3 intrări

29 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ALFA2 s. m. Plantă graminee originară din Algeria, din care se fac coarde, fibre etc. (Stipa tenacissima).Hârtie alfa = hârtie de calitate superioară, fabricată din frunzele acestei plante. – Din fr. alfa.

ALFA1, alfa, s. m. 1. Numele primei litere a alfabetului grecesc, corespunzătoare sunetului „a”. ◊ Expr. De la alfa la omega = de la început până la sfârșit. (A fi) alfa și omega = (a fi) începutul și sfârșitul, (a fi) atotcunoscător, (a fi) factorul esențial. 2. (Fiz.) Particula alfa = particulă alcătuită din doi protoni și doi neutroni, emisă de unele substanțe radioactive. Radiație alfa = radiație constituită din particule alfa. – Din ngr. álfa.

alfa1 smi [At: N. TEST. (1648), ap. HEM 864/ E: gr ἄλφα] 1 Numele celei dintâi litere din alfabetul grecesc. 2 (Fig) Început. 3 (Îe) De la ~ la omega De la început până la sfârșit. 4 (Îe) (A fi) ~ și omega (A fi) începutul și sfârșitul. 5 (Îae) (A fi) atotcunoscător. 6 (Îae) (A fi) factorul esențial. 7 (Fiz; îs) Particulă ~ Particulă alcătuită din doi protoni și doi neutroni, emisă de unele substanțe radioactive. 8 (Fiz; îs) Radiație ~ Radiație constituită din particule alfa1 (7).

alfa2 sms [At: DICȚ. / E: fr alfa] 1 Plantă exotică din familia gramineelor, din a cărei tulpină flexibilă se împletesc frânghii, rogojini etc. sau se fabrică hârtie (Stipa tenacissima). 2 (Șîs hârtie ~) Hârtie de calitate superioară, fabricată din alfa2 (1).

*ALFA2 sf. 🌿 Plantă din familia gramineelor, din care se fac împletituri, frînghii și se fabrică hîrtie; crește în Spania, Grecia și mai ales în Algeria ( 🖼 72) [fr. alpha].

ALFA1 sm. 1 📖 Prima literă a alfabetului grecesc (A, α) 2 fig. A fi ~ și omega, a fi tot, a fi stăpîn pe toate, cel mai de frunte: eu sînt ~ și omega, începutul și sfîrșitul (BIBL.) [gr. άλφα].

ALFA1 s. m. invar. 1. Numele primei litere a alfabetului grecesc, corespunzătoare sunetului „a”. ◊ Expr. De la alfa la omega = de la început până la sfârșit. (A fi) alfa și omega = (a fi) începutul și sfârșitul, (a fi) atotcunoscător, (a fi) factorul esențial. 2. (Fiz.) Particulă alfa = particulă alcătuită din doi protoni și doi neutroni, emisă de unele substanțe radioactive. Radiație alfa = radiație constituită din particule alfa. – Din ngr. álfa.

ALFA2 s. m. invar. Plantă graminee originară din Algeria, din care se fac coarde, fibre etc. (Stipa tenacissima).Hârtie alfa = hârtie de calitate superioară, fabricată din frunzele acestei plante. – Din fr. alfa.

ALFA2 s. m. invar. (În expr.) Hîrtie alfa = hîrtie de calitate superioară, fabricată dintr-o plantă exotică cu același nume. Din această carte s-au tras 50 de exemplare pe hîrtie alfa.

ALFA1 s. m. invar. Numele primei litere a alfabetului grecesc, corespunzînd sunetului «a». ◊ Expr. De la alfa la omega = de la început pînă la sfîrșit. (A fi) alfa și omega = (a fi) începutul și sfîrșitul, (a fi) elementul de bază sau factorul esențial de care depinde totul.

ALFA1 s. m. invar. Numele primei litere a alfabetului grecesc, corespunzînd sunetului „a”. ◊ Expr. De la alfa la omega = de la început pînă la sfîrșit. (A fi) alfa și omega = (a fi) începutul și sfîrșitul, factorul esențial. – Ngr. alfa.

ALFA2 s. m. invar. (În expr.) Hîrtie alfa = hîrtie de calitate superioară, fabricată dintr-o plantă exotică. – Fr. alfa.

ALFA s.n. invar. (Bot.) Plantă graminee din nordul Africii și din Spania, din care se fac coarde, fibre etc. ◊ Hîrtie alfa = hîrtie de calitate superioară, fabricată din planta de mai sus. [Pl. invar. / < fr. alfa, cf. ar. halfa].

