12 definiții pentru climatologie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CLIMATOLOGÍE s. f. Știința care studiază clima de pe glob și importanța ei pentru viața organică. – Din fr. climatologie.

climatologie sf [At: DA / Pl: ~ogii / E: fr climatologie] Ramură a meteorologiei care studiază clima de pe glob și importanța ei pentru viața organică.

CLIMATOLOGÍE s. f. Ramură a meteorologiei care se ocupă cu studierea climei de pe glob și cu importanța ei pentru viața organică. – Din fr. climatologie.

CLIMATOLOGÍE s. f. Ramură a geografiei fizice care se ocupă cu studierea climelor și a importanței lor pentru viața organică.

CLIMATOLOGÍE s.f. Știință care studiază clima diferitelor regiuni ale globului terestru și influența ei asupra vieții. [Gen. -iei. / < fr. climatologie, cf. gr. klima – climă, logos – studiu].

CLIMATOLOGÍE s. f. studiu științific al genezei și răspândirii climatelor pe suprafața Pământului. (< fr. climatologie)

climatologíe s. f. (meteor.) Studiul climei ◊ „Când va lua sfârșit seceta care s-a abătut de doi ani asupra Californiei? Pentru a răspunde la întrebare, O.G., un specialist în climatologie de la Universitatea din Berkeley, a recurs la serviciile unui computer, cu care a făcut un studiu statistic asupra datelor meteorologice din regiune din ultimii 100 de ani.” R.l. 24 V 77 p. 6. ◊ „Congresul internațional de climatologie, care s-a încheiat zilele trecute în localitatea Nice din sud-estul Franței, a analizat un șir de ipoteze interesante cu privire la viitorul climei pe Terra.” Sc. 22 X 78 p. 5 (din fr. climatologie; LTR; DTN 1972)

CLIMATOLOGÍÉ f. 1) Ramură a meteorologiei care se ocupă cu studierea climei. 2): ~ medicală ramură a medicinei care studiază influența factorilor climaterici asupra organismului. [Art. climatologia; G.-D. climatologiei; Sil. -gi-e] /<fr. climatologie

*climatologíe f. (d. climă și -logie). Studiu climelor și al influențelor lor.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

climatologíe s. f., art. climatología, g.-d. climatologíi, art. climatologíei

climatologíe s. f., art. climatología, g.-d. climatologíi, art. climatologíei


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CLIMATO- „climă, climat, climatic”. ◊ gr. klima, atos „latitudine, înclinație, climă” > fr. climato-, it. id., engl. id., germ. klimato- > rom. climato-.~grafie (v. -grafie), s. f., descrierea climatelor; ~gramă (v. -gramă), s. f., reprezentare grafică a principalelor date meteorologice pentru o anumită regiune geografică; ~log (v. -log), s. m. și f., specialist în climatologie; ~logie (v. -logie1), s. f., ramură a meteorologiei care studiază clima diferitelor regiuni ale globului terestru și influența ei asupra vieții animale și vegetale; ~patologie (v. pato-, v. -logie1), s. f., studiul acțiunii patogene a climatului asupra organismului; ~terapie (v. -terapie), s. f., utilizarea factorilor climatici în scop terapeutic.

Intrare: climatologie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • climatologie
 • climatologia
plural
genitiv-dativ singular
 • climatologii
 • climatologiei
plural
vocativ singular
plural

climatologie

 • 1. Știința care studiază clima de pe glob și importanța ei pentru viața organică.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 1.1. Climatologie medicală = ramură a medicinei care studiază influența factorilor climaterici asupra organismului.
   surse: NODEX

etimologie: