11 intrări

11 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Anchusa capensis Thunb. Specie care înflorește vara. Flori (caliciu cu 5 dinți, cu vîrf bont) albastre, cu gîtul corolei albicios. Frunze lanceolate, păroase pe margini. Plantă înaltă pînă la 60 cm.

Cunonia capensis L. Specie cu flori albe, așezate în ciorchine în axa frunzei. Frunze-pieloase, dentate, compuse din 2-3 perechi, glabre. Arbuști înalți sau arbori de cca 5 m.

Drosera capensis L. Specie originară din Africa de S, nu rezistă iarna afară. înflorește vara. Flori roșii-purpur, în racem, cca 20, pe un peduncul viguros. Frunze așezate în rozetă bazilară, liniare, cu un pețiol de 3-11 cm lungime, acoperite de peri glanduloși, roșii. Tulpină erectă.

Nymphaea capensis Thunb. Specie ce înflorește în iun.-aug. Flori (antere albe și filamente galbene) albastre cu diametrul pînă la 20 cm, parfumate. Frunze rotunde, cu margini zimțate. Nu rezistă iarna.

Othonna capensis Bailey (syn. O. crassifolia Harv.) Specie care înflorește aproape tot anul. Flori (cele radiale înguste, galbene) în capitule singulare sau în verticil, pe un peduncul erect (pînă la 15 cm lungime). Frunze (cca 3 cm lungime) invers-ovate, cărnoase, alterne sau în verticil. Plantă erbacee, lemnificată la bază, cu tulpini tîrîtoare sau pendente. Se folosește mai ales în vase suspendate.

Plumbago capensis Thumb. Specie care înflorește în apr.-oct. Flori numeroase, albastre-deschis (caliciul pubescent, glandulos, cu tubul de 3 ori mai scurt decît cel al corolei; aceasta are limbul întins, adînc- partit în 5 lobi, 1 stil, 1 stigmat), dispuse în spice, la vîrful ramurilor. Frunze verzi, scurt-pețiolate, alungit-eliptice sau lanceolat-spatulate, alterne, întregi, pe partea inferioară cu slozi mici, albi, ca și ramurile tulpinii. Arbust erect cu ramuri de cca m lungime, subțiri, uneori cățărătoare sau pendente. Fruct, capsulă membranoasă (Pl. 60, fig. 341).

Tecomaria capensis (Thunb.) Spach. Specie originară din Africa de S. Înflorește vara-toamna. Flori portocalii sau roșii-stacojii, cca 4,5 cm lungime, dispuse în ciorchine pedunculat, terminal. Frunze pețiolate, pînă la 16 cm lungime, imparipenat-compuse, pînă la 9 foliole lat-ovate sau ovat, pînă la 2,5 cm lungime, cu vîrf ascuțit, serate, glabre sau partea inferioară lînoasă la axa nervurilor. Arbust semicățărător cu ramuri pînă la 3 m lungime.

Tulbaghia capensis Jacq. Specie care înflorește vara. Flori purpur-verzui (tub floral încă o dată mai lung decît laciniile), pînă la 8, dispuse în umbelă. Frunze pînă la 35 cm lungime și pînă la 1,2 cm lățime. Tulpină pînă la 0,65 m înălțime.

Wahlenbergia capensis A. DC. Specie care înflorește în iun.-sept. Flori verzi-albăstrui, în interior albastre. Frunze (pînă la 6 cm lungime, 3 cm lățime) lunguieț-lanceolate, neregulat-dentate. Plantă erbacee, pînă la 50 cm înălțime, anuală.

Wurmbea capensis Thunb. (syn. W. campanulata Willd.). Specie care înflorește primăvara-vara. Flori albe-verzui, în spic pînă la 8 cm lungime, pe un peduncul pînă la 0,35 m înălțime. Frunze liniare, pînă la 20 m lungime.

Zaluzianskya capensis (Benth.) Walp. (Nicterinia capensis Benth.). Specie care înflorește vara-țoamna. Flori (corolă violetă-maronie, în intârihr verde, pe margini albă) parfumate, în spic rar. Frunze liniare, păroase pe margini și nervuri. Tufă (pînă la 0,50 m înălțime) ramificată, aspru-pubescentă, în cultură anuală.

Intrare: Anchusa capensis
Anchusa capensis park  nomenclatura binară
compus
  • Anchusa capensis
Intrare: Cunonia capensis
Cunonia capensis park  nomenclatura binară
compus
  • Cunonia capensis
Intrare: Drosera capensis
Drosera capensis park  nomenclatura binară
compus
  • Drosera capensis
Intrare: Nymphaea capensis
Nymphaea capensis park  nomenclatura binară
compus
  • Nymphaea capensis
Intrare: Othonna capensis
Othonna capensis park  nomenclatura binară
compus
  • Othonna capensis
Intrare: Plumbago capensis
Plumbago capensis park  nomenclatura binară
compus
  • Plumbago capensis
Intrare: Tecomaria capensis
Tecomaria capensis park  nomenclatura binară
compus
  • Tecomaria capensis
Intrare: Tulbaghia capensis
Tulbaghia capensis park  nomenclatura binară
compus
  • Tulbaghia capensis
Intrare: Wahlenbergia capensis
Wahlenbergia capensis park  nomenclatura binară
compus
  • Wahlenbergia capensis
Intrare: Wurmbea capensis
Wurmbea capensis park  nomenclatura binară
compus
  • Wurmbea capensis
Intrare: Zaluzianskya capensis
Zaluzianskya capensis park  nomenclatura binară
compus
  • Zaluzianskya capensis