23 de definiții pentru chepeng

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CHEPENG, chepenguri, s. n. 1. Ușă sau capac orizontal sau ușor înclinat, cu care se închide intrarea într-o pivniță, într-o magazie de navă etc. 2. (Rar) Oblon la o fereastră, la un galantar sau la o ușă de prăvălie, care se poate ridica și lăsa vertical. – Din tc. kepenk.

CHEPENG, chepenguri, s. n. 1. Ușă sau capac orizontal sau ușor înclinat, cu care se închide intrarea într-o pivniță, într-o magazie de navă etc. 2. (Rar) Oblon la o fereastră, la un galantar sau la o ușă de prăvălie, care se poate ridica și lăsa vertical. – Din tc. kepenk.

chepeng sn [At: COSTINESCU / V: chi~, chio~, -ghiu~ ~ent / Pl: ~uri / E: tc kepenk] 1 Ușă de pivniță, așezată la nivelul podelei cu care se închide intrarea într-o pivniță, într-o magazie de navă. 2 (Rar) Oblon. 3 (Îlav) În ~ Care se poate ridica și coborî vertical. 4 (Reg) Zăvor.

CHEPENG, chepenguri, s. n. (Popular) 1. Ușă de pivniță așezată orizontal, la nivelul podelei; p. ext. intrare, deschizătură la un beci care se închide cu oastfel de ușă. Cerul tremură ca-n vis Pe chepengul larg deschis. BANUȘ, B. 27. Iese din beci... închide chepengul la loc. CARAGIALE, O. I 267. ♦ Capac așezat orizontal sau înclinat la intrarea în magazia unui vapor sau a unui șlep. Prin deschizătura pătrată... cădea în jos, în șlep, o cutie de lumină cu patru fețe, înconjurată de umbră... Sus vibra cerul albastru în chepengul pătrat. DUMITRIU, F. 153. 2. (Rar) Oblon la o fereastră, la un galantar sau la o ușă de prăvălie, care se poate ridica și lăsa vertical. ◊ Loc. adv. În chepeng = putîndu-se ridica și lăsa vertical. Ferestrele catului de sus... întărite cu vergele de fier și cu obloane ce se trăgeau în chepeng. ODOBESCU, S. I 127.

CHEPENG, chepenguri, s. n. 1. Ușă de pivniță așezată orizontal la nivelul pămîntului. ♦ Capac așezat la intrarea în magazia unei nave. 2. (Rar) Oblon la o fereastră, la un galantar sau la o ușă de prăvălie, care se poate ridica și lăsa vertical. – Tc. kepenk.

CHEPENG ~uri n. 1) Ușă sau capac orizontal sau ușor înclinat în podeaua unei încăperi sau în puntea unei nave; trapă. 2) înv. Oblon rulant la ușa sau la fereastra unui magazin. /<turc. kepenk

chepeng n. ușă de pivniță așezată orizontal la nivelul podelei: chepengul beciului; în chepeng, drept în jos: obloane ce se trăgeau drept în chepeng Od. [Turc. KEPENK].

chepeng n. ușă de pivniță așezată orizontal la nivelul podelei: chepengul beciului; în chepeng, drept în jos: obloane ce se trăgeau drept în chepeng OD. [Turc. KEPENK].

chepéng, chi- și chĭo- n., pl. urĭ și e (turc. kepenk, pop. -ng, capange, chepeng; ngr. kepéngi, bg. kepenk. V. capac. Sud. Oblon, ușă orĭ capac orizontal orĭ aplecat (ca la unele pivnițe, la magaziile corăbiilor ș. a.): deschid chepengurile vaporuluĭ (ChN. 1, 114). Un chepeng, vertical saŭ ca obloanele care se ridică și se învălătucesc deasupra ușiĭ orĭ ferestreĭ: obloane care se trăgeaŭ în chepeng. V. ghilotină.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

chepeng s. n., pl. chepenguri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CHEPENG s. trapă. (~ la o pivniță.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

chepeng (chepenguri), s. n.1. Ușă cu care se închide intrarea în pivniță. – 2. Oblon. – Mr. chepenge, megl. chipeng. Tc. kepenk (Șeineanu, II, 106; Lokotsch 1159; Ronzevalle 145); cf. ngr. ϰεπέγϰι, alb. kjepenkj (Meyer 223), bg. kepenk.

Intrare: chepeng
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • chepeng
  • chepengul
  • chepengu‑
plural
  • chepenguri
  • chepengurile
genitiv-dativ singular
  • chepeng
  • chepengului
plural
  • chepenguri
  • chepengurilor
vocativ singular
plural
cheopeng
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
chipeng
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
chiopeng
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
chepent
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
chepenghiu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

chepeng, chepengurisubstantiv neutru

  • 1. Ușă sau capac orizontal sau ușor înclinat, cu care se închide intrarea într-o pivniță, într-o magazie de navă etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: trapă
    • format_quote Cerul tremură ca-n vis Pe chepengul larg deschis. BANUȘ, B. 27. DLRLC
    • format_quote Iese din beci... închide chepengul la loc. CARAGIALE, O. I 267. DLRLC
    • 1.1. prin extensiune Intrare, deschizătură la un beci care se închide cu o astfel de ușă. DLRLC
      • format_quote Prin deschizătura pătrată... cădea în jos, în șlep, o cutie de lumină cu patru fețe, înconjurată de umbră... Sus vibra cerul albastru în chepengul pătrat. DUMITRIU, F. 153. DLRLC
  • 2. rar Oblon la o fereastră, la un galantar sau la o ușă de prăvălie, care se poate ridica și lăsa vertical. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: oblon
    • chat_bubble locuțiune adverbială În chepeng = putându-se ridica și lăsa vertical. DLRLC
      • format_quote Ferestrele catului de sus... întărite cu vergele de fier și cu obloane ce se trăgeau în chepeng. ODOBESCU, S. I 127. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.