15 definiții pentru cirip / cirip-cirip

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CIRIP interj. (De obicei repetat) Cuvânt care imită sunetele caracteristice ale păsărelelor. ◊ (De-a) cirip-cirip = joc de copii la care jucătorii se apucă unii pe alții de dosul palmei, ciupindu-se de piele și repetând „cirip-cirip”. – Onomatopee.

CIRIP interj. (De obicei repetat) Cuvânt care imită sunetele caracteristice ale păsărelelor. ◊ (De-a) cirip-cirip = joc de copii la care jucătorii se apucă unii pe alții de dosul palmei, ciupindu-se de piele și repetând „cirip-cirip”. – Onomatopee.

cirip3 sn [At: COȘBUC, AE" 240 / E: ciripi] (Creație personală) Ciripit.

cirip2 i [At: LM / V: ce~ / E: ns cf ciripi] 1 Sunet care imită ciripitul păsărilor și, mai ales, al puilor lor. 2 (Îvp; îcs) De-a ~ Joc de copii la care se apucă unii pe alții de dosul mâinii, ciupindu-se de piele și săltând astfel în sus și în jos ritmic strigând mereu „cirip-cirip”.

cirip1 [At: CABA, SĂL. / V: ~pă sf / Pl: ~uri și ~e / E: mg csérep] 1 sn Țiglă. 2 sf Glastră.

CIRIP interj. (Uneori repetat) Onomatopee care imită ciripitul păsărilor și mai ales al puilor de păsări. De-a cirip-cirip =joc de copii, la care se apucă unii pe alții de dosul mîinii, repetînd mereu «cirip-cirip». Nu era tot aceeași Irinel cu care mă jucasem d-a «cirip-cirip»? DELAVRANCEA, H. T. 58.

CIRIP interj. (se folosește, de obicei repetat, pentru a imita sunetele scoase de unele păsări). /Onomat.

cirip! int. imită glasul puilor de păsări. [Onomatopee].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cirip/cirip-cirip interj.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cirip interj. – Imită piuitul păsărilor. – Var. ciric. Creație expresivă, care coincide cu sl. čirikati (Berneker 157), mag. csiripelni, „a piui,” țig. čirikló „pasăre”, germ. zirpen „a cînta greierii” (Cihac, II, 491), gr. τερεπίζω, romanicul tsirip (REW 9625), cf. Spitzer, Dacor., III, 648 și DAR. Der. cirip-cirip, interj. (nume de joc de copii); cirică, s. f. (același joc); cirica, vb. (a juca acest joc); ciricăi, vb. (a piui, a ciripi), pe care Miklosich, Cons., 53, îl derivă din țig. čiriklo „pasăre”, cf. Graur 139; ciripi, vb. (a piui; a bîigui), pe care Cihac, II, 491, îl deriva din mag. și Pascu, Etimologii, 21 (și Lat., 266), de la un lat. tinniulare, care nu pare posibil; ciripeală, s. f. (piuit, cîntec de păsări); ciripit, s. n. (piuit); ciripiu, adj. (cîntător, gureș); ciripitor, adj. (cîntător); ciurlica, vb. (a piui). Din țig. čirikli, f. de la čirikló „pasăre”, derivă ciricliu, s. m. (poreclă a țiganilor), cf. Graur 139.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

cirip, ciripuri, (cirep, cerep), s.n. – (reg.) 1. Ghiveci de lut ars pentru flori; glastră (zona Chioar). 2. Țiglă (Biserica Albă). – Din magh. cserép „țiglă, olan” (MDA).

cirip, -uri, s.n. – Ghiveci de lut ars pentru flori; glastră (zona Chioar). – Din magh. cserép) (MDA).

Intrare: cirip / cirip-cirip
cirip interjecție
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • cirip
cirip-cirip interjecție
compus
Surse flexiune: DOR
  • cirip-cirip
ciripă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cirip / cirip-ciripinterjecție

  • 1. de obicei repetat Cuvânt care imită sunetele caracteristice ale păsărelelor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.1. (De-a) cirip-cirip = joc de copii la care jucătorii se apucă unii pe alții de dosul palmei, ciupindu-se de piele și repetând „cirip-cirip”. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Nu era tot aceeași Irinel cu care mă jucasem d-a «cirip-cirip»? DELAVRANCEA, H. T. 58. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.