10 definiții pentru afacerism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AFACERÍSM s. n. Utilizare în tranzacții comerciale, financiare, industriale de interes personal a poziției sociale, profesionale sau politice a cuiva. – Afacere + suf. -ism.

AFACERÍSM s. n. Utilizare în tranzacții comerciale, financiare, industriale de interes personal a poziției sociale, profesionale sau politice a cuiva. – Afacere + suf. -ism.

afacerism sn [At: DA ms / Pl: ? / E: afacere + -ism] Utilizare, în tranzacții comerciale, financiare, industriale, a poziției sociale, profesionale sau politice a cuiva în interes personal.

AFACERÍSM s. n. Practică burgheză constînd în folosirea unei situații profesionale sau politice pentru. a realiza profituri personale. Burghezia a transformat totodată sportul în teren de exploatare capitalistă, de afacerism și corupție. REZ. HOT. I 113.

AFACERÍSM s. n. Practică constînd în folosirea unei situații profesionale sau politice pentru realizarea de profituri personale. – Din afacere + suf. -ism.

AFACERÍSM s.n. Practică constând în realizarea de profituri personale pe seama unor chestiuni de serviciu sau politice. [< afacere + -ism].

AFACERÍSM s. n. practică constând în realizarea de profituri personale. (după fr. affairisme)

AFACERÍSM n. Realizare (abuzivă) de profituri pe baza situației profesionale sau sociale. /afacere + suf. ~ism

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

afacerísm s. n., pl. afacerísme

Intrare: afacerism
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • afacerism
  • afacerismul
  • afacerismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • afacerism
  • afacerismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

afacerismsubstantiv neutru

  • 1. Utilizare în tranzacții comerciale, financiare, industriale de interes personal a poziției sociale, profesionale sau politice a cuiva. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Burghezia a transformat totodată sportul în teren de exploatare capitalistă, de afacerism și corupție. REZ. HOT. I 113. DLRLC
etimologie:
  • Afacere + sufix -ism. DEX '09 MDA2 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.