12 intrări

12 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ACHIMENES P. Br., ACHIMENES, fam. Gesneriaceae. Gen originar din nordul Mexicului, Brazilia, nordul Argentinei, Guatemala, cca 25 specii, cu formațiuni subterane tuberoase. Plantă înaltă de 20-60 cm. Tulpini subțiri. Frunze creponate, pubescente, verzi, dispuse în mod opus. Flori (caliciul în formă de tub, lipit de ovar, cu 5 sepale în formă de lance, corolă infundibuliformă sau în formă de tub cu 5 petale inegale, rotunjite) roz, albastre, purpur, violete, albe, stacojii, în axila frunzelor. Fructul este o capsulă.

Achimenes candida Lindl. (syn. Dycirta candida Hansț.). Specie care înflorește în iun.-aug. Flori cu corolă crem-albă, în exterior roșietice sau maronii, în interior, la bază, eu desen galben și roșu. Frunze ovate. Plantă înaltă pînă la 0,45 m, pubescentă.

Achimenes coccinea Pers. (syn. A. pulchella Hitcbc.; A. rosea Lindl.). Specie ce înflorește în iun.-oct. Flori numeroase, cu corolă de un roșu-aprins sau roz, fără pete. Frunze ovat-rotunde pînă la eliptice, lungi pînă la 6 cm, late pînă la 3 cm, ascuțite. Plantă înaltă pînă la 45 cm.

Achimenes ehrenbergii H. E. Moore (syn. A. lanata Hanst.). Specie care înflorește în iun.-oct. Flori mari, pendente, campanulate, corolă lila-deschis, în interior violet în degradeu, la bază galbenă cu pete portocalii. Frunze ovate, lungi pînă la 15 cm și late pînă la 8 cm, verzi.

Achimenes glabrata Fritsch. Specie care înflorește în iun.-aug. Flori mari, albe, uneori cu reflexe albastre; în interior, la bază, aurii cu un număr mare de puncte minuscule, de un roșu-purpur. Frunze lanceolate la ovate, lungi pînă la 8 cm și late pînă la 3 cm. Plantă verde, pînă la 45 cm înălțime.

Achimenes grandiflora DC. (syn. Trevirana grandiflora Schiede). Specie care înflorește în iun.-oct. Flori foarte mari, singulare, roșii-violete, la bază cu pinten. Frunze ovat-rotunde, lungi pînă la 15 cm, late pînă la 9 cm, verzi pe partea superioară și roșietice pe cea inferioară, dentate. Tulpină verde sau roșiatică, pubescentă, înaltă pînă la 0,60 m.

Achimenes heterophylla DC. (syn. A. igneseens Lem.). Specie ce înflorește în iun.-oct. Flori roșii, fără pinten, în interior, la bază, galbene fără pete. Frunze oblong-lanceolate, lungi pînă la 12 cm și late pînă la 8 cm. Plantă înaltă pînă la 0,30 m.

Achimenes longiflora DC. Specie care înflorește în iun.-oct. Flori mari, violete-albastre, rar albe sau roz, fără pinten. Frunze dentate, cîteva în verticil, ovate la lanceolate, lungi pînă la 8 cm, late pînă la 3 cm, verzi pe față, verzi sau roșietice pe spate. Tulpină înaltă pînă la 30 cm, verde sau roșiatică, păroasă.

Achimenes mexicana Benth. et Hook. Specie care înflorește în iun.-aug. Flori mari, campanulate, violete sau albastre, în interior, la bază, albicioase. Frunze ovat-rotunde, lungi pînă la 12 cm, late pînă la 6 cm, ascuțite. Plantă înaltă pînă la 0,60 m, păroasă.

Achimenes misera Lindl. Specie care înflorește în iun.-aug. Floare galbenă cu reflexe și pete purpurii, corolă albă. Frunze verzi, ovate, lungi pînă la 8,5 cm și late pînă la 7,5 cm. Tulpină înaltă pînă la 17 cm, păroasă.

Achimenes patens Benth. Specie care înflorește în iun.-aug. Flori violete cu pinten lung, fin-dentate pe margini. Frunze ovat-lanceolate la ovate, lungi pînă la 11,5 cm și late pînă la 4 cm, ascuțite la vîrf. Tulpină înaltă pînă la 17 cm, păroasă, verzuie sau maronie.

Achimenes pedunculata Benth. Specie care înflorește în iun.-aug. Flori roșii, fără pinten, în interior, la bază, galbene. Corolă portocalie cu pete și dungi mai închise. Frunze ovate, lungi pînă la 9 cm și late pînă la 8 cm. Tulpină păroasă, înaltă pînă la 0,95 m, verde sau roșiatică.

Intrare: Achimenes (gen de plante)
Achimenes (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Achimenes
Intrare: Achimenes candida
Achimenes candida park  nomenclatura binară
compus
  • Achimenes candida
Intrare: Achimenes coccinea
Achimenes coccinea park  nomenclatura binară
compus
  • Achimenes coccinea
Intrare: Achimenes ehrenbergii
Achimenes ehrenbergii park  nomenclatura binară
compus
  • Achimenes ehrenbergii
Intrare: Achimenes glabrata
Achimenes glabrata park  nomenclatura binară
compus
  • Achimenes glabrata
Intrare: Achimenes grandiflora
Achimenes grandiflora park  nomenclatura binară
compus
  • Achimenes grandiflora
Intrare: Achimenes heterophylla
Achimenes heterophylla park  nomenclatura binară
compus
  • Achimenes heterophylla
Intrare: Achimenes longiflora
Achimenes longiflora park  nomenclatura binară
compus
  • Achimenes longiflora
Intrare: Achimenes mexicana
Achimenes mexicana park  nomenclatura binară
compus
  • Achimenes mexicana
Intrare: Achimenes misera
Achimenes misera park  nomenclatura binară
compus
  • Achimenes misera
Intrare: Achimenes patens
Achimenes patens park  nomenclatura binară
compus
  • Achimenes patens
Intrare: Achimenes pedunculata
Achimenes pedunculata park  nomenclatura binară
compus
  • Achimenes pedunculata