15 definiții pentru conveniență

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONVENIENȚĂ, conveniențe, s. f. (Mai ales la pl.) Regulă de purtare impusă de o anumită societate; uzanță. ◊ Loc. adj. De conveniență = făcut numai pentru a respecta anumite forme sociale, anumite interese; de formă. ♦ Căsătorie de conveniență = căsătorie la care se ține seama numai de interese materiale și familiale. [Pr.: -ni-en-] – Din it. convenienza.

CONVENIENȚĂ, conveniențe, s. f. (Mai ales la pl.) Regulă de purtare impusă de o anumită societate; uzanță. ◊ Loc. adj. De conveniență = făcut numai pentru a respecta anumite forme sociale, anumite interese; de formă. ♦ Căsătorie de conveniență = căsătorie la care se ține seama numai de interese materiale și familiale. [Pr.: -ni-en-] – Din it. convenienza.

conveniență [At: LM / P: ~ni-en~ / V: (înv) ~nan~, ~nin~ / Pl: ~țe / E: fr convenance, it convenienza] sf 1 (Mpl) Regulă de purtare impusă de o anumită societate. 2 a (Îla) De ~ Făcut numai pentru a respecta anumite cerințe sociale sau interese. 3 a (Îs) Căsătorie de ~ Căsătorie în care se ține seama numai de interese materiale și familiale. 4 sf Potrivire.

CONVENIENȚĂ, conveniențe, s. f. (Mai ales la pl.) Ansamblul regulilor de purtare impuse de o anumită societate (în special cea feudală și burgheză). V. politețe. Pentru ce, adică, mi-aș gîtui eu îmboldirile propriei mele firi, turnîndu-le în tipand sucit și îngust al «conveniențelor» meșteșugite? HOGAȘ, M. N. 233. Vă adresez o cerere care nu e poate tocmai la locul ei și în armonie cu conveniențele sociale. MACEDONSKI, O. II 420. ◊ (În societatea burgheză) Căsătorie de conveniență = căsătorie la care se ține seamă numai de condițiile materiale și familiale. – Pronunțat: -ni-en-.

CONVENIENȚĂ s.f. (La pl.) Totalitatea regulilor de purtare care se impun într-o anumită societate. ◊ De conveniență = făcut numai pentru a respecta anumite forme sociale, de formă. [Pron. -ni-en-, gen. -ței. / cf. it. convenienza, fr. convenance].

CONVENIENȚĂ s. f. (pl.) totalitatea regulilor de purtare care se impun într-o anumită împrejurare; uzanță. ♦ de ~ = făcută numai pentru a respecta anumite norme sociale de formă. (< it. convenienza)

CONVENIENȚĂ ~e f. Regulă de purtare impusă într-o societate. ◊ Căsătorie de ~ căsătorie bazată pe interese materiale. [Sil. -ni-en-] /<it. convenienza, fr. convenance

conveniență f. 1. raport, conformitate; 2. pl. bunacuviință socială.

*conveniénță f., pl. e (lat. convenientia, fr. convenance. V. pro-veniență). Conformitate, potrivire: conveniență de caracter. Cuviință, decență: conveniența socială (saŭ conveniențele sociale). Căsătorie de conveniență, aceĭa la care-s luate în considerațiune nobleța orĭ averea orĭ cultura în locu dragosteĭ reciproce.

convenanță sf vz conveniență

convenință sf vz conveniență

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

conveniență (desp. -ni-en-) s. f., g.-d. art. convenienței; pl. conveniențe

conveniență (-ni-en-) s. f., g.-d. art. convenienței; pl. conveniențe

conveniență s. f. (sil. -ni-en-), g.-d. art. convenienței; pl. conveniențe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CONVENIENȚĂ s. (mai ales la pl.) uzanță. (Trebuie să se supună ~elor.)

CONVENIENȚĂ s. uzanță. (Trebuie să se supună ~elor.)

Intrare: conveniență
conveniență substantiv feminin
  • silabație: -ni-en-ță info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • conveniență
  • conveniența
plural
  • conveniențe
  • conveniențele
genitiv-dativ singular
  • conveniențe
  • convenienței
plural
  • conveniențe
  • conveniențelor
vocativ singular
plural
convenanță
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
convenință
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

conveniență, conveniențesubstantiv feminin

  • 1. mai ales la plural Regulă de purtare impusă de o anumită societate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: uzanță
    • format_quote Pentru ce, adică, mi-aș gîtui eu îmboldirile propriei mele firi, turnîndu-le în tiparul sucit și îngust al «conveniențelor» meșteșugite? HOGAȘ, M. N. 233. DLRLC
    • format_quote Vă adresez o cerere care nu e poate tocmai la locul ei și în armonie cu conveniențele sociale. MACEDONSKI, O. II 420. DLRLC
    • 1.1. Căsătorie de conveniență = căsătorie la care se ține seama numai de interese materiale și familiale. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adjectivală De conveniență = făcut numai pentru a respecta anumite forme sociale, anumite interese; de formă. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.