2 intrări

17 definiții

circonfléx, ~ă a vz circumflex

CIRCONFLÉX adj. v. circumflex.

CIRCONFLÉX adj. v. circumflex.

CIRCONFLÉX, -Ă adj. v. circumflex.

CIRCONFLÉX adj.n. v. circumflex.

circumfléx, ~ă a [At: STAMATI, D. / V: ~conf~, ~féls, țir~ / Pl: ~e / E: fr circonflexe] 1-2 (Îs) Accent ~ Semn ortografic în formă de unghi cu vârful în sus sau de tildă, care se pune deasupra unei vocale spre a arăta că aceasta trebuie rostită lung sau (în ortografia română), spre a nota sunetul î(â). 3 (Atm; d. artere, vene, nervi) Care are un traiect răsucit. 4 (Bot; d. plante) Cu ramurile curbate în jos.

CIRCUMFLÉX, -Ă, circumflecși, -xe, adj. 1. (În sintagma) Accent circumflex = semn ortografic în formă de unghi cu vârful în sus sau de tildă, care se pune deasupra unei vocale pentru a arăta că aceasta trebuie rostită lung sau, în ortografia română, pentru a nota sunetul î(â). 2. (Anat.; despre artere, vene, nervi) Care are un traiect răsucit. 3. (Bot.; despre plante) Cu ramurile curbate în jos. [Var.: circonfléx, -ă adj.] – Din lat. circumflexus, fr. circonflexe.

CIRCUMFLÉX, circumflexe, adj. 1. (În sintagma) Accent circumflex = semn ortografic în formă de unghi cu vârful în sus sau de tildă, care se pune deasupra unei vocale spre a arăta că aceasta trebuie rostită lung sau, în ortografia română, spre a nota sunetul î(â). 2. (Anat.; despre artere, vene, nervi) Care are un traiect răsucit. 3. (Bot.; despre plante) Cu ramurile curbate în jos. [Var.: circonfléx adj.] – Din lat. circumflexus, fr. circonflexe.

CIRCUMFLÉX, -Ă, circumflecși, -xe, adj. (În expr.) Accent circumflex (și substantivat, n.) = accent în formă de unghi cu vîrful în sus, care se pune în ortografia romînească pe litera «î». ◊ Fig. (Informa circonflex) Mă privește o clipă uimită, cu sprîncenele circonflexe. CAMIL PETRESCU, U. N. 86. – Variantă: circonfléx, -ă adj.

!circumfléx adj. m., pl. circumflécși; f. circumfléxă, pl. circumfléxe

circumfléx adj. m., pl. circumflécși; f. sg. circumfléxă; pl. circumfléxe

CIRCUMFLÉX adj.n. 1. Accent circumflex = semn diacritic care marchează în ortografia noastră căciula literelor â, î. 2. (Despre artere, vene, nervi) Care înconjură, care are un traiect răsucit. 3. (Despre plante) Cu ramurile curbate în jos. [Pl. -ecși, -exe, var. circonflex adj.n. / < lat. circumflexus < circum – împrejur, flexus – curbat, cf. fr. circonflexe].

CIRCUMFLÉX adj. 1. curbat în semicerc, arcuit. ♦ accent ~ = semn diacritic ( ^ ), specific limbii franceze, care marchează vocalele lungi urmate de o consoană (vocală) dispărută ulterior. 2. (despre artere, vene, nervi) care înconjură, care are un traiect răsucit. 3. (despre plante) cu ramurile curbate în jos. (< fr. circonflexe, lat. circumflexus)

CIRCUMFLÉX ~xă (~cși, ~xe): Accent ~ semn diacritic folosit în unele limbi pentru a însemna vocalele lungi. /<lat. circumflexus, fr. circonflexe

circumflex a. se zice de un accent, combinat din acut și grav (^). În limba română circumflexul indică întunecarea lui a înaintea unei nazale sau lichide: Român, pârghie, stâlp.

*circumfléx n., pl. e și urĭ. (lat. circumflexus, „îndoit împrejur”. V. flexiune). Gram. Se zice despre un accent (^) care în unele limbĭ arată că o vocală e lungă, ĭar la Românĭ arată numaĭ că e vorba de un sunet între i și u, ca în cuvîntu Român.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CIRCUMFLÉX, -Ă adj. (< fr. circomflex): în sintagma accent circumflex (v.).

Intrare: circumflex
circumflex adjectiv
adjectiv (A5)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular circumflex circumflexul circumfle circumflexa
plural circumflecși circumflecșii circumflexe circumflexele
genitiv-dativ singular circumflex circumflexului circumflexe circumflexei
plural circumflecși circumflecșilor circumflexe circumflexelor
vocativ singular
plural
circonflex adjectiv
adjectiv (A5)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular circonflex circonflexul circonfle circonflexa
plural circonflecși circonflecșii circonflexe circonflexele
genitiv-dativ singular circonflex circonflexului circonflexe circonflexei
plural circonflecși circonflecșilor circonflexe circonflexelor
vocativ singular
plural
Intrare: circonflex
circonflex
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.