13 definiții pentru alla breve


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÁLLA BRÉVE loc. adv. (Indică modul de executare al unei lucrări muzicale scrise în patru timpi) În doi timpi. – Loc. it.

álla bréve lav [At: DEX2 / E: it alla breve] Termen care indică executarea într-o mișcare rapidă în doi timpi a unei compoziții muzicale scrise în măsura de patru timpi.

ÁLLA BRÉVE loc. adv. Termen care indică executarea într-o mișcare rapidă în doi timpi a unei compoziții muzicale scrise în măsura de patru timpi. – Loc. it.

ALLA BRÉVE loc. adv. (Muz.) Termen care arată că o piesă scrisă în măsură de patru timpi se execută în măsură de doi timpi. [< it. alla breve].

ÁLLA BRÉVE loc. adv. (muz.) indicație potrivit căreia o piesă scrisă în măsura de patru timpi se execută în doi timpi. (< it. alla breve)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

álla bréve (it.) loc. adv.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

alla breve, termen apărut în muzica italiană a Renașterii*, îndicând tempo-ul (2) în care unitatea timpului era nota brevis [v. breve (2)] pentru majoritatea compozițiilor a cappella (2) (de unde și corespondența termenilor). În epoca barocă*, apare ca titlu al unor compoziții, indicând executantului o mișcare rapidă în stilul sonatelor* „da chiesa”. În aceeași epocă noțiunea de timp, conținută nu numai în valoarea* de doime și exprimată deja prin semnul măsurii*, ¢ se asociază și indicației de tempo a. (ex. corul nr. 23 din Messias de Haendel). În practica muzicală de astăzi, a. indică numai interpretarea în măsura 2/2 în loc de 4/4, măsură ce se notează prin litera C tăiată de o bară verticală: ¢.

all’ongarese (loc. it., „în fel unguresc”), indicație de stil prin care se cere, în piese conținând aluzii la muzica populară ungurească, o interpretare caracteristică acestei muzici. (Ex.: Rondo all’Ongarese din Trio nr. 1 în sol major de Haydn); sin. all’ongherese, all’ungherese.

all’ottava (loc. it., „la octavă”), indicație menită să evite folosirea liniilor suplimentare. Pusă deasupra portativului*, ea cere executarea notelor la octava* superioară (a. o. alta), iar dedesubt, la octava inferioară (a. o. bassa). De obicei, grupul de note afectat de această indicație este marcat printr-o linie punctată. Expr. coll’ottava cere dublarea fragmentului muzical respectiv cu octava superioară sau inferioară. Abrev.: 8va și 8va bassa. V. abreviații.

all’ungherese (loc. it.) v. all’ongerese.

alla riversa (loc. it. in inversare) v. recurență.

breve (cuv. it. „scurt”) 1. (în prozodia* antică) Unitate fundamentală de durată, componentă a piciorului (1) metric. Se notează prin ˇ, ceea ce corespunde silabei scurte, și este jumătatea din silaba lungă, fără a fi însă și sub diviziunea celei din urmă. 2. În cantus planus*, b. (lat. brevis) împrumută același sens, dar este deja notată printr-o notă neagră, pătrată, fără coadă. 3. În notația (III, 1) proporțională, b. este supusă unei noi legi, aceea a diviziunii sau a multiplicării. În funcție de modul (III) ritmic în care se încadrează, b. se divide prin 2 (tempus imperfectum) sau prin 3 (tempus perfectum) fiind de două (trei) ori mai scurtă decât longa*. A fost notată cu o notă albă, pătrată, fără coadă. 4. Notă* întreagă dublă sau mare (deci cu valoarea* cea mai mare în notația actuală), utilizată uneori în muzica vocală dar dispărută aproape cu desăvârșire din partiturile* instr., fiind înlocuită cu două note întregi legate. Totuși, în unele partituri de muzică contemporană se remarcă tendința de a relua semnul pentru ușurința notației. Sin. Nota Brevis; v. alla breve.

Intrare: alla breve
compus
  • alla breve

alla breve

  • 1. (Indică modul de executare al unei lucrări muzicale scrise în patru timpi) În doi timpi.
    surse: DEX '09 DN

etimologie: