4 intrări

4 definiții


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CORDIA L., CORDIA, fam. Boraginaceae. Gen originar din regiunile tropicale și subtropicale, cca 260 specii, arbori sau arbuști. Flori așezate în capitule dense (corolă albă; sau portocalie, cilindrică, infundibuliformă sau în formă de disc, cu 4 sau mai multe diviziuni, stamine în același număr cu diviziunile, caliciul cilindric sau în formă de clopot, cu 3-6 dinți sau lobi) adunate în spice sau umbele. Fruct, de obicei, cu 4 lobi și 4 semințe. Frunze, de obicei, alterne, pețiolate, dentate sau nedentate.

Cordia decandra Hook. et Arn. Specie care înflorește în apr.-mai. Flori parfumate, cca 10, în capitule terminale, corolă albă, cilindrică, cu 10 lacinii. Frunze (cca 5,5 cm lungime, 1 cm lățime) nepețiolate, liniar-lanceolate, cu marginea rulată în exterior, partea inferioară gri-albă. Se cultivă în seră rece. Arbust (0,95 m înălțime) cu ramuri și frunze acoperite de păr aspru.

Cordia greggii Torr. Specie ce înflorește în iun.-aug. Flori albe, parfumate, cca 6, în paniculă terminală, corolă cilindrică cu 5 diviziuni. Frunze ovate, pubescente, dentate, lungi de cca 2 cm. Arbust (cca 1,95 m înălțime) foarte ramificat. Se cultivă în seră rece.

Cordia superba Cham. Specie ce înflorește în sept.-oct. Flori albe în buchete terminale, cu peduncul lung, corolă campanulată cu 5 lacinii. Frunze cu verticil terminal, lung-pețiolate, nedentate, cca 22 cm lungime, 9 cm lățime. Arbust cu ramuri viguroase, glabre. Se cultivă în seră caldă.

Intrare: Cordia (gen de plante)
Cordia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
Intrare: Cordia decandra
Cordia decandra  nomenclatura binară
compus
Intrare: Cordia greggii
Cordia greggii  nomenclatura binară
compus
Intrare: Cordia superba
Cordia superba  nomenclatura binară
compus