30 de definiții pentru agenție

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AGENȚIE, agenții, s. f. 1. Reprezentanță, filială sau sucursală a unei întreprinderi sau instituții situate în alt punct decât acela în care se află sediul principal. 2. (În sintagma) Agenție telegrafică (sau de presă) = instituție care culege informații din toate domeniile de activitate, furnizându-le presei sau televiziunii. 3. Reprezentanță diplomatică; misiune condusă de un agent diplomatic. ◊ Agenție economică = reprezentanță a unei țări într-o țară străină, care efectuează operații economice internaționale. 4. (În sintagma) Agenție de bilete = birou unde se vând cu anticipație bilete pentru spectacole, concerte etc. Agenție de voiaj = birou unde se vând cu anticipație bilete de călătorie (pentru distanțe mai lungi). [Var.: (înv.) aghenție s. f.] – Din it. agenzia.

agenție sf [At: ALECSANDRI, T. 1393 / V: (înv) aghen~ / Pl: ~ii / E: it agenzia] 1-2 Filială a unei întreprinderi sau instituții. 3 (Îs) ~ telegrafică (sau de presă) Instituție care culege informații din toate domeniile de activitate, fumizându-le presei sau televiziunii. 4 Reprezentanță diplomatică. 5 Misiune condusă de un agent diplomatic. 6 (Îs) ~ economică Reprezentanță a unei țări într-o țară străină, care efectuează operații economice internaționale. 7 (Îs) ~ de bilete Birou unde se vând anticipat bilete pentru spectacole, concerte etc. 8 (Îs) ~ de voiaj Birou unde se vând anticipat bilete de călătorie (pentru distanțe mai mari).

agențíe s.f. 1 Întreprindere comercială specializată care exercită funcția de intermediar în diverse tratate de afaceri, angajamente etc.Agenție imobiliară = întreprindere, societate comercială care se ocupă cu vînzarea, cumpărarea și închirierea imobilelor și a terenurilor. ♦ (și agenție de presă) Instituție care culege informații din toate domeniile, furnizîndu-le presei. O telegramă a agenției de presă a fost publicată imediat. ♦ Întreprindere care oferă un serviciu determinat. ◊ Agenție de voiaj = societate comercială care furnizează diverse servicii privitoare la călătorii și vacanțe, precum vînzări de bilete de călătorie, rezervări hoteliere etc. Biletele de călătorie se procură de la agențiile de voiaj. ♦ (și agenție de bilete) Birou unde se vînd bilete pentru spectacole, concerte etc. Persoanele care au cumpărat bilete sunt rugate să se prezinte la agenție (CA. PETR.) Agenție de publicitate = agenție care se ocupă cu diversele forme de reclamă, pentru a atrage interesul public asupra unui produs, a unei activități, a unei întreprinderi etc. Agenție de investigații v. investigație. Agenție matrimonială v. matrimonial. 2 Reprezentanță, filială sau sucursală a unei instituții sau întreprinderi, care desfășoară o activitate locală, fiind situată în alt punct decît acela în care se află sediul principal, cu o competență teritorială mai largă. 3 Reprezentanță diplomatică; misiune condusă de un agent diplomatic. Agenție economică = reprezentanță a unei țări într-o țară străină, care efectuează operații economice internaționale. 4 Organism public național sau internațional cu caracter social, pedagogic etc. Agenția Internațională pentru Energie Atomică.pl. -ii. g.-d. -iei. și (înv.) aghențíe s.f. / <it. agenzia, germ. Agentie, lat. agentia, engl. agency.

*AGENȚIE sf. 1 Slujba sau însărcinarea unui agent 2 Casă de afaceri, administrațiune condusă de unul sau mai mulți agenți 3 Pr. ext. Locul, clădirea unde o asemenea administrațiune își are sediul: ~ de publicitate; ~ teatrală; ~ telegrafică [it. agenzia].

