3 definiții pentru chiralesa

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

chiralesa, chiralesez, (tiralexa), v.t. (ref. la practicile magice ce au loc în preajma Bobotezei, în livada din apropierea casei) A amenința (pomul fructifer din livadă) cu tăierea, a mima retezarea: „Când tiralexază pomu' care nu face rod, cu săcure și cu colac, nu mere femeia, că numai bărbatul îl poate fa” (Bilțiu, 2012: 74). – Cf. chiralesa (forma verbului se explică prin faptul că cele două obiceiuri au loc concomitent, în primele zile după Anul Nou).

chiralesa, chiralesez, (tiralexa), vb. tranz. – (ref. la practicile magice ce au loc în preajma Bobotezei, în livada din apropierea casei) A amenința (pomul fructifer din livadă) cu tăierea, a mima retezarea: „Când tiralexază pomu’ care nu face rod, cu săcure și cu colac, nu mere femeia, că numai bărbatul îl poate fa” (Bilțiu, 2012: 74; Giulești) – Cf. chiralesa. Forma verbului se explică prin faptul că cele două obiceiuri au loc concomitent, în primele zile după Anul Nou.

chiralesa, (tiralexa), interj. – Formulă liturgică rostită de copiii care însoțesc preotul la Bobotează. Obicei atestat în Maramureș, Crișana și nordul Moldovei. „Chiralesa, grâu de primăvară, și-n pod și-n cămară”. – Din ngr. kirie eleison.

Intrare: chiralesa
chiralesa
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.