4 definiții pentru arneză

arnéză sf [At: DN3 / Pl: ~ze / E: fr arnèse] Figură de stil prin care se evidențiază însușiri legate de o calitate omenească, pentru a arăta că cineva nu are această calitate.

ARNÉZĂ s.f. Figură de stil prin care se scot în evidență însușiri legate de o anumită calitate omenească pentru a arăta că cineva este nedemn de această calitate. [< fr. arnèse, gr. arnesis].

ARNÉZĂ s. f. figură de stil prin care se scot în evidență însușiri legate de o anumită calitate omenească. (< fr. arnèse)


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

arneză (gr. arnesis, lat. negatio „negație”), figură de stil prin care se scot în evidență adevăratele însușiri legate de o anumită calitate omenească, pentru a arăta pe cineva nedemn de acea calitate (P): „Dar ce fel de mamă ar fi aceea pe care o vedeți orbită de cruzime și ticăloșie: a cărei lăcomie nu s-ar da înapoi niciodată de la nici o mârșăvie, aceea care, din pricina viciilor sufletului său, a transformat toate legăturile omenești în ceea ce este mai rău: a cărei nesăbuință face ca nimeni să n-o mai considere om, din cauza violenței să n-o mai considere femeie și din cauza cruzimei nimeni să n-o mai poată numi mamă?” (Cicero; H.-G., p. 285)

Intrare: arneză
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular arne arneza
plural
genitiv-dativ singular arneze arnezei
plural
vocativ singular
plural