6 intrări

6 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ZANTEDESCHIA Spreng., CALLA, CALA, fam. Araceae. Gen cu cca 8 specii, în regiunile mlăștinoase ale Africii ecuatoriale și de S, perene, cu rizom sau tubercul. Flori albe, galbene sau roz, în spadice cilindrice, însoțite de o spată dilatată, plană, mai lungă decît spadicele, de forma unui cornet, acoperit cu stamine și pistile pînă în vîrf așezate în partea terminală a unor pedunculi lungi și groși. Frunze cordate, lucioase, și cu pețiolul rotund și lung, la bază vaginat. Fruct, bacă cu semințe numeroase.

Zantedeschia aethiopica (L.) Spreng. (syn. Richardia africana Kth.; Calla aethiopica L.). Specie cu flori (spadice galben însoțit de o spată albă, 25 cm lungime) pe un peduncul pînă la 100 cm înălțime. Frunze sagitate,; grase, lucioase, verzi-închis modificată

Zantedeschia angustiloba (Schott) Engl. Specie cu spată galbenă-sulfuric, cu o pată de culoare închisă la bază. Frunze (0,55 cm lungime, 7 cm lățime) sagitate, verzi.

Zantedeschia elliottiana (Knight) Engl. (syn. Calla elliottiana Knight; Richardia elliotiana W. Watson), Specie cu frunze lat-ovat-cordiforme, verzi-intens presărat cu pete albe. Spată, 15 cm lungime, în interior galbenă, în exterior cu o nuanță verzuie, cînd se deschide devine galbenă-aurie. Pețiol drept, puternic. Cca 45-100 cm înălțime, tulpină subterană, un tubercul.

Zantedeschia melanoleuca (Hook.) Engl. (syn. Richardia melanoleuca Hook.). Specie cu spată cu margine rulată în exterior, galbenă-pai, în interior, la bază, cu o pată purpur-neagră. Frunze (12-16 cm lățime, 16-19 cm lungime) lanceolate, cu vîrf ascuțit. Pețiol și pedunculi aspri-pubescenți.

Zantedeschia rehmannii Engl. (syn. Richardia rehmannii N. E. Br.). Specie cu flori roz sau roșii. Frunze oblong-lanceolate, verzi-deschis, punctate cu alb. Înaltă de cca 25-30 cm.

Intrare: Zantedeschia (gen de plante)
Zantedeschia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Zantedeschia
Intrare: Zantedeschia aethiopica
Zantedeschia aethiopica park  nomenclatura binară
compus
  • Zantedeschia aethiopica
Intrare: Zantedeschia angustiloba
Zantedeschia angustiloba park  nomenclatura binară
compus
  • Zantedeschia angustiloba
Intrare: Zantedeschia elliottiana
Zantedeschia elliottiana park  nomenclatura binară
compus
  • Zantedeschia elliottiana
Intrare: Zantedeschia melanoleuca
Zantedeschia melanoleuca park  nomenclatura binară
compus
  • Zantedeschia melanoleuca
Intrare: Zantedeschia rehmannii
Zantedeschia rehmannii park  nomenclatura binară
compus
  • Zantedeschia rehmannii