2 intrări

15 definiții

cotropít1 sn [At: DA / Pl: ~uri / E: cotropi] 1-17 Cotropire (1-17).

cotropít2, ~ă a [At: I. IONESCU, M. 27 / Pl: ~iți, ~e / E: cotropi] 1 Asupra căruia s-a năvălit. 2 Inundat2. 3 (D. teritorii) Ocupat prin violență. 4 Luat în stăpânire. 5 (D. drepturi) Uzurpat. 6 (Înv) Nimicit2. 7 (Înv) Desființat2. 8 Înconjurat. 9 (Înv) Umplut2. 10 (Înv) Acoperit2. 11 (Înv) Îngropat2. 12 (Înv) Învelit2. 13 (Înv) Călcat în picioare. 14 (Înv) Culcat la pământ. 15 (Înv) Dărâmat2. 16 (Înv) Prăbușit2. 17 (Înv) Pierdut cu firea.

cotropí [At: (a. 1865) URICARIUL X, 370 / V: ~rupí, cut~, cutrupí / Pzi: ~pésc, 3 (pop) ~oápă / E: nct] 1 vt (D. oameni) A năvăli. 2 vt (D. ape) A inunda. 3 vt A ocupa, prin violență, un teritoriu străin. 4 vt A lua în stăpânire ceva. 5 vt A uzurpa un drept. 6 vt (Înv) A nimici. 7 vt (Înv) A desființa. 8 vt A înconjura din toate părțile. 9 vt (Înv) A umple. 10 vt (Înv) A acoperi. 11 vt (Înv) A îngropa. 12 vr (Înv) A se înveli. 13 vt (Înv) A călca în picioare. 14 vt (Înv; d. plante) A culca la pământ. 15-16 vtr (Înv) A (se) dărâma. 17 vr (Înv) A se prăbuși. 18 vr (Înv; d. oameni) A se pierde cu firea.

COTROPÍ, cotropesc, vb. IV. Tranz. 1. A ocupa prin violență, a pune stăpânire pe un teritoriu străin în mod abuziv și brutal; a încălca, a invada. ♦ Refl. (Rar) A se nărui, a se prăbuși. 2. Fig. A acoperi, a cuprinde din toate părțile; a copleși. – Et. nec.

COTROPÍ, cotropesc, vb. IV. Tranz. 1. A ocupa prin violență, a pune stăpânire pe un teritoriu străin în mod abuziv și brutal; a încălca, a invada. ♦ Refl. (Rar) A se nărui, a se prăbuși. 2. Fig. A acoperi, a cuprinde din toate părțile; a copleși. – Et. nec.

COTROPÍ, cotropesc, vb. IV. Tranz. 1. A ocupa prin violență, a pune stăpînire (pe ceva) în mod abuziv și brutal; a încălca, a invada. În 1931, imperialismul japonez a cotropit mișelește Manciuria, aprinzînd unul din focarele care aveau să ducă la cel de-al doilea război mondial. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2400. Dacă Romînia n-a fost cotropită în întregime de germani, aceasta se dato- rește ajutorului armatelor ruse și eroismului ostașului romîn. IST. R.P.R. 497. Mai multe ținuturi de către miazănoapte, spre pildă Normandia, se supuseră de bună voie sau de frică străinului ce amenința de a cotropi regatul întreg. ODOBESCU, S. I 3. ◊ Refl. pas. Cutezînd a se împotrivi, cetatea se va cotropi. NEGRUZZI, S. I 172. 2. Fig. A acoperi, a cuprinde din toate părțile. Vedem ploaia, ca o perdea de suliți... cotropind cîmpiile. VLAHUȚĂ, O. A. 412. – Variante: cutropí (CAMILAR, N. I 33), cutrupí (STANCU, C. 85) vb. IV.

cotropí (a ~) (co-tro-) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. cotropésc, imperf. 3 sg. cotropeá; conj. prez. 3 să cotropeáscă

cotropí vb. (sil. -tro-), ind. prez. 1 sg. și 3 pl. cotropésc, imperf. 3 sg. cotropeá; conj. prez. 3 sg. și pl. cotropeáscă

