16 definiții pentru coconar

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COCONAR, coconari, s. m. 1. Arbore conifer ornamental cu coroana în formă de umbrelă, care crește în regiunea mediteraneană (Pinus pinea). 2. (La pl.) Semințele comestibile, de formă ovală și cu gust de alune, ale coconarului (1). – Din ngr. kukunári.

COCONAR, coconari, s. m. 1. Arbore conifer ornamental cu coroana în formă de umbrelă, care crește în regiunea mediteraneană (Pinus pinea). 2. (La pl.) Semințele comestibile, de formă ovală și cu gust de alune, ale coconarului (1). – Din ngr. kukunári.

coconar2 sm [At: ANTIPA, P. / Pl: ~i / E: nct] (Iht; Olt) Soi de pește mic, de apă dulce (Alburnus bipunctatus) Si: beldiță, berchiță, (Trs) lătăreață.

coconar1 sm [At: PISCUPESCU, O. 194/21 / V: cuc~, cucun~ / Pl: ~i / E: ngr ϰοϰονάςι] 1 Arbore conifer ornamental cu coroana în formă de umbrelă, care crește în regiunea mediteraneană (Pinus pinea). 2 (Lpl) Semințe comestibile, de formă ovală și cu gust de alune, ale coconarului (1) Si: coconară.

COCONAR, coconari, s. m. 1. Arbore din clasa coniferelor, înalt cam de 10-20 m, cu coroana în formă de umbrelă, care crește în regiunea mediteraneană (Pinus pinea). 2. (La pl.) Semințele comestibile ale coconarului, de formă ovală, cu gust de alune, întrebuințate pentru a aroma unele mîncări. Iahniile și plachiile, crapii umpluți cu stafide și coconari. C. PETRESCU, C. V. 77.

COCONAR ~i m. 1) Arbore tropical din familia coniferelor care are o coroană în formă de disc. 2) la pl. Semințele comestibile ale acestui arbore asemănătoare la gust cu alunele. /<ngr. kukunári

coconar m. un fel de pin (Pinus pinea). [Gr. mod. KUKUNÁRI]. ║ numele oltean al peștelui beldiță (cu corpul lungăreț].

cucunár m. (ngr. kukunári, -nára, fructu arboreluĭ numit kukunarĭá, rudă cu vgr. kókkalos, sîmbure de cucunar, kókkos, sîmbure, bobiță, și cu rom. cucuruz și cocă; turc. küknar). Un fel de brad mediteranian aĭ căruĭ cucurujĭ, foarte marĭ, se coc în anul al treilea (pinus pinea). Fructu luĭ, curățat orĭ nu, care se întrebuințează în bucătărie ca umplutură: curcan umplut cu stafide și cucunar (saŭ cucunarĭ). – În Munt. coconar.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

coconar (coconari), s. m.1. Pin (Pinus pinea). – 2. Sămînță de pin. Ngr. ϰουϰουνάρι „pin”, ϰουϰϰουνάρα „con” (Cihac, II, 649; Meyer 211; Ronzevalle 154; Gáldi 166). – Der. coconară, s. f. (sămînță de pin).

Intrare: coconar
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • coconar
  • coconarul
  • coconaru‑
plural
  • coconari
  • coconarii
genitiv-dativ singular
  • coconar
  • coconarului
plural
  • coconari
  • coconarilor
vocativ singular
plural
cuconar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

coconar, coconarisubstantiv masculin

  • 1. Arbore conifer ornamental cu coroana în formă de umbrelă, care crește în regiunea mediteraneană (Pinus pinea). DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. (la) plural Semințele comestibile, de formă ovală și cu gust de alune, ale coconarului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Iahniile și plachiile, crapii umpluți cu stafide și coconari. C. PETRESCU, C. V. 77. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.