4 intrări

4 definiții


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

Alona coelestis Lindl. Tufă cu ramuri subțiri, pubescente, frunze mici (lungi pînă la 3,5 cm), liniare. Flori (corola, cu 5 diviziuni, are marginile purpur-deschis pînă la albastru, restul alb-gălbui, caliciul cu 5 diviziuni, ușor-pubescent) în formă de trompetă, terminale.

Bollea coelestis Rchb. f. (syn. Zygopetalum coelestis Rchb. f.). Specie care înflorește vara. Flori de 8-10 cm diametru (petale ovale cu vîrf ascuțit, albastre-violete, la bază și pe margini ondulate, de culoare mai deschisă și vîrf galben, labei oval, ascuțit, scurt, cu marginile rulate în exterior), pe o tulpină semierectă, de 20 cm înălțime. Frunze numeroase, lungi de 28-32 cm, lat-lanceolate, cu vîrf ascuțit.

Commelina coelestis Willd. Specie care înflorește din iun. pînă în oct. Flori albe cu diferite nuanțe de albastru. Frunze glabre (cca 20 cm lungime, 4 cm lățime), ovat-lanceolate sau oblonge, pliate, de obicei cu marginea ondulată, cuprind tulpina. Tulpină erectă (cca 50 cm înălțime), ramificată, noduroasă, spre vîrf pubescentă. Plantă perenă cu tubercul.

Cypella coelestis (Lehm.) Diels (syn. C. plumbea Lindl.). Specie care înflorește în iun.-iul. Flori albastre-pal, cu pete roșietice-galbene pe un peduncul (0,60-1 m înălțime) înfrunzit. Frunze sabiate.

Intrare: Alona coelestis
Alona coelestis  nomenclatura binară
compus
Intrare: Bollea coelestis
Bollea coelestis  nomenclatura binară
compus
Intrare: Commelina coelestis
Commelina coelestis  nomenclatura binară
compus
Intrare: Cypella coelestis
Cypella coelestis  nomenclatura binară
compus