12 definiții pentru avicultură

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AVICULTÚRĂ s. f. 1. Creșterea păsărilor. 2. Știință care studiază tehnologiile de creștere și ameliorare a speciilor și raselor de păsări în scopuri economice. – Din fr. aviculture.

avicultúră sf [At: DA / Pl: ~ri / E: fr aviculture] 1 Știință care se ocupă cu creșterea rațională a păsărilor de curte în scop economic. 2 Profesiune bazată pe avicultura (1). 3 Creștere științifică a păsărilor de curte.

AVICULTÚRĂ s. f. Știință care se ocupă cu creșterea rațională a păsărilor de curte în scop economic; profesiune bazată pe această știință. – Din fr. aviculture.

AVICULTÚRĂ s. f. Știință care se ocupă cu creșterea rațională a păsărilor de curte. Tratat de avicultură. ♦ Îndeletnicire al cărei obiect este creșterea științifică a păsărilor de curte. Școală de avicultură.

AVICULTÚRĂ s. f. Știință care se ocupă cu creșterea rațională a păsărilor de curte; profesiune bazată pe această știință. – După fr. aviculture.

AVICULTÚRĂ s.f. Disciplină care studiază creșterea păsărilor de curte. ♦ Profesiune bazată pe această știință. [< fr. aviculture, cf. lat. avis – pasăre, cultura – creștere].

AVICULTÚRĂ s. f. (știință care se ocupă cu) creșterea păsărilor de curte. (< fr. aviculture)

AVICULTÚRĂ f. 1) Ramură a zootehniei care se ocupă cu creșterea păsărilor domestice. 2) Ramură a științei care se ocupă cu studiul creșterii păsărilor domestice. [G.-D. aviculturii] /<fr. aviculture

*avicultúră f. (lat. avis, pasăre, și cultura, cultură). Creșterea (cultura) păsărilor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

avicultu s. f., g.-d. art. aviculturii

avicultúră s. f., g.-d. art. avicultúrii

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

AVI- „pasăre”. ◊ L. avis „pasăre” > fr. avi-, germ. id. > rom. avi-.~col (v. -col1), adj., care aparține aviculturii; ~cultor (v. -cultor), s. m. și f., specialist în avicultură; ~cultură (v. -cultură), s. f., disciplină care studiază creșterea și îmbunătățirea speciilor și raselor de păsări; ~form (v. -form) adj., în formă de pasăre.

Intrare: avicultură
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • avicultu
  • avicultura
plural
genitiv-dativ singular
  • aviculturi
  • aviculturii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

avicultusubstantiv feminin

  • 1. Creșterea păsărilor. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Școală de avicultură. DLRLC
  • 2. Știință care studiază tehnologiile de creștere și ameliorare a speciilor și raselor de păsări în scopuri economice. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Tratat de avicultură. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.