2 intrări

11 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

chisoi1 sn [At: CHEST. V, 76 / V: (Ban) ches~, ~său / Pl: ? / E: chisea1 + -oi] 1 (Mol) Pungă în care se păstrează tutunul. 2 (Ban, îf chesoi) Pungă din piele, împodobită cu înflorituri și cusături, în care se păstrează banii sau tutunul. 3 (Trs) Curea lată. 4 (Trs) Cingătoarea ciobanilor.

chisoi2 sn [At: CHEST. V, 64 / Pl: ? / E: nct] 1 (Mol; Mun) Băț gros cu care se pisează porumbul în piuă. 2 (Mol; Mun) Pisălog cu care se bate cașul în putină pentru a se păstra pentru iarnă. 3 (Reg) Pisălog cu care se sfărâmă bulgării de cheag înmuiați în apă. 4 (Reg) Făcăleț mic cu care se pisează usturoiul. 5 (Fig; fam) Copil gras.

chisoi3 sn [At: DA / Pl: nct / E: nct] (Reg) 1-2 Chiser (1-2).

chisoi4 sn [At: CHEST. V, 76 / Pl: ~oaie / E: chisea2 + -oi] (Mol) Chisea2 pentru dulceață.

chisóĭ n., pl. oaĭe, și chisagăŭ n., pl. ăĭe (d. chisez, mold. îld. pisez). Mold. Rar. Macahon, chilug de lemn. – Forma lit. pisoĭ nu se aude.

chișoi sm [At: H XVII, 425 / Pl: ~ / E: nct] (Reg) Pește nedefinit mai îndeaproape.

macahón n., pl. oane (rut. mako-hín, gen. -hóna, chilug de pisat macu. V. macorteață). Nord. Chilug de lemn de pisat mac, usturoĭ, nucĭ ș. a., numit și chisoĭ și chisagăŭ.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

chisoi, chiștola Primul înseamnă „lapte bătut” (Lex. reg. II, p. 22), la Rîmnicu-Vîlcea, al doilea, „a acri sau a săra prea mult o mîncare” (Lex. reg., II, P. 58), la Sibiu. Ambele par a fi în legătură cu sl. kys- „acru”, de unde avem și pe chiseliță, iar în Moldova pe chișleag.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

chișoi s.m. (reg.) nume de pește.

Intrare: chisoi
chisoi
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
chesor
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: chișoi
chișoi
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.