12 definiții pentru ala-bala

ála-bála i [At: ISPIRESCU, L. 202 / E: nct (cf alandala)] 1 (Îe) Ce mai ~? Ce se mai petrece? 2 (Îae) Ce mai tura-vura? 3 În formulele recitative din jocurile copiilor.

ÁLA-BÁLA interj. 1. (În expr.) Ce mai ala-bala? = a) ce se mai petrece?; b) ce rost are atâta discuție (inutilă)? 2. (În formule recitative din jocurile copiilor) Ala-bala portocala. – Formație onomatopeică.

ÁLA-BÁLA s. f. invar. 1. (În expr.) Ce mai ala-bala? = a) ce se mai petrece?; b) ce rost are atâta discuție (inutilă)? 2. (În formule recitative din jocurile copiilor) Ala-bala portocala. – Formație onomatopeică.

ALA-BÁLA interj. 1. (Numai în expr.) Ce mai ala-bala? = a) ce se mai petrece? ce se mai întîmplă? ce mai e nou? Stai colea pe laviță. Ce mai ala-bala pe la Hagiu? SADOVEANU, M. C. 30. Domnița, ce mai ala-bala cu lumea de pe tărîmul vostru? Nu se mai ceartă? DELAVRANCEA, S. 92. Se dusese... să vază ce mai ala-bala pe la flăcăii ce stau la pîndă. ISPIRESCU, L, 202; b) ce mai atîta discuție? ce mai încoace-încolo? ce mai tura-vura? Ei, ce mai ala-bala, facem tîrgul? 2. (În formulele recitative din jocurile copiilor, cu sens neprecizat) Ala-bala portocala. TEODORESCU, P. P. 194.

ÁLA-BÁLA s. invar. 1. (În expr.) Ce mai ala-bala? = a) ce se mai petrece?; b) ce mai atâta discuție ? 2. (În formulele recitative din jocurile copiilor, cu sens neprecizat) Ala-bala portocala.

ÁLA-BÁLA f. invar.: Ce mai ~? ce atâta discuție? /Onomat.

ala-bala n. pop. una alta, amestecătură: ce mai ala-bala pe la voi? ISP. [V. arababură].

alabála, s. invar. – În expresia: ce mai alabala? Apare de asemenea în unele cîntece și jocuri de copii, ca un cuvînt fără un sens anume. Arab. ’alā bāb allāh „cu ocrotirea lui Alah”, probabil prin intermediul tc. (Lokotsch 59; Iordan, BF, I, 110).

hála-bála și ála-bála f. (cp. cu hara-para). Fam. Ce maĭ hala-bala? ce maĭ este noŭ? ce noutățĭ maĭ știĭ? – În Cov. hára-bára.

Intrare: ala-bala
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR

ala-bala

 • 1. expresie Ce mai ala-bala? = ce se mai petrece?
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDA2 3 exemple
  exemple
  • Stai colea pe laviță. Ce mai ala-bala pe la Hagiu? SADOVEANU, M. C. 30.
   surse: DLRLC
  • Domniță, ce mai ala-bala cu lumea de pe tărîmul vostru? Nu se mai ceartă? DELAVRANCEA, S. 92.
   surse: DLRLC
  • Se dusese... să vază ce mai ala-bala pe la flăcăii ce stau la pîndă. ISPIRESCU, L, 202;
   surse: DLRLC
 • 2. expresie Ce mai ala-bala? = ce rost are atâta discuție (inutilă)? ce mai încoace-încolo? ce mai tura-vura? Ei, ce mai ala-bala, facem târgul?
  surse: DEX '09 DLRLC MDA2 NODEX
 • 3. (În formule recitative din jocurile copiilor) Ala-bala portocala.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDA2

etimologie: