  • adetorii
  • adetoriilor
  • adetorii
  • adetoriilor
vocativ singular
plural
dător adjectiv
adjectiv (A66)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dător
  • dătorul
  • dătoare
  • dătoarea
plural
  • dători
  • dătorii
  • dătoare
  • dătoarele
genitiv-dativ singular
  • dător
  • dătorului
  • dătoare
  • dătoarei
plural
  • dători
  • dătorilor
  • dătoare
  • dătoarelor
vocativ singular
plural
dătoriu adjectiv
adjectiv (A109)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dătoriu
  • dătoriul
  • dătorie
  • dătoria
plural
  • dătorii
  • dătoriii
  • dătorii
  • dătoriile
genitiv-dativ singular
  • dătoriu
  • dătoriului
  • dătorii
  • dătoriei
plural
  • dătorii
  • dătoriilor
  • dătorii
  • dătoriilor
vocativ singular
plural
ditor adjectiv
adjectiv (A66)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ditor
  • ditorul
  • ditoare
  • ditoarea
plural
  • ditori
  • ditorii
  • ditoare
  • ditoarele
genitiv-dativ singular
  • ditor
  • ditorului
  • ditoare
  • ditoarei
plural
  • ditori
  • ditorilor
  • ditoare
  • ditoarelor
vocativ singular
plural
Intrare: Datura arborea
compus
  • Datura arborea
Intrare: Datura stramonium
Datura stramonium park  nomenclatura binară
compus
  • Datura stramonium
Intrare: Datura suaveolens
Datura suaveolens park  nomenclatura binară
compus
  • Datura suaveolens
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

datura, daturesubstantiv feminin

  • 1. Gen de plante din familia solanacee, foarte toxice, care cresc pe trunchiul copacilor. MDN '00
    sinonime: ciumăfaie
etimologie:

dator, datoareadjectiv

  • 1. Care are de plătit cuiva o datorie (bănească). DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Mohabin a rămas dator unei văduve sărace cu cinci parale, pentru cusutul unui turban. SADOVEANU, D. P. 182. DLRLC
    • format_quote La birt ai rămas dator 800 lei. SEBASTIAN, T. 282. DLRLC
    • format_quote figurat Îți sînt dator o lămurire, amicul meu. M. I. CARAGIALE, C. 69. DLRLC
    • format_quote figurat Din zei de-am fi scoborîtori, C-o moarte toți sîntem datori! COȘBUC, P. I 257. DLRLC
    • 1.1. Îndatorat față de cineva pentru un serviciu, un sprijin etc. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
      sinonime: îndatorat
      • format_quote Ție îți sînt datoare mîntuirea puilor mei. ISPIRESCU, L. 90. DLRLC
      • format_quote Voi veți trăi; căci vouă Grecia e datoare; Căci voi ați dat semnalul la libertatea sa. ALEXANDRESCU, P. 143. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune verbală A (se) da (sau, popular, a (se) băga) dator = a se îndatora (cuiva). MDA2
    • chat_bubble Dator vândut = plin de datorii. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Sărac-lipit, dator-vîndut... rămînea netulburat. M. I. CARAGIALE, C. 121. DLRLC
    • chat_bubble A scoate pe cineva dator = a-i pretinde cuiva achitarea unei sume pe care nu o datorează. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Băui trei zile de vară... Băui, nene, turma toată Sărăcuț de maica mea Cînd văzui că, după toate, Încă și dator mă scoate. ALECSANDRI, P. P. 265. DLRLC
    • chat_bubble regional A se băga dator (pe ceva) = a lua ceva pe datorie. MDA2
    • chat_bubble rar A face dator (un lucru) = a pune amanet. MDA2 DLRLC
      • format_quote Mîncai caii și cocia Și-mi făcui datoare via. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 376. DLRLC
  • 2. Obligat (moralicește sau prin lege, printr-o învoială) să facă ceva. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Fiecare cetățean al Republicii Populare Romîne este dator să respecte constituția și legile statului de democrație populară. CONST. R.P.R. 42. DLRLC
    • format_quote El e dator să se poarte politicos cu lumea. CARAGIALE, O. III 34. DLRLC
    • format_quote Dă, sîntem datori a ne ajuta unii pe alții. CREANGĂ, O. A. 218. DLRLC
    • format_quote Cetățeanul e dator către lege mai mult decît supunerea sa. El trebuie a-i fi sprijinitor și ajutor. BĂLCESCU, O. I 354. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.