4 intrări
4 definiții
Dicționare enciclopedice
Definiții enciclopedice
TIBOUCHINA Aubl., TIBUCHINA, fam. Melastomataceae. Gen originar din America tropicală, mai ales din Brazilia, cca 200 specii, arbori și arbuști mari în țara de origine și de cîțiva m înălțime în țările cu ierni aspre, unde se cultivă în seră. Frunze destul de mari, ovate, cu 3-7 nervuri. Flori mari, pe tip 5, cu diametrul.de cca 10 cm, purpurii, roz sau violete-albastre-satinat, cu sezon lung de înflorire, (tub floral lunguieț, cilindric sau scurt-campanulat, cu solzi sau pubescent, petale obovate, nedentate sau în vîrf emarginate, stamine glabre, pubescente, glanduloase, antere cilindrice cu vîrf lung, arcuit), solitare sau în inflorescență terminală. Fruct, capsulă.
Tibouchina benthamiana (Gardn.) Cogn. Specie care înflorește în sept.-noiemb. Flori purpur-violete, la bază albe, diametru 5 cm. Flori în paniculă, terminală, glandulos-pubescente (tub floral ovat-globulos, glandulos pubescent). Frunze verzi-albăstrui, ovat-lunguiețe, vîrf ascuțit, la bază, slab-cordiforme, întregi, pubescente. Arbust, pînă la 1,5, m înălțime, cu ramuri în 4 muchii, aripate, pubescente, ca și pețiolii frunzelor.
- sursa: DFL (1989)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Tibouchina granulosa (D. Don) Cogn. Specie care înflorește vara. Flori mari cu diametrul pînă la 7 cm, roșii-purpur sau violete-albastre. Frunze pețiolate, oblonge, cu vîrf ascuțit, 5 nervuri pubescente. Ramuri aripate, 4-unghiulare.
- sursa: DFL (1989)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Tibouchina semidecandra (Schrank et Mart.) Congn. Specie care înflorește toamna-primăvara. Flori violete-albastre sau purpurii, satinate, cu diametrul de, 10-12 cm (petale obovate cu vîrf bont, emarginate, stamine purpur, de lungimi diferite, pubescente), dispuse, 1-3, terminal, scurt-pedunculate. Perioadă lungă de înflorire. Frunze ovate sau ovat-oblonge, opuse, 10-12 cm lungime, cu vîrf ascuțit) identate, cu 5 nervuri longitudinale, pubescente, pe partea inferioară verzi-deschis, pe cea superioară verzi-închis. Arbust sau arbore de seră sau, în liber, în țările cu ierni blînde, erect, slab-ramificat, pubescent, pînă la 6 m înălțime.
- sursa: DFL (1989)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni