17 definiții pentru cașmir

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CAȘMIR, (2) cașmiruri, s. n. 1. Rasă de capre crescută în Cașmir și în Tibet pentru părul foarte fin și mătăsos. 2. Țesătură moale și fină confecționată din părul de cașmir (1). – Din fr. cachemire.

CAȘMIR, (2) cașmiruri, s. n. 1. Rasă de capre crescută în Cașmir și în Tibet pentru părul foarte fin și mătăsos. 2. Țesătură moale și fină confecționată din părul de cașmir (1). – Din fr. cachemire.

cașmir sn [At: ȘEZ. III, 125 / V: cajm~, ~meriu / Pl: (1, 2) ~uri / E: fr cachemire] 1 Țesătură moale și fină confecționată din lâna caprelor de Cașmir. 2 Îmbrăcăminte confecționată din cașmir (1). 3 (Iuz) Șal făcut din cașmir (1). 4 Rasă de capre crescută în Cașmir și în Tibet pentru părul foarte fin și mătăsos. 5 (Reg; îf ~meriu) Broboadă de cap. corectat(ă)

CAȘMIR s. n. Țesătură moale și fină, făcută (la început) din lîna caprelor de Cașmir (regiune în India). De cîte ori pe prispă, în amurg, cînd se lăsa răcoare, nu i-a împrumutat tartanul ei de cașmir. BASSARABESCU, V. 18. Un divan cu trepte acoperit de cașmir ros de vreme, cu nenumărate perne, ținea peretele din fund. ANGHEL-IOSIF, C. L. 75. Are tata patru boi, Și din patru vinde doi... Să-mi fac rochii de cașmir. ȘEZ. III 125.

CAȘMIR s. n. Țesătură moale și fină, făcută din lîna caprelor (de Cașmir). – Fr. cachemire.

CAȘMIR s.n. Rasă de capre, originară din Cașmir și Tibet, cu păr moale și mătăsos. ♦ Țesătură fină, care se făcea la început din părul acestei capre. [Pl. -ruri. / < fr. cachemire, cf. Cașmir – stat în nordul Indiei].

CAȘMIR s. n. 1. rasă de capre, din Cașmir și Tibet, fără coarne, cu păr moale și mătăsos. 2. țesătură fină, care se făcea la început din părul acestei capre. (< fr. cachemire)

CAȘMIR ~uri n. 1) Rasă de capre, originare din Cașmir și Tibet, crescute pentru lâna moale și mătăsoasă. 2) Țesătură confecționată din lâna acestor capre. /<fr. cachemire

cașmir n. 1. țesătură scumpă făcută din părul caprelor sau al oilor din Tibet; 2. șal de cașmir.

*cașmír n., pl. urĭ (fr. cachemire, cașmir, șal de Cașmir, de la orașu Cașmir din India). O stofă supțire de lînă, neagră orĭ cafenie, ripsată orĭ nu.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cașmir (țesătură) s. n., (sorturi) pl. cașmiruri

cașmir s. n., (sorturi) pl. cașmiruri

cașmir s. n., (sorturi) pl. cașmiruri

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cașmir (cașmiruri), s. n.1. Rasă de capre crescute în Cașmir. – 2. Țesătură fină confecționată din părul de cașmir. Fr. cachemire.Der. chesmeriu, adj. (înv., de cașmir), din tc. Keșmir.

Intrare: cașmir
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cașmir
  • cașmirul
  • cașmiru‑
plural
  • cașmiruri
  • cașmirurile
genitiv-dativ singular
  • cașmir
  • cașmirului
plural
  • cașmiruri
  • cașmirurilor
vocativ singular
plural
caișmir
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
cașmeriu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
cajmir
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cașmir, cașmirurisubstantiv neutru

  • 1. (numai) singular Rasă de capre crescută în Cașmir și în Tibet pentru părul foarte fin și mătăsos. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. Țesătură moale și fină confecționată din părul de cașmir. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote De cîte ori pe prispă, în amurg, cînd se lăsa răcoare, nu i-a împrumutat tartanul ei de cașmir. BASSARABESCU, V. 18. DLRLC
    • format_quote Un divan cu trepte acoperit de cașmir ros de vreme, cu nenumărate perne, ținea peretele din fund. ANGHEL-IOSIF, C. L. 75. DLRLC
    • format_quote Are tata patru boi, Și din patru vinde doi... Să-mi fac rochii de cașmir. ȘEZ. III 125. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.