15 definiții pentru brumărea Phlox drummondi Phlox paniculata


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRUMĂREÁ, brumărele, s. f. Numele a două plante erbacee ornamentale cu flori diferit și viu colorate și cu miros plăcut (Phlox paniculata și drummondi).Brumă + suf. -ărea.

BRUMĂREÁ, brumărele, s. f. Numele a două plante erbacee ornamentale cu flori diferit și viu colorate și cu miros plăcut (Phlox paniculata și drummondi).Brumă + suf. -ărea.

BRUMĂREÁ, brumărele, s. f. (Mai ales la pl.) Plantă erbacee cu flori roșii-violete și cu miros plăcut, cultivată în grădini ca plantă ornamentală (Phlox paniculata); scînteiuțe.

BRUMĂREÁ, brumărele, s. f. Plantă erbacee ornamentală cu flori roșii-violete și cu miros plăcut (Phlox paniculata). – Din brumă1 + suf. -ărea.

BRUMĂREÁ ~éle f. pl. Plantă erbacee decorativă, cultivată pentru florile sale roșii-violete, plăcut mirositoare; scânteiuțe. /brumă + suf. ~ărea

brumăréle f. pl. (d. brumă. Sing. -eá saŭ -ică nu e uzitat, ca și zorele). O plantă ornamentală originară din America de Nord (phlox paniculata).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

brumăreá s. f., art. brumăreáua, g.-d. art. brumărélei; pl. brumăréle, art. brumărélele

brumăreá s. f., art. brumăreáua, g.-d. art. brumărélei; pl. brumăréle


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

BRUMĂREÁ s. (BOT.; Phlox drummondi și paniculata) (reg.) rotocoale (pl.), sămăchișă, scânteiuță, scaunul-Domnului.

BRUMĂREA s. (BOT.; Phlox drummondi și paniculata) (reg.) rotocoale (pl.), sămăchișă, scînteiuță, scaunul-Domnului.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BRUMĂRELE (< brumă) s. f. Plante erbacee ornamentale din genul Phlox, răspîndite în general în America de Nord, cu frunze întregi, flori purpurii, roz, albe sau liliachii, dispuse în panicul, și cu fructe capsule.

PHLOX L., BRUMĂRELE, SCÎNTEIUȚE, fam. Polemoniaceae. Gen originar din America de N, și U.R.S.S., cca 58 specii, erbacee sau subfrutescente, vivace, mai rar anuale, erecte sau repente. Frunze întregi, la baza plantelor, opuse, spre vîrf alterne, sau toate opuse. Flori de diferite culori (caliciu cu 5 sepale, tubulat sau campanulat, corolă întinsă, tub floral subțire, lung, petale egale, nedentate, dentate sau crestate, 5 stamine care nu ies din floare, intercalate la distante diferite, ovar cu 3 loji, fiecare cu 1-5 ovule) dispuse în corimb. Capsulă ovată cu 3 clape.

Phlox paniculata L. Specie care înflorește vara-toamna. Flori mari, roșii-violete, albe sau pătate, roze, roșii, violete, albastre în diferite tonuri, unicolore sau bicolore, ușor mirositoare (caliciu cu 5 dinți acuminați, corolă cu tub lung 5-lobată, 5 stamine de lungimi diferite), în panicule multiflore, dense, piramidale, terminale pe tulpină. Frunze simple, acuminat-eliptice sau ovat- lanceolate. Plantă erbacee, perenă cu tulpină glabră, erectă, rigidă și pătată, înaltă pînă la 1 m.

Intrare: brumărea
brumărea substantiv feminin
substantiv feminin (F151)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • brumărea
 • brumăreaua
plural
 • brumărele
 • brumărelele
genitiv-dativ singular
 • brumărele
 • brumărelei
plural
 • brumărele
 • brumărelelor
vocativ singular
plural
Phlox drummondi biologie
compus
 • Phlox drummondi
Phlox paniculata park  nomenclatura binară
compus
 • Phlox paniculata

brumărea Phlox Phlox drummondi Phlox paniculata

 • 1. Numele a două plante erbacee ornamentale cu flori diferit și viu colorate și cu miros plăcut (Phlox paniculata și drummondi).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: scânteiuță

etimologie:

 • Brumă + sufix -ărea.
  surse: DEX '09 DEX '98