4 intrări

38 de definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COMANDÁT, -Ă, comandați, -te, adj. 1. (Despre mișcări, acțiuni) Executat printr-o comandă (3). 2. (Despre camerele unei locuințe) Care comunică între ele; (despre apartamente) cu camere care comunică între ele. – V. comanda.

COMANDÁT, -Ă, comandați, -te, adj. 1. (Despre mișcări, acțiuni) Executat printr-o comandă (3). 2. (Despre camerele unei locuințe) Care comunică între ele; (despre apartamente) cu camere care comunică între ele. – V. comanda.

comandat, ~ă a [At: GORJAN, H. IV, 111 / Pl: ~ați, ~e / E: comanda] 1 Poruncit. 2 Aflat sub comanda cuiva. 3 Care este obiectul unei comenzi. 4 (D. mișcări, acțiuni) Executat printr-o comandă. 5 (D. camerele unei locuințe) Care comunică între ele. 6 (D. apartamente) Cu camere care comunică între ele.

comandát, -ă adj. (despre camerele unei locuințe) care comunică între ele; (despre apartamente) cu astfel de camere. (< comanda)

comandát, -ă adj. în sint. camere comandate (arh.) Camere care comunică între ele, sistem vagon ◊ „Schimb apartament două camere, comandate. R.l. 15 II 78 p. 4. ◊ „Apartament, trei camere, comandate, Mihai Bravu, pentru apartament două camere decomandate, etaj inferior.” R.l. 2 VII 79 p. 4 (din. fr. commander, cf. pièces commandées; comunicat de M. Avram)

COMANDÁ, cománd, vb. I. Tranz. 1. (Mil.) A da un ordin sau un semnal pentru executarea unei mișcări, a unei așezări etc.; a avea comanda unei unități armate sau a unei subdiviziuni a armatei. ♦ A porunci, a ordona. 2. A da în lucru (un obiect, o lucrare etc.) la un meșteșugar. 3. A solicita mâncare sau băutură într-un local public. – Din fr. commander.

COMÂNDÁ, comấnd, vb. I. Tranz. (Înv.) A face comândul; a îngriji de cele necesare pentru comând. – Lat. commandare (= commendare).

COMÂNDÁ, comấnd, vb. I. Tranz. (Înv.) A face comândul; a îngriji de cele necesare pentru comând. – Lat. commandare (= commendare).

comanda vt [At: (a. 1774) URICARIUL I, 173 / V: (Mol; Înv) ~men~ / Pzi: cománd, (Trs; îvr) ~éz / E: fr commander, it commandare, ger kommandieren] 1 A ordona Si: (înv) comandarisi (1). 2 (Mil) A da un ordin sau un semnal pentru executarea unei mișcări, a unei așezări etc. Si: (înv) comandarisi (2). 3 (Mil) A avea comanda asupra unei unități armate sau a unei subdiviziuni a armatei Si: (înv) comandarisi (3). 4 A da în lucru (un obiect, o lucrare etc.) la un meșteșugar Si: (înv) comandarisi (4). 5 A cere de mâncare sau de băut într-un local Si: (înv) comandarisi (5).

comănda1 v vz comânda1

comânda2 vt [At: ȘINCAI, HR. III, 230/1 / V: comănda2 / Pzi: ~dez, (pop) comând / E: lat commendare, mg komendálni] 1 (Reg) A porunci. 2 (Trs) A recomanda.

comânda1 vt [At: CORESI, PS. 299 / V: ~mănda1, cumănda, cum~ / Pzi: comând / E: lp *commando, -are] 1 (Înv) A aduce jertfe. 2 (Mol; Mun; Trs; înv) A face comândul. 3 A îngriji de cele necesare pentru comând.

COMANDÁ, cománd, vb. I. Tranz. 1. (Mil.) A da un ordin sau un semnal pentru executarea unei mișcări, a unei așezări etc.; a avea comanda unei unități armate sau a unei subdiviziuni a armatei. ♦ A porunci, a ordona. 2. A da în lucru (un obiect, o lucrare etc.) la un meșteșugar. 3. A solicita, a cere de mâncare, de băut într-un local de consum. – Din fr. commander.

