3 intrări

3 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CLIVIA Lindl., CRIN ROȘU, CLIVIA, fam. Amaryllidaceae. Gen originar din Africa de S, 3 specii, erbacee, cu bulb aparent și rădăcini voluminoase. Frunze persistente de culoare verde-închis, dispuse în evantai, lungi de 50-60 cm, late de 4-5 cm, liniare, strălucitoare. Înfloresc în mart-apr. Din centrul foiajului plantelor adulte se dezvoltă 1, 2 sau mai multe tije florale rigide, 40 cm înălțime, purtînd în vîrf un buchet de 15 la 20 flori mari, oranj, dispuse în umbelă.

Clivia miniata Regel. Specie care înflorește primăvara. Flori numeroase, infundibuliforme, divizate în 6 lobi, dispuse în umbele roșii, portocalii spre vîrf, la bază galbene. Filamentele staminelor lungi, un pic curbate și stamine proeminente. Tulpina, care susține inflorescența, țîșnește parcă din mijlocul frunzelor, înaltă de 30-40 cm, solidă, puțin turtită. Plantă de seră, perenă, cu rădăcini cărnoase. Frunze cerate, persistente, liniare (lungi de cca 60 cm, late 5 cm) în formă de rozetă. (Pl. 23, fig. 131).

Clivia nobilis Lindl. Specie care înflorește în aug.-oct. Flori mici, infundibuliforme, cu lobi portocalii, la vîrf verzi, 30-60, într-o umbelă pe o tulpină înaltă de cca 55 cm.

Intrare: Clivia (gen de plante)
Clivia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Clivia
Intrare: Clivia miniata
compus
  • Clivia miniata
Intrare: Clivia nobilis
compus
  • Clivia nobilis