2 intrări

4 definiții


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

Basso Alberti (< numele compozitorului it. Domenico Alberti), acompaniament* uniform, practicat la instrumentele cu claviatură*, constând din acorduri desfăcute.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ALBERTI, Rafael (1902-1999), poet și dramaturg spaniol. Versuri inspirate de folclorul andaluz și marcate de suprarealism („Marinar de uscat”, „Despre îngeri”); poeme cu o tematică legată de războiul civil („Capitala gloriei”) și de problemele sociale („Poetul în stradă”). Piese de teatru cu caracter realist și politic. traduceri din Eminescu și Arghezi.

ALBERTI, Leon Battisti (1404-1472), arhitect, pictor, sculptor și scriitor renascentist italian. A publicat primul tratat modern de pictură, în care preconizează tipul de perspectivă al Renașterii (perspectivă albertiană) și un tratat de arhitectură. Opere: Palatul Rucellai și fațada Bisericii Santa Maria Novella din Florența, Biserica San Francisco din Rimini. A scris o comedie în latină, iar în italiană eseuri filozofice-morale (tratatul „Despre familie”). Pentru vastele preocupări umaniste, considerat prototip al omului Renașterii.

Leontice alberti Rgl. Specie care înflorește primăvara. Flori galbene, în exterior cu dungi maronii-roșietice, într-un ciorchine dens. Frunze (2, la baza plantei apar după înflorire) penate, verzi-albăstrui, cu segmente eliptice. Tulpini rigide, pînă la 20 cm înălțime.

Intrare: Alberti
Alberti nume propriu
nume propriu (I3)
  • Alberti
Intrare: Leontice alberti
Leontice alberti  nomenclatura binară
compus
  • Leontice alberti