4 definiții pentru anominație

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANOMINAȚIE s.f. (Lit.) Figură de stil care constă în repetarea unui nume propriu, de obicei de persoană, prin apelativul din care provine prin antonomază. [< fr. annomination, cf. lat. ad – lîngă, nominare – a numi].

ANOMINAȚIE s. f. figură de stil, constând în repetarea unui nume propriu, de obicei de persoană, prin apelativul din care provine prin antonomază. (< fr. annomination)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

anominație s. f., g.-d. art. anominației

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

anominație (fr. annomination, din lat. ad + nominare), figură care constă în repetarea unui nume propriu, cel mai ades de persoană, prin apelativul din care, de regulă, provine prin antonomază, cu scopul de a se sugera caracterizarea persoanei respective prin referire la sensul numelui comun. A. este, în genere, o exploatare literară a antonomazei. Schema a. ar fi: X...x... sau: x...X (R): „Căci ce vreți, nici de furtuna adevărată nu se temea coana Măndița ca de Furtună al ei.” (Emil Gârleanu)

Intrare: anominație
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • anominație
  • anominația
plural
genitiv-dativ singular
  • anominații
  • anominației
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

anominațiesubstantiv feminin

  • 1. literatură Figură de stil care constă în repetarea unui nume propriu, de obicei de persoană, prin apelativul din care provine prin antonomază. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.