4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

URSINIA Gaertn., URSINIA, fam. Compositae. Gen cu cca 58 de specii, în Africa de S, plante erbacee, anuale sau vivace, semitufe glabre sau pubescente. Flori galbene, dispuse în capitule, foliolele involucrului imbricate, în mai multe rînduri, cele exterioare pergamentoase. Fructe pubescente, frunze penate.

Ursinia anethoides (DC.) N. E. Br. Specie care înflorește vara-toamna. Flori portocalii-strălucitoare, la bază cu un inel roșu sau purpur, în capitule lung-pedunculate. Frunze, pînă la 4 cm lungime, fin-penate. Plantă cu aspect de tufă, pînă la 0,65 m înălțime, glabră sau slab-pubescentă.

Ursinia speciosa DC. Specie care înflorește vara-toamna. Flori (cele ale discului galbene, cele radiale galbene cu o pată neagră la bază) în capitule, pe pedunculi pînă la 8,5 cm lungime. Frunze alterne, dublu-penate, cu segmente liniare. Plantă anuală, tufoasă, cu tulpină pînă la 45 cm înălțime, erectă.

Ursinia versicolor (DC.) N. E. Br. (syn. U. pulchra N. E. Br.). Specie care înflorește vara. Flori (cele radiale galbene-strălucitor cu o pată purpur, cele ale discului mai închise) în capitule terminale, lung-pedunculate. Foliolele involucrului așezate în 4 rînduri imbricate, cele exterioare cu marginea uscată, maro, cele interioare cu marginea albă. Frunze penate cu segmente liniare. Plantă anuală, pînă la 55 cm înălțime.

Intrare: Ursinia (gen de plante)
Ursinia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Ursinia
Intrare: Ursinia anethoides
Ursinia anethoides park  nomenclatura binară
compus
  • Ursinia anethoides
Intrare: Ursinia speciosa
Ursinia speciosa park  nomenclatura binară
compus
  • Ursinia speciosa
Intrare: Ursinia versicolor
Ursinia versicolor park  nomenclatura binară
compus
  • Ursinia versicolor