5 definiții pentru aeschynanthus eschinantus


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

AESCHYNANTHUS Jack, ESCHINANTUS, fam. Gesneriaceae. Gen originar din Sumatra, Borneo și Jawa, cca 168. specii, grimpante sau pendente, perene. Frunze, de un verde puternic, opuse, cărnoase sau pieloase, ovate. Flori (caliciul cu 5 diviziuni sau 5 crestături, cilindrul corolei prelungit, marginea ei aproape cu două buze: cea superioară erectă sau îndoită spre interior, bilobată; cea interioară trilobată, cu lobii îndepărtați; 4 stamine exerte, antere perechi, stil cu stigmat nedivizat) în ciorchini, mai rar singulare, de un roșu-clar sau galben cu verde, terminale sau în axa frunzei, izbucnind din mici teci roșii-purpurii. Fruct, capsulă.

A. lobbianus Hook. [syn. Trichosporum lobbianum (Hook.) O. Ktze.]. Specie care înflorește în iun.-aug. Flori: corolă pubescentă, de două ori mai lungă decît caliciul pubescent, în exterior de un roșu-purpur. Frunze nedentate.

A. pulcher (Blume) G. Don (syn. Trichosporum pulchrum Blume). Specie care înflorește în iun.-aug. Peduncul floral cu 2 flori. Flori (caliciul galben-verzui cu vîrf, deseori, roșu, glabru, cu lobi scurți, 2 bractee, corolă de un roșu-aprins, în interior, la bază, cu un desen galben) în ciorchini terminali. Ramuri pendente. Frunze (pînă la 7 cm lungime și pînă la 2 cm lățime) pieloase, cărnoase, nedentate sau slab-dentate.

A. speciosus Hook. [syn. Trichosporum speciosum (Hook.) O. Ktze.]. Specie cu cîte 6-12 flori (caliciul ușor-pubescent, crestat pînă la bază, stamine și stil exerte, corolă pubescentă, roșie-oranj, pe fiecare segment cu o pată neagră în formă de semilună), cu peduncul foarte scurt, în ciorchine. Tulpină (cca 55 cm lungime) noduroasă. Frunze (cărnoase, ovat-lanceolate, lungi pînă la 10 cm și late pînă la 4 cm, cu vîrf ascuțit, slab-dentate) opuse sau cîte 3, în verticil (Pl. 3, fig. 16).

Aeschynanthus boscheanus De Vriese [syn. Trichosporum boscheanum (De Vriese) O. Ktze.; A. lamponga Miq.]. Specie ce înflorește în iun.-aug. Flori (caliciul cilindric, glabru, corolă pubescentă în exterior) în ciorchini, în axa frunzei, roșii-aprins. Frunze ovate sau eliptice, cu vîrf bont, nedentate. Înaltă pînă la 32 cm.

Intrare: aeschynanthus
aeschynanthus
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.
eschinantus
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.