COMANDÁ, cománd, vb. I. Tranz. 1. (Mil.) A da ordin sau semnal pentru executarea unei mișcări, a unei dispoziții etc; a avea comanda unei unități. Unde e acuma puternica mărire Din vremea cînd a țării eroică oștire în lupte uriașe Buzeștii comanda? ALEXANDRESCU, P. 145. ◊ Refl. impers. Se comandă drepți. SAHIA, N. 120. ◊ Intranz. Iar ai început să comanzi? El își făcuse datoria, luptase fără nici o slăbiciune, comandase fără nici o șovăială. C. PETRESCU, î. I 194. Ia drepți cînd îți comand. SAHIA, N. 53. ♦ A porunci, a ordona. S-a dus într-un serviciu comandat. SAHIA, U.R.S.S. 100. 2. A face sau a da o comandă, a dispune ca cineva să efectueze o lucrare, să facă un serviciu, să confecționeze ceva. Culmea moftangiului savant: a-și comanda statuia încă din viață și a prezida la inaugurarea ei și la apoteozarea sa. CARAGIALE, O. II 35. La un zugrav foarte vestit mergînd din întîmplare, Portretul meu îl Comandai. ALEXANDRESCU, P. 170. ♦ A cere o consumație într-un local. Arată energie doar cînd comandă o sticlă de vin. C. PETRESCU, Î. II 188.

COMANDÁ vb. I. tr. 1. A ordona, a porunci (executarea unei dispoziții, a unei mișcări etc.); a deține conducerea, comanda unei unități. ♦ A porunci, a ordona. 2. A da în lucru (un obiect, o lucrare) la un meșteșugar etc. ♦ A solicita, a cere de mâncare, de băut într-un local de consum. [P.i. cománd. / < fr. commander, it. comandare, cf. lat. cum – cu, mandare – a ordona].

COMANDÁ vb. tr. 1. a deține comanda unei armate, unități etc. 2. a porunci, a ordona. 3. a face o comandă (4). 4. a dirija un mecanism, o mașină etc. 5. a solicita, a cere de mâncare, de băut într-un local de consum.

A COMANDÁ cománd tranz. 1) (armate, trupe, detașamente etc.) A conduce, exercitându-și autoritatea printr-o comandă. 2) (acțiuni) A anunța printr-o comandă sau printr-un semnal. 3) (urmat de o propoziție complementară) A cere în mod autoritar și oficial; a porunci; a ordona; a dispune. 4) (îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte, lucruri) A cere să producă la comandă; a porunci. 5) (mâncare, băuturi) A solicita, făcând comandă într-un local de consum. /<fr. commander

A COMÂNDÁ ~éz tranz. pop. A da în calitate de comând. /<lat. commandare

COMÎND s.n. (Mold., Ban., Criș.) Pomană. A: O babă săracă ce torcea în furcă să-și agonisească hrana și comîndul său. CANTA. C: Să face a treia zi cumînd si alămojnă după cel mort. MOL. 1695. 46r. Kumĕnd. Exsequiae. AC, 348; cf. MOL. 16761. 149r: MOL. 1695, 80v. Etimologie: comînda. Vezi și comînda, comîndare. Cf. alămojnă, comîndare (2), paos (2).

COMÎNDA vb. (Trans. SV) A aduce jertfă. Cu voie cumînd ție. PS. SEC. XVIII, 37r. Vezi și comînd, comîndare. Cf. pominoci.

comandà v. 1. a da un ordin; 2. a avea comanda, autoritatea: a comanda o armată; 4. a face o comandă: a comanda un mobilier.

comândà v. a da un comând. [Lat. COMMENDARE, lit. a recomanda (memoria printr’un ospăț mortuar)].

*cománd, -á v. tr. (fr. commander, d. lat. commendare, pop. commandare. V. comînd, mandat). Daŭ ordin, poruncesc. Am putere, conduc: a comanda o armată. Dómin, predómin, ameninț: fortu comandă orașu. Com. Fac o comandă, poruncesc marfă: comand un pahar de ceaĭ.

2) comî́nd, a v. tr. (lat. commendare, pop. și *commandare, a recomanda [adică „luĭ Dumnezeŭ sufletu mortuluĭ”]. V. comand). Vechĭ. Jertfesc, sacrific. Azĭ. Rar. Fac pomenire și daŭ ospăț în numele unuĭ mort: a comînda un mort. – Și cu-.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

comandát adj. m., pl. comandáți; f. sg. comandátă, pl. comandáte

comandá (a ~) vb., ind. prez. 3 comándă

comândá (a ~) (înv.) vb., ind. prez. 3 comấndă

comandá vb., ind. prez. 1 sg. cománd, 3 sg. și pl. comándă

comândá vb., ind. prez. 1 sg. comând, 3 sg. și pl. comândă


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

COMANDÁ vb. 1. v. ordona. 2. v. conduce. 3. (TEHN.) a controla, a regla. (A ~ un sistem tehnic.)

