15 definiții pentru africat

africát, ~ă sf, a [At: DA ms / Pl: ~e / E: fr affriquée, ger Affrikate] 1-2 (Consoană) cu caracter complex, a cărei articulație începe cu o ocluziune și se termină printr-o constricție Si: semioclusivă.

AFRICÁT, -Ă, africați, -te, adj., s. f. (Consoană) cu caracter complex, a cărei articulație începe cu o ocluziune și se termină printr-o constricție; semioclusivă. – Din fr [consonne] affriquée, germ. Affrikate.

africát,-ă adj., s.f. (fon.) (Consoană) a cărei articulație începe cu o ocluziune treptată a organului fonator și se termină cu o constricție; semiocluzivă. • pl. -ți, -te. /<fr. affriquée, germ. Affrikate.

africát (a-fri-) adj. m., pl. africáți; f. africátă, pl. africáte

AFRICÁT, -Ă adj. (Fon.; despre sunete) Care se pronunță începând cu o ocluziune și terminându-se cu un sunet fricativ. ◊ Consoană africată (și s.f.) = consoană care începe cu o ocluziune și se termină ca o fricativă fără să-și schimbe punctul de articulație. [Cf. fr. afriqué, lat. affricatus].

AFRICÁT, -Ă adj., s. f. (consoană) care se pronunță prin închiderea și deschiderea treptată a organului fonator, urmate de o constricție a acestuia. (< fr. affriqué)

AFRICÁT ~tă (~ți, ~te) (despre sunete) Care începe cu o ocluziune și se termină cu o fricțiune. /<fr. affriqué, lat. affricatus

*africát, -ă adj. (lat. affricatus, frecat de). Gram. Se zice despre consonantele ce, ge, ț (din cer, ger, țîr) care-s compuse din tș, dj, ts, precum și dz (adică „frecate una de alta”). V. palatal.

AFRICÁTĂ, africate, s. f. Consoană cu caracter mixt, care începe cu o ocluziune și se termină ca o fricativă, fără să-și schimbe punctul de articulație. «Ț» este o africată.

AFRICÁTĂ, africate, adj. f. (În expr.) Consoană africată (și substantivat) = consoană cu caracter mixt, care începe ca o ocluzivă și se termină ca o fricativă. – Fr. affriquée (germ. Affrikata).

africátă (a-fri-) s. f., g.-d. art. africátei; pl. africáte

africátă adj. f., s. f. (sil. -fri-), pl. africáte

AFRICÁTĂ s., adj. (FON.) semioclusivă. (Consoană ~.)


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

AFRICÁT, -Ă adj. (cf. fr. afriqué, lat. affricatus): în sintagma consoană africată (v.).

AFRICÁTĂ s., adj. (FON.) semioclusivă. (Consoană ~.)

Intrare: africat
africat adjectiv
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular africat africatul africa africata
plural africați africații africate africatele
genitiv-dativ singular africat africatului africate africatei
plural africați africaților africate africatelor
vocativ singular
plural