5 intrări

27 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CLIN, clini, s. m. 1. Bucată (triunghiulară, trapezoidală etc.) de pânză sau de stofă, folosită ca piesă componentă ori ca adaos pentru a lărgi unele confecții. ◊ Expr. A nu avea nici în clin, nici în mânecă (cu cineva) = a nu avea nimic comun, niciun amestec, nicio legătură (cu cineva). 2. Petic de pământ sau de pădure în formă de triunghi sau de formă îngustă. [Pl. și: (n.) clinuri] – Din sl. klinŭ.

clin1 smn [At: (a. 1667) URICARIUL XXV, 68 / Pl: ~i. sm, ~nuri, sn / E: vsl клни] 1 (Înv) Unealtă de cizmărie nedefinită mai îndeaproape. 2-3 (Înv) Petic de pământ (sau de pădure) triunghiular (sau îngust). 4 Porțiune din coasta muntelui izolată de văile torentelor. 5 Bucată (triunghiulară, trapezoidală etc.) de pânză sau de stofă, folosită în croitorie ca piesă componentă a unui obiect de îmbrăcăminte sau ca adaos pentru a lărgi o îmbrăcăminte. 6 (Fam; îe) A nu avea (sau, înv, a nu face, a nu-și pune) nici în ~, nici în mânecă (cu cineva) A nu avea nimic în comun (cu cineva).

CLIN, clini, s. m. 1. Bucată (triunghiulară, trapezoidală etc.) de pânză sau de stofă, folosită în croitorie ca piesă componentă a unui obiect de îmbrăcăminte sau ca adaos pentru a lărgi o îmbrăcăminte. ◊ Expr. A nu avea nici în clin, nici în mânecă (cu cineva) = a nu avea nimic comun, nici un amestec, nici o legătură (cu cineva). 2. Petic de pământ sau de pădure în formă de triunghi sau de formă îngustă. [Pl. și: (n.) clinuri] – Din sl. klinŭ.

CLIN, clini, s. m., și clinuri, s. n. 1. Bucată triunghiulară (sau aproape triunghiulară) de pînză, stofă sau piele, folosită în croitorie ca piesă componentă a unei confecții sau ca adaos pentru a lărgi o îmbrăcăminte prea strîmtă. Fustă în clini. ▭ [Purta] sumăieș scurt fără clinuri și chimir îngust. SADOVEANU, O. V 455. La grandiosul bal, ea venise costumată... în costumul de mătase neagră, cu clinuri și bendițe stacojii. CARAGIALE, N. F. 168. ◊ Expr. A nu avea (de-a face) nici în clin, nici în mînecă (cu cineva) = a nu avea nimic comun, nici un amestec, nici o legătură (cu cineva). Tata mi-a dat în grijă... ca să mă feresc de omul roș, iar mai ales de cel spîn, cît oi putea; să n-am de-a face cu dînșii nici în clin, nici în mînecă. CREANGĂ, P. 202. 2. Petic de pămînt (sau de pădure) în formă de triunghi. Pe clin, la vale, erau împrăștiate case, sub glugi de stuh; de-abia se vedeau din livezile verzi. SADOVEANU, O. I 34. Sania coboară clinul de pădure. Fug în urma noastră, luminișuri dure. TOPÎRCEANU, B. 12. După cîtva timp văzu că un rumîn nu-și ține linia lui din dreapta, ci se duce spre stingă, îngustînd astfel pogonul.Măi Mihai, da de ce-mi lași clin în dreapta? SANDU-ALDEA, U. P. 161. 3. (Rar) Unealtă de cizmărie. Iară gazda, robotind zi și noapte, se proslăvea pe cuptor, între șanuri, calupuri... clin, ace, sule, clește... și tot ce trebuie unui ciubotar. CREANGĂ, A. 81.

