11 definiții pentru conductibilitate


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONDUCTIBILITÁTE s. f. Proprietate a corpurilor de a transmite căldura, electricitatea etc.; conducție. ◊ Conductibilitate electrică = proprietate a unor corpuri de a putea fi străbătute de curent electric sub acțiunea unei diferențe de potențial. Conductibilitate termică = proprietate a unor corpuri de a putea fi străbătute de un flux de căldură sub acțiunea unei diferențe de căldură. – Din fr. conductibilité.

conductibilitate sf [At: PONI, CH. 47 / Pl: ~tăți / E: fr conductibilité] 1 Proprietate a corpurilor de a transmite căldura, electricitatea etc. Si: conducție (1). 2 (Îs) ~ electrică Proprietate a unor corpuri de a putea fi străbătute de curent electric sub acțiunea unei tensiuni electrice Si: conducție (2). 3 (Îs) ~ termică Proprietate a unor corpuri de a putea fi străbătute de un flux de căldură sub acțiunea unei diferențe de căldură Si: conducție (3).

CONDUCTIBILITÁTE s. f. Proprietate a corpurilor de a transmite căldura, electricitatea etc. ◊ Conductibilitate electrică = proprietate a unor corpuri de a putea fi străbătute de curent electric sub acțiunea unei tensiuni electrice. Conductibilitate termică = proprietate a unor corpuri de a putea fi străbătute de un flux de căldură sub acțiunea unei diferențe de căldură. – Din fr. conductibilité.

CONDUCTIBILITÁTE s. f. Proprietate a corpurilor de a transmite căldura, electricitatea, vibrațiile sonore etc. Conductibilitate termică. Conductibilitate sonoră. Conductibilitate electrică.

CONDUCTIBILITÁTE s.f. Proprietate a unui material de a putea transmite căldura, electricitatea, vibrațiile sonore etc.; conducție. [Cf. fr. conductibilité].

CONDUCTIBILITÁTE s. f. 1. proprietate a corpurilor de a transmite căldura sau electricitatea. 2. facultatea de propagare a influxului nervos. (< fr. conductibilité)

CONDUCTIBILITÁTE f. Caracter conductibil. /<fr. conductibilité

conductibilitate f. Fiz. proprietatea unor corpuri de a transmite căldura sau electricitatea pe toată întinderea lor.

*conductibilitáte f. (d. conductibil). Fiz. Proprietatea pe care o posedă corpurile de a transmite căldura saŭ fluidu electric.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

conductibilitáte s. f., g.-d. art. conductibilitắții

conductibilitáte s. f., g.-d. art. conductibilității

Intrare: conductibilitate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • conductibilitate
 • conductibilitatea
plural
genitiv-dativ singular
 • conductibilități
 • conductibilității
plural
vocativ singular
plural

conductibilitate

 • 1. Proprietate a corpurilor de a transmite căldura, electricitatea etc.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: conducție un exemplu
  exemple
  • Conductibilitate termică. Conductibilitate sonoră. Conductibilitate electrică.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Conductibilitate electrică = proprietate a unor corpuri de a putea fi străbătute de curent electric sub acțiunea unei diferențe de potențial.
   surse: DEX '09
  • 1.2. Conductibilitate termică = proprietate a unor corpuri de a putea fi străbătute de un flux de căldură sub acțiunea unei diferențe de căldură.
   surse: DEX '09
 • 2. Facultatea de propagare a influxului nervos.
  surse: MDN '00

etimologie: