18 definiții pentru ca-la-Breaza / breaza

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BREÁZA s. f. art. (În sintagma) Ca la breaza = dans popular românesc răspândit în zona subcarpatică munteană și în Sudul Ardealului, cu ritm sincopat; melodie după care se execută acest dans. – Din n. pr. Breaza.

breaz, -ă adj. 1 (despre animale) Cu o pată albă în frunte sau cu o dungă albă pe bot. ◊ Expr. (deprec.) A cunoaște (pe cineva) ca pe un cal breaz = a cunoaște foarte bine (pe cineva). ◊ (subst. m.) Hai, breazule, nu te lenevi! (ALECS.). 2 Fig. (iron.; despre oameni) Care este deosebit, grozav. Dară nici el nu fu mai breaz (ISP.). • pl. -eji, -eze. /<sl. veche брѣза, bg. бряз.

breaza s.f. art. Ca la breaza = (numele unui) dans popular românesc cu ritm sincopat, răspîndit în zona subcarpatică și în S Transilvaniei. ♦ Melodie după care se execută acest dans. • /de la nm. pr. Breaza, localitate în județul Prahova, România.

BREÁZA s. f. art. (În sintagma) Ca la breaza = dans popular românesc răspândit în zona subcarpatică munteană, și în sudul Ardealului, cu ritm sincopat; melodie după care se execută acest dans. – Din n. pr. Breaza.

BREÁZĂ, breze f. 1) mai ales art. Dans popular, cu ritm sincopat, răspândit în zona subcarpatică și în Transilvania. 2) Melodie după care se execută acest dans. [Sil. brea-ză] /Din Breaza n. pr.

breaz, -ă adj. pl. breji, breze (bg. briez, d. brĭeza, sîrb. breza, rus. berëza, vsl. *berza, mesteacăn, a căruĭ scoarță e brează. Corespunde fonetic cu litv. béržas, germ. birke, mesteacăn și lat. fráxinus, frasin [Bern. și Meyer.]. V. barz, brad). C’o pată albă din frunte pînă la bot: cal breaz. Fig. Iron. Distins, ilustru: nicĭ tu nu ești maĭ breaz decît el, te-ai găsit și tu maĭ breaz ca să faci gură! Prov. A fi cunoscut ca un cal breaz, a fi foarte cunoscut. S.f. (după numele satuluĭ Breaza din Prahova). Un dans popular și melodia luĭ: a cînta breaza (saŭ ca la Breaza!). V. bălțat, cácir, peag, strănut 2 și țintat.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ca-la-Breaza (dans) s. f., pl. ca-la-Breaza

ca-la-Breaza (dans) s. f., pl. ca-la-Breaza

breaza (dans) s. f. art., neart. brează, g.-d. art. brezei

breáza (dans) s. f. art. (dar: ca-la-Breaza)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CA-LA-BREÁZA s. breaza (art.), ungureasca (art.), de doi. (Dansul popular românesc ~.)

BREÁZA s. art. ungureasca (art.), ca-la-Breaza, de doi. (~ este un dans popular.)

BREAZA s. art. ungureasca de doi (art.). (~ este un dans popular.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

breaza, joc* popular românesc răspândit în zona subcarpatică a Munteniei și în S Transilvaniei, cu ritm* sincopat*; melodie corespunzătoare acestui joc. Sin.: ca-la-Breaza.

breáz, -ă, brezi, -e, adj. (Oaie) neagră și pe cap cu alb. ■ (top.) Breze, vf. (1.253 m) în Munții Ignișului; Breaza, culme subcarpatică situată în sudul depres. Lăpușului, la graniță cu jud. Cluj. – Din sl. brezǔ „alb”, bg. brěz „pestriț, bălțat” (MDA); cf. bg. brěza „mesteacăn” (DER).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BREÁZA s. f. art. Dans popular românesc, răspîndit în zona subcarpatică munteană și în S Transilvaniei, cu ritm binar sincopat; melodia corespunzătoare acestui dans. Se mai numește ca-la-Breaza.

Intrare: ca-la-Breaza / breaza
substantiv feminin (F999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ca-la-Breaza
plural
 • ca-la-Breaza
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F12)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • brea
 • breaza
plural
 • breze
 • brezele
genitiv-dativ singular
 • breze
 • brezei
plural
 • breze
 • brezelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ca-la-Breaza, ca-la-Breazasubstantiv feminin invariabil
brea, brezesubstantiv feminin

 • 1. Dans popular românesc răspândit în zona subcarpatică munteană, și în sudul Ardealului, cu ritm sincopat; melodie după care se execută acest dans. DEX '09 DEX '98 NODEX
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic