13 definiții pentru corecțional

corecționál, ~ă a [At: MDA ms / Pl: ~i, ~e / E: fr correctionnel] (Jur) 1 Specific corecției delincvenților. 2 Care se referă la corecția delincvenților. 3 Care provine de la corecția delincvenților. 4 Care aparține corecției delincvenților. 5 (D. pedepse, instanțe și procese; în opoziție cu contravențional) Privitor la delicte Cf penal. 6 Care sancționează o infracțiune. 7 (Îs) Închisoare ~ă Sancțiune privativă de libertate, aplicată pentru săvârșirea unui delict.

CORECȚIONÁL, -Ă, corecționali, -e, adj. Care sancționează un delict, care privește o infracțiune. ◊ Închisoare corecțională = sancțiune privativă de libertate, aplicată pentru săvârșirea unui delict. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. correctionnel.

CORECȚIONÁL, -Ă, corecționali, -e, adj. Care sancționează un delict, care privește o infracțiune. ◊ Închisoare corecțională = sancțiune privativă de libertate, aplicată pentru săvârșirea unui delict. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. correctionnel.

CORECȚIONÁL, -Ă, corecționali, -e, adj. Care sancționează un delict. închisoare corecțională. Pedeapsă corecțională. ◊ (Adverbial) Singurul drept ce se dă țăranului rob era ca stăpînul lui să nu-i poată răpi după voință banii, vitele și instrumentele de arătură și de a-l putea pedepsi decît corecțional, iar nu a-l omorî. BĂLCESCU, O. I 139. – Pronunțat: -ți-o-.

corecționál (-ți-o-) adj. m., pl. corecționáli; f. corecționálă, pl. corecționále

corecționál adj. m. (sil. -ți-o-), pl. corecționáli; f. sg. corecționálă, pl. corecționále

CORECȚIONÁL adj. (JUR.) infracțional.

CORECȚIONÁL, -Ă adj. Care pedepsește un delict. ◊ Închisoare corecțională = sancțiune privativă de libertate aplicată pentru săvârșirea unui delict în anumite sisteme penale. [Pron. -ți-o-. / cf. fr. correctionnel].

CORECȚIONÁL, -Ă adj. care pedepsește o infracțiune. ♦ închisoare ~ă = sancțiune privativă de libertate, în anumite sisteme penale, pentru săvârșirea unei infracțiuni. (< fr. correctionnel)

CORECȚIONÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de o acțiune calificată drept delict; referitor la o infracțiune. Pedeapsă ~ă. 2) Care reprimă infracțiunile; însărcinat cu reprimarea infracțiunilor. Poliție ~ă. Tribunal ~. [Sil. -ți-o-] /<fr. correctionnel

corecțional a. care privește simplele delicte: pedeapsă corecțională. ║ n. tribunal corecțional, care judecă delictele și crimele comise de copii mai mici de 20 ani; s’află câte unul în mai toate județele.

*corecționál, -ă adj. (după fr. correctionnel). Relativ la simple delicte: pedeapsă corecțională. Tribunal corecțional, care judecă delictele micĭ saŭ crimele comise de tinerĭ maĭ micĭ de 20 de anĭ. Adv. În mod corecțional: pedepsit corecțional.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CORECȚIONAL adj. (JUR.) infracțional.

Intrare: corecțional
corecțional adjectiv
  • silabisire: -ți-o-
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular corecțional corecționalul corecționa corecționala
plural corecționali corecționalii corecționale corecționalele
genitiv-dativ singular corecțional corecționalului corecționale corecționalei
plural corecționali corecționalilor corecționale corecționalelor
vocativ singular
plural