4 intrări

4 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

WULFENIA Jacq., VULFENIA, fam. Scrophulariaceae. Gen originar din Europa și Asia, cca 7-8 specii, erbacee glabre sau slab-pubescente, cu rizom gros. Flori albastre (caliciul cu 5 lacinii înguste, tub floral cilindric cu 4 lacinii erect-îndepărtate, 2 stamine exerte, stil cu stigmat nediyizat) pe un peduncul în ciorchine, spic sau solitare. Frunze radicale, pețiolate, crenate.

Wulfenia amherstiana Benth. Specie care înflorește vara. Flori (petale înguste cu vîrf lung, ascuțit) albastre, în spic rar. Peduncul, 20-25 cm înălțime, frunze ovat-oblonge sau invers-lanceolate, îngustate în pețiol, dentate sau emarginate, glabre, așezate în rozetă.

Wulfenia baldaccii Deg. Specie care înflorește vara. Flori (petale late, rotunjite, caliciul glandulos) albastre-lila, în inflorescență rară, pe un peduncul înalt pînă la 18 cin. Frunze invers-ovate sau lat-eliptice, pînă la 12 cm lungime, adînc-crenate și dentate sau slab-lobate, slab-pubescente, îngustate în pețiol.

Wulfenia carinthiaca Jacq. Specie care înflorește vara. Flori albastre-violete (corolă cu 2 buze: cea superioară bilobată, cea inferioară trilobată), în ciorchine dens, pe un peduncul pînă la 0,65 m înălțime. Frunze invers-ovate, crenate, scurt-pețiolate, verzi, lucioase, formînd o rozetă.

Intrare: Wulfenia (gen de plante)
Wulfenia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Wulfenia
Intrare: Wulfenia amherstiana
Wulfenia amherstiana park  nomenclatura binară
compus
  • Wulfenia amherstiana
Intrare: Wulfenia baldaccii
Wulfenia baldaccii park  nomenclatura binară
compus
  • Wulfenia baldaccii
Intrare: Wulfenia carinthiaca
Wulfenia carinthiaca park  nomenclatura binară
compus
  • Wulfenia carinthiaca