AGENȚIE, agenții, s. f. 1. Birou care are rol de intermediar sau care reprezintă interesele unei instituții de stat (în trecut și a unor instituții sau persoane particulare). V. filială, sucursală, reprezentanță. Agenția Băncii de Stat. Agenție de vapoare.Agenție telegrafică (sau de presă) = instituție care primește și transmite presei știri și informații. Agenția TASS. Agerpres este agenția romînă de știri și informații.Agenție de bilete = instituție unde se vînd bilete pentru spectacole teatrale, cinematografice etc. 2. (Învechit) Reprezentanță condusă de un agent diplomatic. V. consulat, legație, ambasadă. – Variantă: (2, învechit) aghenție (ALECSANDRI, T. 1393) s. f.

AGENȚIE, agenții, s. f. 1. Birou care are rol de intermediar sau care reprezintă interesele unei instituții de stat (în trecut și ale unor instituții sau persoane particulare). 2. (Înv.) Reprezentanță diplomatică. [Var.: (2, înv.) aghenție s. f.] – It. agenzia (rus. agencija).

AGENȚIE s.f. Birou care reprezintă interesele unei instituții, încheind anumite acte în numele ei. V. filială, sucursală.Agenție telegrafică (sau de presă) = instituție care primește și transmite presei știri și informații; agenție de bilete = birou unde se vînd bilete pentru spectacole, concerte etc. [Gen. -iei, var. aghenție s.f. / < it. agenzia, cf. germ. Agentie].

AGENȚIE s. f. reprezentanță a unei instituții sau întreprinderi. ♦ ~ telegrafică (sau de presă) = instituție specializată care primește și transmite presei știri și informații; ~ de bilete = birou unde se vând bilete pentru spectacole, concerte etc.; ~ de voiaj = birou unde se vând cu anticipație biletele de călătorie. (< it. agenzia)

AGENȚIE ~i f. 1) Reprezentanță, sucursală sau birou care reprezintă interesele unei instituții sau întreprinderi. 2) Instituție de informație. ~ de presă. ~ de voiaj. [G.-D. agenției] /<it. agenzia

agenție f. 1. funcțiunea, biuroul agentului; 2. administrațiune condusă de unul sau mai mulți agenți: agenția Havas.

AGHENȚIE s. f. v. agenție.

*AGHENȚIE sf. 1 = AGENȚIE 2 Spec. Cancelaria, funcțiunea agentului austriac în Romînia: nu cumva vrei să-l lăsăm ca să meargă la aghenție (ALECS.) [agenție + aghent].

*agénță f. (fr. agence) și (ob.) agenție f. (it. agenzia). Administrațiune ținută de unu saŭ maĭ mulțĭ agențĭ. Timpu cît eștĭ agent. Locu unde se administrează afacerile agențiiĭ: agenția vapoarelor (debarcader). – Vechĭ aghénție, cancelaria consululuĭ austriac, debarcader.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

agenție s. f., art. agenția, g.-d. art. agenției; pl. agenții, art. agențiile (desp. -ți-i-)

agenție s. f., art. agenția, g.-d. art. agenției; pl. agenții, art. agențiile

agenție s. f., art. agenția, g.-d. art. agenției; pl. agenții, art. agențiile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

AGENȚIE s. 1. agentură, filială, reprezentanță, sucursală. (Inaugurarea unei ~.) 2. oficiu. (O ~ de turism.)

AGENȚIE s. agentură, filială, reprezentanță, sucursală. (Inaugurarea unei noi ~.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

agenție de concerte, organism artistico-comercial având ca profil programarea unor manifestări muzicale (concerte (1), recitaluri*, spectacole muzicale etc.) în cadrul stagiunilor obișnuite (concerte în abonament sau în afara abonamentului), sau neîncadrate în stagiuni (concerte extraordinare, turnee etc.). Această formă de impresariat artistic muzical poate asigura și schimburi între artiștii diferitelor țări prin încheierea de contracte pe timp limitat, pe număr de concerte etc.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

AGENȚIA HAVAS A ROMÂNIEI, sucursala din București a agenției franceze de presă Havas. Prima agenției de presă care a funcționat, între 1879 și 1888, în România.

