2 intrări

11 definiții

cinocefál sm [At: DA / V: chinachefál / Pl: ~i / E: fr cynocéphale, lat cynocephalus] Specie de maimuță care trăiește în Africa și care se caracterizează prin botul prelung, ca al unui câine, și prin coadă lungă.

CINOCEFÁL, cinocefali, s. m. Specie de maimuță care trăiește în Africa și care se caracterizează prin botul prelung, ca al unui câine, și prin coada lungă. – Din fr. cynocéphale, lat. cynocephalus.

CINOCEFÁL, cinocefali, s. m. Specie de maimuță care trăiește în Africa și care se caracterizează prin botul prelung, ca al unui câine, și prin coada lungă. – Din fr. cynocéphale, lat. cynocephalus.

CINOCEFÁL, cinocefali, s. m. Maimuță aparținînd unei specii care trăiește în Africa și care se caracterizează prin botul ascuțit, ca al unui cîine.

cinocefál s. m., pl. cinocefáli

cinocefál s. m., pl. cinocefáli

CINOCEFÁL s.m. Maimuță africană cu botul ascuțit ca al unui câine. [< fr. cynocéphale, cf. gr. kynokephalos < kyon – câine, kephale – cap].

CINOCEFÁL s. m. maimuță africană cu cap alungit, ca al unui câine. (< fr. cynocéphale, lat. cynocephalus)

CINOCEFÁL ~i m. 1) la pl. Specie de maimuțe de talie mică, cu bot și coadă lungă (reprezentanți: babuinul, mandrilul etc.). 2) Maimuță din această specie. /<fr. cynocéphale, lat. cynocephalus

*cinocéfal și -ál, -ă adj. (vgr. kynoképhalos, d. kýon, kynós, cîne, și kephalé, cap. V. acefal). Cu cap ca de cîne. S. m. Zool. Un fel de maĭmuță cu cap ca de cîne. V. căpcăun și babuin.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CINO- (CHINO-2) „cîine, canin”. ◊ gr. kyon, kynos „cîine” > fr. cyno-, engl. id., it. cino- > rom. cino- și chino-.~cefal (v. -cefal), s. m., specie de maimuță africană, cu capul și botul de formă alungită și cu coada lungă; ~drom (chinodrom) (v. -drom), s. n., pistă special amenajată pentru cursele de cîini; ~fil (v. -fil1), adj., s. m. și f., (persoană) care iubește cîinii; ~filie (v. -filie1), s. f., atașament exagerat pentru cîini; ~fob (v. -fob), adj., s. m. și f., (persoană) care suferă de cinofobie; ~fobie (v. -fobie), s. f., teamă patologică de cîini; ~id (v. -id), adj., cu aspect de cîine; ~logie (v. -logie1), s. f., chinologie*, canicultură*; ~pedie (v. -pedie), s. f., creștere a cîinilor de vînătoare.

Intrare: cinocefal (s.m.)
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cinocefal cinocefalul
plural cinocefali cinocefalii
genitiv-dativ singular cinocefal cinocefalului
plural cinocefali cinocefalilor
vocativ singular
plural
Intrare: cinocefal (adj.)
cinocefal adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cinocefal cinocefalul cinocefa cinocefala
plural cinocefali cinocefalii cinocefale cinocefalele
genitiv-dativ singular cinocefal cinocefalului cinocefale cinocefalei
plural cinocefali cinocefalilor cinocefale cinocefalelor
vocativ singular
plural