CLIN1 ~i m. (în croitorie) Bucată de stofă triunghiulară sau trapezoidală folosită ca parte componentă la un obiect de îmbrăcăminte. ◊ A nu avea nici în ~, nici în mânecă a nu avea nici o legătură cu cineva sau cu ceva. /<sl. klinu

CLIN2 ~uri n. Lot de pământ (de pădure) având formă de triunghi sau de trapez. /<sl. klinu

clin n. 1. petec de pânză ce se pune la mâneca cămășei; a nu avea nici în clin, nici în mânecă cu cineva, a nu avea nimic comun laolaltă (zicătoare luată dela croitori); 2. petec triunghiular la poalele rochiilor. [Slav. KLINŬ].

clin m. (bg. rus. pol. klin, cuĭ, clin, d. vsl. klinŭ, cuĭ). Bucată de pînză orĭ de stofă din care se compune o rochie orĭ o umbrelă saŭ care se pune uneĭ haĭne ca s’o lărgeștĭ. A nu avea cu cineva nimica nicĭ în clin, nicĭ în mînecă (bg. ni vŭ klin, ni vŭ rykav), a nu avea nimica comun cu el, nicĭ o relațiune (rTP, 3, 9-12, 103). Fășie de pămînt (moșioară) între altele.

CLIN(O)-/ECLI- elem. „înclinație”. (< fr. clin/o/-, cf. gr. kline, pantă, pat)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

clin1 (element de croitorie) s. m., pl. clini

clin2 (unealtă; petic de pământ) s. n., pl. clinuri

!clin1 (element de croitorie) s. m., pl. clini

!clin2 (unealtă, petic de pământ) s. n., pl. clinuri

clin s.m./s.n., pl. clini / clinuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CLIN s. (reg.) băgătură, stan. (~ la o cămașă.)

CLIN s. (reg.) băgătură, stan. (~ la o cămașă.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

clin (clinuri), s. n.1. Unealtă de cizmar, neprecizată. – 2. Bucată de pînză triunghiulară care se adaugă la haine pentru a le da lărgime. – 3. Porțiune triunghiulară de teren. – Mr., megl. clin „colț de pîine”. Sl. klinŭ „cui” (Miklosich, Slaw. Elem., 24; Miklosich, Lexicon, 289; Cihac, II, 62); cf. bg., sb., cr., slov., ceh., pol., rus. klin. Probabil este cuvînt identic cu „clină”, s. f. (povîrniș, coastă, plan înclinat), poate ca urmare a unei contaminări cu înclina (DAR crede că acest cuvînt s-a format pe baza it. china).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

clin, clinuri, s.n. (reg.) unealtă de cizmărie.

clin, clini, s.m. – Bucată de pământ care se ară la sfârșit, dacă terenul are o formă neregulată; ic, corn, capăt de pământ (ALR, 1956: 29). – Din sl. klinŭ „cui” (Miklosich, Cihac, cf. DER; Scriban, Șăineanu, DEX, MDA).

clin, -uri, s.n. – Bucată de pământ care se ară la sfârșit, dacă terenul are o formă neregulată; ic, corn, capăt de pământ (ALR 1956: 29). – Din sl. klinŭ „cui”.

CLIN-, v. CLINO-.~artroză (v. -artroză), s. f., deviere laterală a axului unui membru la nivelul unei articulații.

-CLIN „înclinare, aplicare, tendință, descendență; oblic, înclinat, descendent”. ◊ gr. kline „pantă, pat” > fr. -cline, germ. -klin > rom. -clin.

CLINO- „înclinare, involuție, poziție culcată; oblic, înclinat, clinic”. ◊ gr. kline „pantă, pat” > fr. clino-, it. id., engl. id., germ. klino- > rom. clino-.~cefal (v. -cefal), adj., cu craniul în formă de șa; ~cefalie (v. -cefalie), s. f., deformație congenitală a capului, caracterizată prin aplatizarea sau deprimarea calotei craniene; ~claz (v. -claz), s. n., mineral arsenios de cupru, care se prezintă în formă de agregate lamelare; ~clor (v. -clor), s. n., mineral verde din grupa cloritului trioctaedric, care cristalizează în sistemul monoclinic; ~dactilie (v. -dactilie), s. f., malformație congenitală, constînd în devierea laterală a degetelor mîinii; ~fil (v. -fil2), adj., cu frunze oblice; ~graf (v. -graf), s. n., 1. Instrument care servește la determinarea grafică a, înclinării pantei terenului. 2. Instrument pentru măsurarea înclinării față de verticală sau de orizontală a unei găuri de sondă; ~id (v. -id), adj., în formă de pat; ~logie (v. -logie1), s. f., studiul involuției organismelor animale; ~manie (v. -manie), s. f., tendință morbidă de căutare a patului sau a poziției culcate; ~metru (v. -metru1), s. n., 1. Instrument pentru măsurarea unghiurilor verticale față de orizont sau a unghiurilor zenitale față de verticala locului. 2. Instrument care determină înclinarea avionului sau a chilei unei nave; ~spor (v. -spor), s. m., spor alungit, format la vîrful filamentului micelian al fungilor și lichenilor; ~sporange (v. spor/o-, v. -ange), s. m., organ de fructificație în formă de butelie sau urcior, cuprinzînd picnospori; ~stat (v. -stat), s. n., aparat pentru cercetarea direcției de creștere a plantelor; ~static (v. -static), adj., referitor la fenomenele provocate de poziția culcată; ~terapie (v. -terapie), s. f., tratament al bolilor prin repaus la pat.

