2 intrări

6 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

berg, ~ă a vz berc2


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BERG, Alban (1885-1935), compozitor austriac. Elev al lui A. Schönberg. Muzică dodecafonică cu caracter liric și dramatic accentuat (operele „Wozzeck” și „Lulu”, un concert pentru vioară, lucrări de cameră, lieduri).

BERG, Lotte (pseud. Luciei Bacinski) (1907-1981, n. Cernăuți), scriitoare germană din România. Versuri sociale și erotice („Călătorie spre primăvară”, „Firul roșu”); nuvele inspirate din realitățile cotidiene („O vară fierbinte”). Literatură pentru copii. Traduceri din poeți români.

BERG, Aksel Ivanovici (1893-1976), radiotehnician rus. Lucrări în domeniile proiectării generatoarelor cu tuburi electronice și problemelor de stabilizare a frecvenței.

BERG, Paul (n. 1926), biochimist american. Prof. la Universitatea Stanford. Lucrări în domeniul biochimiei și microbiologiei. Studii fundamentale privind biochimia acizilor nucleici, în special a ADN recombinat. Premiul Nobel pentru chimie (1980), împreună cu W. Gilbert și F. Sanger.

SCORPIEI, Munții ~ (DRAKENS-BERG RANGE), lanț muntos în SE Africii, extins pe direcție NE-SV, pe terit. statului Lesotho și al Rep. Africa de Sud, pe 1.125 km lungime, paralel cu țărmul Oc. Indian, reprezentând marginea ridicată și abruptă a Pod. Africii de Sud. Alt. max.: 3.428 m (vf. Thabana Ntlenyana, pe terit. statului Lesotho). Alcătuit din șisturi cristaline și gresii acoperite uneori de lave bazaltice. Pantele de E sunt acoperite cu păduri dese, iar cele de V mai aride, cu vegetație de savană. Din acești munți izv. fl. Orange.

Intrare: Berg
nume propriu (I3)
  • Berg
Intrare: berg
berg
invariabil (I1)
  • berg