COTROPÍ vb. a invada, a încălca, a năpădi, (pop.) a călca, (înv.) a cuprinde, a năbuși, a stropși, a supăra. (A ~ un teritoriu străin.)

cotropí (-pésc, -ít), vb.1. A acoperi, a astupa. – 2. A ocupa, a umple. – 3. A invada, a călca în picioare. – Var. (înv.) cutropi, cutrupi, încotropi, încotroji, încotroșna, încot(r)oșma. Formație expresivă, ca în cazurile vb. (în)coțopi, cotrobăi, copleși, cofleși, comînji; fonetic și semantic coincide cu cotroci. Celelalte ipoteze par hazardate: din sl. otrabiti „a tăia” (Cihac, II, 88); din lat. *contorpire în loc de contorpere (Tiktin; Candrea-Dens., 469); din gr. ϰατοροφόω „a acoperi casa” (Diculescu, Elementele, 472); din v. germ. *thorp „turmă, mulțime”, în forma lat. troppus, ipoteză susținuță insistent de Pușcariu (Academia ortodoxă, Cernăuți, 1936, 139; Dacor., VIII, 292; DAR; Pușcariu, Lr., 273; cf. împotrivă Rosetti, I, 160). Scriban pare a fi bănuit caracterul expresiv al formației, comparînd-o cu cotroci „a iscodi, a cerceta”. – Der. cotropitor, adj. (invadator); descotropi, vb. (a elibera, a slobozi; Banat, a descoperi, a dezveli).

A COTROPÍ ~ésc tranz. 1) (teritorii, țări) A ocupa prin violență; a lua în stăpânire cu forța; a invada. 2) fig. A cuprinde din toate părțile; a învălui; a învălura; a împresura; a înfășura. /Orig. nec.

cotropì v. 1. a coprinde, a acoperi peste toti: noaptea a cotropit omenirea BĂLC.; 2. a năvăli cu armele, a călca o tară; 3. a covârși cu putere, a prăpădi; 4. a călca drepturile cuiva, a lua cu de-a sila. [Fuziune din co(prinde) și tropăi].

cotropésc v. tr. (cp. cu cotrocesc și cotroboiesc). Cuprind, acoper peste tot: apa a cotropit fîneața. Invadez, ocup: dușmaniĭ aŭ cotropit țara. Încalc, uzurp: vecinu mĭ-a cotropit moșia. – Și cutropesc, vechĭ și încutropesc. În Ban. Olt. Serbia cutróp (el cutroape, să cutroapă) și (a)cutrupesc, acoper, învălesc: un straĭ de cutrupit.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

COTROPI vb. a invada, a încălca, a năpădi, (pop.) a călca, (înv.) a cuprinde, a năbuși, a stropși, a supăra. (A ~ un teritoriu străin.)

Intrare: cotropi
  • silabație: -tro-
verb (VT401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) cotropi cotropire cotropit cotropind singular plural
cotropește cotropiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) cotropesc (să) cotropesc cotropeam cotropii cotropisem
a II-a (tu) cotropești (să) cotropești cotropeai cotropiși cotropiseși
a III-a (el, ea) cotropește (să) cotropească cotropea cotropi cotropise
plural I (noi) cotropim (să) cotropim cotropeam cotropirăm cotropiserăm, cotropisem*
a II-a (voi) cotropiți (să) cotropiți cotropeați cotropirăți cotropiserăți, cotropiseți*
a III-a (ei, ele) cotropesc (să) cotropească cotropeau cotropi cotropiseră
Intrare: cotropit
cotropit participiu
participiu (PT2)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cotropit cotropitul cotropi cotropita
plural cotropiți cotropiții cotropite cotropitele
genitiv-dativ singular cotropit cotropitului cotropite cotropitei
plural cotropiți cotropiților cotropite cotropitelor
vocativ singular
plural
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)