COMÂNDÁ vb. v. jertfi, sacrifica.

COMANDA vb. 1. a decide, a dispune, a fixa, a hotărî, a ordona, a porunci, a stabili, a statornici, (rar) a prescrie, (înv. și pop.) a orîndui, a rîndui, (pop.) a soroci, (prin Ban. și Transilv.) a priti, (înv.) a învăța, a judeca, a poveli. (A ~ să se facă astfel...) 2. a conduce, (înv.) a povățui. (~ armata.) 3. (TEHN.) a controla, a regla.

comînda vb. v. JERTFI. SACRIFICA.

COMÎNDA vb. (BIS.) a pomeni. (~ morții.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

comandá (cománd, comandát), vb. – A ordona, a da un ordin. – Var. (Trans.) comînda, (înv.), comenda, comend(ăl)ui, comandarisi. Fr. commander.Der. comandă, s. f. (acțiunea de a comanda, poruncă, ordin; însărcinare; Banat, primărie; Bucov., prostituată), din germ. Kommando, înainte de pol. komenda (sec. XVIII); comenduială, s. f. (ordin), sec. XVIII; comenduire, s. f. (comandă); comandant (var. înv. comendant), s. m. (șef militar), din fr. commandant, și înainte din pol., rus. komendant, sec. XVII; comîndaș (var. comanduitor), s. m. (comandant, șef), sec. XVIII; comandor, s. m. (grad de ofițer în aviație și marină corespunzător gradului de colonel din armata terestră); comandament, s. n. (comandă, poruncă; ordin de executare), din fr. commandement; comandatură, s. f. (post de comandă, în organizarea germană de ocupație), din germ. Kommandatur; comandorie, s. f., din fr. commanderie; comandir, s. m. (înv., comandant), din rus. komandir. Cf. dubletul comînda.

comîndá (-d, -át), vb.1. (Înv.) A sacrifica. – 2. (Înv. și Mold.) A se îngriji de sufletul unui mort, a se ocupa de înmormîntare, de slujbe și pomeni, a face tot ce se cuvine pentru odihna sa. – 3. A da ultimele dispoziții cu privire la propria înmormîntare și la pomeni. – Var. cumînda. Lat. commendãre, popular commandãre (Hasdeu 2171; Pușcariu 440; REW 2048; Candrea-Dens., 386; DAR; Pușcariu, Lr., 336); cf. dubletul comanda și pentru sensul special, sp. manda.Der. comîndare, s. f. (înv., sacrificiu; pomană; slujbă de înmormîntare); comînd, s. n. (înv., sacrificiu; pomană; obiectele necesare pentru înmormîntare, ca de pildă straie, monede, pe care țăranii bătrîni obișnuiesc să le păstreze pentru propria lor înmormîntare; masă care se face după înmormîntare pentru odihna sufletului unui mort).


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

comândá2, comând, vb. tranz. – (reg.; mil.) A da ordin, a porunci; a comanda. – Lat. commendare, magh. komendálni (MDA).

comândá1, comând, vb. tranz. – A însoți un mort la groapă, a prohodi; a se ocupa de înmormântare, de slujbe și pomeni: „Nice fete să mă cânte / Nici feciori să mă comânde” (Papahagi, 1925: 169). – Lat. commendare, *commandare „a recomanda (...lui Dumnezeu, sufletul mortului)” (Hasdeu, Pușcariu, CDDE, DA, cf. DER; Scriban, MDA).

comândá, comând, vb. tranz. – A însoți un mort la groapă, a prohodi; a se ocupa de înmormântare, de slujbe și pomeni: „Nice fete să mă cânte / Nici feciori să mă comânde” (Papahagi 1925: 169). – Lat. commendare, commandare (Hasdeu, Pușcariu, Candrea-Densusianu, DA cf. DER).

