2 intrări

21 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DARVINÍSM s. n. Teorie (formulată de naturalistul englez Ch. Darwin) care explică originea și evoluția speciilor de animale și de plante pe calea selecției naturale potrivit căreia indivizii necorespunzători sînt eliminați în lupta pentru existență, iar cei care supraviețuiesc se transformă necontenit sub înrîurirea mediului înconjurător. Lenin considera darwinismul ca o doctrină care a așezat pentru prima oară biologia pe un teren cu adevărat științific. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 126, 9/2.

DARVINÍSM s. n. Teorie formulată de naturalistul englez Darwin, care explică originea și evoluția speciilor de animale și de plante pe calea selecției naturale. – Fr. darwinisme.[1]

 1. Considerăm eronate formele cu v în loc de w. gall

DARWINÍSM s. n. Concepție evoluționistă, formulată de naturalistul englez Darwin, care explică originea și evoluția speciilor de animale și de plante prin transformarea treptată a speciilor care au trăit în trecut pe pământ, ca urmare a interacțiunii dintre variabilitate, ereditate, suprapopulație, lupta pentru existență și selecția naturală. – Din fr. darwinisme.

darwinísm sn [At: CONTEMPORANUL, I, 5 / S și: ~rvi~ / P: ~vi-nism / E: eg darwinism, fr darwinisme] 1 Concepție evoluționistă, formulată de naturalistul englez Darwin, potrivit căreia speciile actuale de plante și animale provin din transformarea treptată a altor specii care au trăit odinioară pe pământ, ca urmare a interacțiunii dintre variabilitate, ereditate, suprapopulație, lupta pentru existență și selecția naturală. 2 (Îs) ~ social Concepție sociologică ce extinde, în mod eronat, legitățile biologice descoperite de Darwin la viața socială.

social-darvinism sns [At: DER / P: ~ci-al~ / E: social + -darvinism] Concepție sociologică apărută în a doua jumătate a secolulul al XIX-lea, care extinde, în mod eronat, legitățile biologice descoperite de Darwin la lupta socială Si: darvinism social.

DARWINÍSM s. n. Concepție evoluționistă, formulată de naturalistul englez Darwin, care explică originea și evoluția speciilor de animale și de plante prin transformarea treptată a altor specii care au trăit odinioară pe pământ, ca urmare a interacțiunii dintre variabilitate, ereditate, suprapopulație, lupta pentru existență și selecția naturală. – Din fr. darwinisme.

DARWINÍSM s.n. Concepție evoluționistă potrivit căreia speciile se transformă treptat unele în altele prin interacțiunea mai multor factori: variabilitatea, ereditatea, suprapopulația, lupta pentru existență și selecția naturală. ◊ Darwinism social = curent în sociologie care extinde legile biologice ale luptei pentru existență și ale selecției naturale la domeniul fenomenelor sociale. [< fr. darwinisme, cf. Darwin – biolog materialist englez].

SOCIAL-DARWINÍSM s.n. Darwinism social. [< rus. soțial-darvinizm].

DARWINÍSM s. n. concepție evoluționistă potrivit căreia speciile animale și vegetale se transformă treptat unele în altele ca urmare a interacțiunii dintre variabilitate, ereditate, suprapopulație, lupta pentru existență și selecția naturală. ♦ ~ social = concepție sociologică din a doua jumătate a sec. XIX care extinde legile biologice ale luptei pentru existență și ale selecției naturale la viața socială. (< fr. darwinisme)

SOCIAL-DARWINÍSM s. n. darwinism social. (< rus. soțial-darvinizm)

DARWINÍSM n. Concepție despre legile de dezvoltare a naturii vii, întemeiată de Ch. Darwin, care explică originea și evoluția speciilor de plante și de animale prin interacțiunea mai multor factori, dintre care rolul definitoriu îi revine selecției naturale. /<fr. darwinisme

DARWINÍSM s. n. Concepție evoluționistă conform căreia speciile se transformă treptat unele în altele după legile selecției naturale și sub influența altor factori. – Din fr. darwinisme, cf. Darwin, naturalist englez care și-a expus această teorie în lucrarea „Originea speciilor”, 1859.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

DARVINISM s. 1. (BIOL.) evoluționism, transformism, (rar) selecționism. 2. (FILOZ.) darvinism social = social-darvinism.

DARWINÍSM s. 1. v. evoluționism. 2. (FILOZ.) darwinism social = social-darwinism.

SOCIAL-DARWINÍSM s. (FILOZ.) darwinism social.

SOCIAL-DARVINISM s. (FILOZ.) darvinism social.[1]

 1. După alte surse și: social-darwinism. LauraGellner

arată toate definițiile

Intrare: darwinism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • darwinism
 • darwinismul
 • darwinismu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • darwinism
 • darwinismului
plural
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • darvinism
 • darvinismul
 • darvinismu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • darvinism
 • darvinismului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: social-darwinism
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • social-darwinism
 • social-darwinismul
 • social-darwinismu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • social-darwinism
 • social-darwinismului
plural
vocativ singular
plural
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • social-darvinism
 • social-darvinismul
plural
genitiv-dativ singular
 • social-darvinism
 • social-darvinismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

darwinism darvinism

 • 1. Concepție evoluționistă, formulată de naturalistul englez Darwin, care explică originea și evoluția speciilor de animale și de plante prin transformarea treptată a speciilor care au trăit în trecut pe pământ, ca urmare a interacțiunii dintre variabilitate, ereditate, suprapopulație, lupta pentru existență și selecția naturală.
  exemple
  • Lenin considera darwinismul ca o doctrină care a așezat pentru prima oară biologia pe un teren cu adevărat științific. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 126, 9/2.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Darwinism social = curent în sociologie care extinde legile biologice ale luptei pentru existență și ale selecției naturale la domeniul fenomenelor sociale.
   surse: DN sinonime: social-darwinism

etimologie:

social-darwinism social-darvinism

 • 1. Darwinism social.
  surse: DN

etimologie: