2 intrări

6 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

angelés sn vz anghilest

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ANGELES, oraș în Filipine (Ins. Luzon). la N de Manila; 189 mii loc. (1980). Centru agricol (orez, zahăr). Nod de comunicații.

ANGELES [ánheles], Victoria de Los ~ (pe numele adevărat Victoria Gomez Cima) (1923-2005), cîntăreață spaniolă de operă. Roluri de soprană în special în operele lui Puccini.

LOS ANGELES, Victoria de (pe numele adevărat Victoria Lopez Garcia) (1923-2005), soprană spaniolă. Muzicalitate rafinată, voce proaspătă, naturală. A cântat pe marile scene ale lumii, în roluri de soprană lirică din repertoriul francez și italian, dar și din Mozart, Wagner sau R. Strauss. Din anii ’60 se consacră repertoriului de concert și recital, liedurile punând în valoare arta ei sobră, luminoasă.

LOS ANGELES [los ændʒələs], oraș în V S.U.A. (California), situat într-o regiune deluroasă, la poalele M-ților San Gabriel (la N), Santa Monica (NV) și Santa Ana (SE), la 25 km de țărmul G. Santa Monica al Oc. Pacific; 3,6 mii loc. (1996). Împreună cu suburbiile Santa Monica, Berverly Hills, Glendale, Pasadena, East Los Angeles, Inglewood, Torrance, Long Beach, Hollywood, Anaheim, Orange, Santa Ana, Santa Clara ș.a. formează o conurbație de c. 7 mil. loc. Porturi (Santa Monica, Long Beach) și aeroporturi (Los Angeles, Long Beach, Santa Clara). Important nod de comunicații și mare centru de prelucrare și chimizare a petrolului (18 rafinării cu o capacitate de c. 40 mil. t pe an). Ind. siderurgică și de prelucr. a aluminiului. Constr. de avioane și de rachete (uzine ale firmelor „Douglas”, „Lockheed”), de nave, de utilaje petroliere și echipamente electronice. Fabrici de ciment, lacuri și vopsele, produse alim., textile și conf., cosmetice și parfumuri. Cinci universități (cea mai importantă fiind University of California, fondată în 1919). Centrul producției cinematografice a S.U.A. (Hollywood, Burbank, Culver City). Observator astronomic. Muzee. Stațiuni balneare. Parcul de distracții pentru copii „Disneyland”. Centru de cercetări spațiale (Pasadena) și de cercetări științifice. La L.A. s-au desfășurat Jocurile Olimpice de în anii 1932 și 1984. Întemeiat de spanioli, în 1781, cu numele Señora Reina de Los Angeles. Între 1821 și 1848 a fost în componența Mexicului. Din 1846, capitala Californiei Independente; Intră în componența S.U.A. în 1850. A avut de suferit de pe urma a numeroase cutremure (ultimul în 1994).

SEÑORA REÍNA DE LOS ANGELES v. Los Angeles.

Intrare: angeles
angeles
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Angeles
Angeles nume propriu
nume propriu (I3)
  • Angeles