Intrare: comandat
comandat adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • comandat
 • comandatul
 • comandatu‑
 • comanda
 • comandata
plural
 • comandați
 • comandații
 • comandate
 • comandatele
genitiv-dativ singular
 • comandat
 • comandatului
 • comandate
 • comandatei
plural
 • comandați
 • comandaților
 • comandate
 • comandatelor
vocativ singular
plural
Intrare: comanda
verb (VT4)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • comanda
 • comandare
 • comandat
 • comandatu‑
 • comandând
 • comandându‑
singular plural
 • comandă
 • comandați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • comand
(să)
 • comand
 • comandam
 • comandai
 • comandasem
a II-a (tu)
 • comanzi
(să)
 • comanzi
 • comandai
 • comandași
 • comandaseși
a III-a (el, ea)
 • comandă
(să)
 • comande
 • comanda
 • comandă
 • comandase
plural I (noi)
 • comandăm
(să)
 • comandăm
 • comandam
 • comandarăm
 • comandaserăm
 • comandasem
a II-a (voi)
 • comandați
(să)
 • comandați
 • comandați
 • comandarăți
 • comandaserăți
 • comandaseți
a III-a (ei, ele)
 • comandă
(să)
 • comande
 • comandau
 • comanda
 • comandaseră
Intrare: comânda
verb (VT4)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • comânda
 • comândare
 • comândat
 • comândatu‑
 • comândând
 • comândându‑
singular plural
 • comândă
 • comândați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • comând
(să)
 • comând
 • comândam
 • comândai
 • comândasem
a II-a (tu)
 • comânzi
(să)
 • comânzi
 • comândai
 • comândași
 • comândaseși
a III-a (el, ea)
 • comândă
(să)
 • comânde
 • comânda
 • comândă
 • comândase
plural I (noi)
 • comândăm
(să)
 • comândăm
 • comândam
 • comândarăm
 • comândaserăm
 • comândasem
a II-a (voi)
 • comândați
(să)
 • comândați
 • comândați
 • comândarăți
 • comândaserăți
 • comândaseți
a III-a (ei, ele)
 • comândă
(să)
 • comânde
 • comândau
 • comânda
 • comândaseră
Intrare: comândat
comândat participiu
participiu (PT2)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • comândat
 • comândatul
 • comândatu‑
 • comânda
 • comândata
plural
 • comândați
 • comândații
 • comândate
 • comândatele
genitiv-dativ singular
 • comândat
 • comândatului
 • comândate
 • comândatei
plural
 • comândați
 • comândaților
 • comândate
 • comândatelor
vocativ singular
plural
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

comandat

 • 1. (Despre mișcări, acțiuni) Executat printr-o comandă.
  surse: DEX '09 DEX '98
 • 2. (Despre camerele unei locuințe) Care comunică între ele; (despre apartamente) cu camere care comunică între ele.
  surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00

etimologie:

 • vezi comanda
  surse: DEX '98 DEX '09

comanda

 • 1. (termen) militar A da un ordin sau un semnal pentru executarea unei mișcări, a unei așezări etc.; a avea comanda unei unități armate sau a unei subdiviziuni a armatei.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN 5 exemple
  exemple
  • El își făcuse datoria, luptase fără nici o slăbiciune, comandase fără nici o șovăială. C. PETRESCU, î. I 194.
   surse: DLRLC
  • Ia drepți cînd îți comand. SAHIA, N. 53.
   surse: DLRLC
  • Unde e acuma puternica mărire Din vremea cînd a țării eroică oștire În lupte uriașe Buzeștii comanda? ALEXANDRESCU, P. 145.
   surse: DLRLC
  • reflexiv impersonal Se comandă drepți. SAHIA, N. 120.
   surse: DLRLC
  • intranzitiv Iar ai început să comanzi?
   surse: DLRLC
 • 2. A da în lucru (un obiect, o lucrare etc.) la un meșteșugar.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN 2 exemple
  exemple
  • Culmea moftangiului savant: a-și comanda statuia încă din viață și a prezida la inaugurarea ei și la apoteozarea sa. CARAGIALE, O. II 35.
   surse: DLRLC
  • La un zugrav foarte vestit mergînd din întîmplare, Portretul meu îl comandai. ALEXANDRESCU, P. 170.
   surse: DLRLC
 • 3. A dirija un mecanism, o mașină etc.
  surse: MDN '00
 • 4. A solicita mâncare sau băutură într-un local public.
  surse: DEX '09 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Arată energie doar cînd comandă o sticlă de vin. C. PETRESCU, Î. II 188.
   surse: DLRLC

etimologie:

comânda

 • 1. învechit A face comândul; a îngriji de cele necesare pentru comând.
  surse: DEX '09 DEX '98 sinonime: pomeni

etimologie:

 • limba latină commandare (= commendare).
  surse: DEX '09 DEX '98