5 definiții pentru covașă

cováșă sf [At: PAMFILE, S. T. 145 / V: ~áș sn / Pl: ~se / E: ucr квaщa] 1 (Mol) Băutură cu gust acrișor preparată din făină cu apă rece, dospită și apoi fiartă Cf: bragă. 2 Zeamă acră care se mânca rece, cu mămăligă prăjită, de sfântul Teodor. 3 Lapte acru. 4 Poreclă dată unui om debil, palid.

COVÁȘĂ f. înv. Mâncare pregătită din făină de porumb sau de secară, muiată cu apă caldă și lăsată să dospească. /<sl. kvașa

cováșă s.f. sg. (reg.) 1. băutură cu gust acrișor; bragă. 2. lapte covăsit.

covașă f. băutură acră din făină de meiu fermentată (ce se face în postul mare). [Slav. KVAȘA, aluat].

cováșă f., pl. ășĭ (rut. kváša, a. î., rudă cu rus. kvas, cvas. De la Slaviĭ de sud vine ung. kovász, țaĭcă. V. covăsesc). Est. Un fel de bragă dulce și acrișoară care se face din făină de hrișcă, meĭ, secară, grîŭ, porumb ș. a. opărită și fermentată. (În Cov. se face în ziŭa de Sf. Andreĭ).

Intrare: covașă
covașă
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.