16 definiții pentru bicarbonat

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BICARBONAT, bicarbonați, s. m. Sare a acidului carbonic, în care un atom de hidrogen a fost înlocuit printr-un metal. ◊ Bicarbonat (de sodiu) = sare în formă de pulbere albă, folosită în farmacie și în bucătărie. – Din fr. bicarbonate.

bicarbonat sm [At: DA ms / Pl: ~ați / E: fr bicarbonate] 1 Sare a acidului carbonic, în care un atom de hidrogen a fost înlocuit printr-un metal. 2 (Șîs ~ de sodiu) Sare în formă de pulbere albă, folosită în farmacie și în bucătărie.

bicarbonat s.m. (chim.) Sare acidă a acidului carbonic, rezultată prin înlocuirea unui atom de hidrogen cu un metal. ◊ Bicarbonat (de sodiu) = sare albă solubilă în apă, folosită la prepararea prafului de copt și în farmacie. • pl. -ți. /<fr. bicarbonate.

BICARBONAT, bicarbonați, s. m. Sare a acidului carbonic, în care un atom de hidrogen a fost înlocuit printr-un metal. ◊ Bicarbonat (de sodiu) = sare în formă de pulbere albă, folosită în farmacie și în bucătărie. – Din fr. bicarbonate.

BICARBONAT, bicarbonați, s. m. Sare acidă a acidului carbonic în care unul din atomii de hidrogen a fost înlocuit printr-un metal. ◊ Bicarbonat de potasiu = sare în formă de pulbere albă, solubilă, întrebuințată în industria chimică. Bicarbonat de sodiu sau (în vorbirea curentă) bicarbonat = sare în formă de pulbere albă, preparată sau aflată în stare naturală în unele ape minerale; se folosește în farmacie și în bucătărie (ca praf de copt).

BICARBONAT, bicarbonați, s. m. Sare a acidului carbonic, în care un atom de hidrogen a fost înlocuit printr-un metal. ◊ Bicarbonat de sodiu sau (în vorbirea curentă) bicarbonat = sare în formă de pulbere albă, folosită în farmacie și în bucătărie. – Fr. bicarbonate.

BICARBONAT s.m. Sare a acidului carbonic, rezultată prin înlocuirea unui atom de hidrogen cu un metal.Bicarbonat de sodiu = sare albă solubilă în apă, întrebuințată la prepararea prafului de copt și în farmacie. [< fr. bicarbonate].

BICARBONAT s. m. sare a acidului carbonic, rezultat prin înlocuirea unui atom de hidrogen cu un metal. ♦ ~ (de sodiu) = sare albă solubilă în apă, folosită la prepararea prafului de copt și ca activator al sucului gastric. (< fr. bicarbonate)

BICARBONAT ~ți m. Sare a acidului carbonic, rezultată din înlocuirea unui atom de hidrogen printr-un metal. * ~ de sodiu sare pulverulentă de culoare albă, folosită în farmaceutică și în bucătărie. /<fr. bicarbonate

bicarbonat n. sare conținând de două ori atâta acid carbonic cât carbonatul neutru: bicarbonat de sodă.

*bicarbonát n., pl. e (bi- și carbonat). Chim. Sare (și în special sare cu bază de sodă) care conține de doŭă orĭ maĭ mult acid carbonic decît carbonatu neutru cu aceiașĭ greutate de bază.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bicarbonat s. m., pl. bicarbonați

bicarbonat s. m., pl. bicarbonați

bicarbonat s. m., pl. bicarbonați

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BICARBONAT s. (CHIM.) carbonat acid.

Intrare: bicarbonat
bicarbonat substantiv masculin
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bicarbonat
  • bicarbonatul
  • bicarbonatu‑
plural
  • bicarbonați
  • bicarbonații
genitiv-dativ singular
  • bicarbonat
  • bicarbonatului
plural
  • bicarbonați
  • bicarbonaților
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bicarbonat, bicarbonațisubstantiv masculin

  • 1. Sare a acidului carbonic, în care un atom de hidrogen a fost înlocuit printr-un metal. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Bicarbonat de potasiu = sare în formă de pulbere albă, solubilă, întrebuințată în industria chimică. DLRLC
    • 1.2. Bicarbonat (de sodiu) = sare în formă de pulbere albă, folosită în farmacie și în bucătărie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.