ALFA1 s. m. inv. 1. prima literă a alfabetului grecesc, corespunzând sunetului a. ♦ ~ și omega = începutul și sfârșitul. 2. (fiz.) particulă ~ = particulă din doi protoni și doi neutroni; radiație ~ = radiație din particule alfa. (< fr., gr. alpha)

ALFA2 s. m. inv. plantă graminee din Africa și Spania, pentru hârtie, fibre, țesături etc. ♦ hârtie ~ = hârtie de calitate superioară, din frunzele acestei plante. (< fr. alfa)

ALFA m. invar. 1) Nume dat primei litere a alfabetului grecesc. ◊ De la ~ și omega de la început până la sfârșit. A fi ~ la omega a fi factorul principal. 2) fiz.: Particulă ~ particulă care constă din doi protoni și doi neutroni. /<ngr. álfa

alfa f. 1. întâia literă a alfabetului grec; 2. fig. întâiul, de căpetenie; alfa și omega, începutul și sfârșitul (Dumnezeu).

*álfa m. Numele primeĭ litere a Grecilor. Fig. Alfa și omega, începutu și sfîrșitu.

*álfă f. (fr. alfa, d. ar. halfa). O plantă graminee din care se fac împletiturĭ și hîrtie. Crește pin nordu Africiĭ și sudu Eŭropeĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

alfa1 (literă grecească) s. m., pl. alfa; α, Α

alfa2 (literă grecească) s. m., pl. alfa; α, Α

alfa (literă, plantă) s. m. invar.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ALFA s. (BOT.; Stipa tenacissima) (rar) spartă.

ALFA s. (BOT.; Stipa tenacissima) (rar) spartă.

Alfa ≠ omega[1]

  1. Alfa și omega sunt antonime doar în cadrul expresiei „de la alfa la omega”, unde au înțelesul de „început”, respectiv „sfârșit”. — gall

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

alfa, s. m. – Numele primei litere a alfabetului grecesc. Gr. ἄλφα. Intră în comp. cu cea de a doua literă a alfabetului gr., în alfavita, s. f. (alfabet), din gr. ἄλφα-βήτα, în prezent înlocuit de alfabet, s. n. (din fr. alphabet), cu der. alfabetic, adj.; alfabeticește, adv. (în ordine alfabetică).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Alfa și Omega – reprezintă, respectiv, prima și ultima literă din aliabetul grecesc. Ele au generat două expresii: Prima: „de la alfa la omega”, care înseamnă a epuiza o temă, un subiect, sau a fi cercetat un lucru, o cauză, de la un capăt la altul. Astăzi însă, în împrejurări similare, noi zicem de la A la Zet. A doua expresie: „A fi alfa și omega” e echivalentă cu „a fi cheia și lăcata” sau „a fi pîinea și cuțitul”, adică: a fi tot, un om care ține în mînă toate și dispune de toate, un factotum. În acest sens o întrebuințează Tudor Arghezi în poezia Trișcă: „auzi colega? / Noi maieștri cu faimă, noi Alfa și Omega”. LIT.

Intrare: alfa (literă)
substantiv masculin (M999)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • alfa
plural
  • alfa
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
Intrare: alfa (plantă)
substantiv masculin (M999)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • alfa
plural
  • alfa
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
Intrare: alfă
alfă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

alfa, alfasubstantiv masculin invariabil

  • 1. Numele primei litere a alfabetului grecesc, corespunzătoare sunetului „a”. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    • comentariu Semn grafic: α, Α DOOM 3
    • chat_bubble De la alfa la omega = de la început până la sfârșit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble (A fi) alfa și omega = (a fi) începutul și sfârșitul, (a fi) atotcunoscător, (a fi) factorul esențial. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
  • 2. fizică Particula alfa = particulă alcătuită din doi protoni și doi neutroni, emisă de unele substanțe radioactive. DEX '09 MDN '00
  • 3. fizică Radiație alfa = radiație constituită din particule alfa. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

alfa, alfasubstantiv masculin invariabil

  • 1. (numai) singular Plantă graminee originară din Algeria, din care se fac coarde, fibre etc. (Stipa tenacissima). DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: spartă
    • 1.1. Hârtie alfa = hârtie de calitate superioară, fabricată din frunzele acestei plante. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Din această carte s-au tras 50 de exemplare pe hârtie alfa. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.