AGENȚIA INTERNAȚIONALĂ PENTRU ENERGIA ATOMICĂ (A.I.E.A.; în engl.: Internațional Atomic Energy Agency – I.A.E.A.), agenție specializată guvernamentală în cadrul sistemului O.N.U., cu sediul la Viena (Austria), creată la 7 oct. 1957, în scopul coordonării activităților internaționale pentru cooperarea tehnico-științifică în domeniul utilizării tehnologiei nucleare în scopuri pașnice. Are birouri de legătură în Canada, Geneva, New York și Tōkyō, laboratoare în Austria și Monaco și un centru de cercetări la Triest (Italia), administrat de U.N.E.S.C.O. A.I.E.A. are 134 state membre (2002), printre care și România (din 1957).

AGENȚIA INTERNAȚIONALĂ PENTRU ENERGIE ATOMICĂ (A.I.E.A.; în engl. International Atomic Energy Agency – I.A.E.A.) V. Organizația Națiunilor Unite.

AGENȚIA ORIENT-RADIO (Rador), agenție de presă din România, înființată în iun. 1921. În 1926 a devenit agenția oficială a guvernului. În 1949 și-a încheiat activitatea.

AGENȚIA ROMÂNĂ DE PRESĂ (AGERPRES), v. ROMPRES.

AGENȚIA TELEGRAFICĂ ROMÂNĂ, agenție de presă înființată la București, în 1889, de către agenția austriacă „Corrbureau”. În 1895 a devenit prima agenție autonomă de presă din România; și-a încetat activitatea în 1916. Din 1921 a fost înlocuită cu Agenția Orient-Radio (Rador).

AGENZIA NATIONALE STAMPA ASSOCIATA [agenția naționale] v. ANSA.

Intrare: agenție
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • agenție
  • agenția
plural
  • agenții
  • agențiile
genitiv-dativ singular
  • agenții
  • agenției
plural
  • agenții
  • agențiilor
vocativ singular
plural
aghenție substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • aghenție
  • aghenția
plural
  • aghenții
  • aghențiile
genitiv-dativ singular
  • aghenții
  • aghenției
plural
  • aghenții
  • aghențiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

agenție, agențiisubstantiv feminin

  • 1. Reprezentanță, filială sau sucursală a unei întreprinderi sau instituții situate în alt punct decât acela în care se află sediul principal. DEX '09 MDA2 DN
    • format_quote Agenția Băncii de Stat. Agenție de vapoare. DLRLC
    • diferențiere Birou care are rol de intermediar sau care reprezintă interesele unei instituții de stat (în trecut și a unor instituții sau persoane particulare). DLRLC
  • 2. Reprezentanță diplomatică; misiune condusă de un agent diplomatic. DEX '09 MDA2 DLRLC
    • 2.1. Agenție economică = reprezentanță a unei țări într-o țară străină, care efectuează operații economice internaționale. DEX '09 MDA2
  • chat_bubble (în) sintagmă Agenție telegrafică (sau de presă) = instituție care culege informații din toate domeniile de activitate, furnizându-le presei sau televiziunii. DEX '09 MDA2 DLRLC DN
    • format_quote Agenția TASS. Agerpres este agenția română de știri și informații. DLRLC
  • chat_bubble (în) sintagmă Agenție de bilete = birou unde se vând cu anticipație bilete pentru spectacole, concerte etc. DEX '09 MDA2 DLRLC DN
  • chat_bubble (în) sintagmă Agenție de voiaj = birou unde se vând cu anticipație bilete de călătorie (pentru distanțe mai lungi). DEX '09 MDA2 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.