ECLI- „pantă, înclinație”. ◊ gr. eklines „înclinat” > fr. écli-, engl. id., germ. ekli- > rom. ecli-.~metru (v. -metru1), s. n., instrument topografic care măsoară diferența de nivel.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CLIN subst. 1. Clinu, spătar (16 A I 54). 2. Clina t. (16 B II 117). 3. Clini b. (Tec I). 4. Clineș (Sur V).

Intrare: Clin
nume propriu (I3)
  • Clin
Intrare: clin (croitorie)
clin1 (pl. -i) substantiv masculin
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • clin
  • clinul
  • clinu‑
plural
  • clini
  • clinii
genitiv-dativ singular
  • clin
  • clinului
plural
  • clini
  • clinilor
vocativ singular
plural
Intrare: clin (suf.)
clin3 (afix) element de compunere
afix (I7)
  • clin
Intrare: clin (unealtă, petic)
clin2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • clin
  • clinul
  • clinu‑
plural
  • clinuri
  • clinurile
genitiv-dativ singular
  • clin
  • clinului
plural
  • clinuri
  • clinurilor
vocativ singular
plural
Intrare: clino
prefix (I7-P)
  • clino
clin3 (afix) element de compunere
afix (I7)
  • clin
prefix (I7-P)
  • ecli
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

clin, clinisubstantiv masculin

  • 1. Bucată (triunghiulară, trapezoidală etc.) de pânză sau de stofă, folosită ca piesă componentă ori ca adaos pentru a lărgi unele confecții. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Fustă în clini. DLRLC
    • format_quote [Purta] sumăieș scurt fără clinuri și chimir îngust. SADOVEANU, O. V 455. DLRLC
    • format_quote La grandiosul bal, ea venise costumată... în costumul de mătase neagră, cu clinuri și bendițe stacojii. CARAGIALE, N. F. 168. DLRLC
    • chat_bubble A nu avea nici în clin, nici în mânecă (cu cineva) = a nu avea nimic comun, niciun amestec, nicio legătură (cu cineva). DEX '09 DLRLC
      • format_quote Tata mi-a dat în grijă... ca să mă feresc de omul roș, iar mai ales de cel spîn, cît oi putea; să n-am de-a face cu dînșii nici în clin, nici în mînecă. CREANGĂ, P. 202. DLRLC
etimologie:

clin, clinurisubstantiv neutru

  • 1. Petic de pământ sau de pădure în formă de triunghi sau de formă îngustă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Pe clin, la vale, erau împrăștiate case, sub glugi de stuh; de-abia se vedeau din livezile verzi. SADOVEANU, O. I 34. DLRLC
    • format_quote Sania coboară clinul de pădure. Fug în urma noastră luminișuri dure. TOPÎRCEANU, B. 12. DLRLC
    • format_quote După cîtva timp văzu că un rumîn nu-și ține linia lui din dreapta, ci se duce spre stînga, îngustînd astfel pogonul. – Măi Mihai, da de ce-mi lași clin în dreapta? SANDU-ALDEA, U. P. 161. DLRLC
  • 2. rar Unealtă de cizmărie. DLRLC
    • format_quote Iară gazda, robotind zi și noapte, se proslăvea pe cuptor, între șanuri, calupuri... clin, ace, sule, clește... și tot ce trebuie unui ciubotar. CREANGĂ, A. 81. DLRLC
etimologie:

clinoelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere cu semnificația „înclinație”. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.