4 intrări

4 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SINNINGIA Nees, GLOXINIA, fam. Gesneriaceae. Gen originar din Brazilia, cca 20 specii, erbacee, scunde, mai mult sau mai puțin pubescente, apar sub forma unor rozete de frunze pornite din una sau mai multe tulpini foarte scurte și cărnoase, iar în pămînt au un tubercul aproape rotund. Frunze opuse, mari, lung-pețiolate, întregi, pubescente, verzi-catifelate. Flori mari, rar mai mici (caliciul cu 5 sepale concrescute, tub floral prelungit, spre vîrf umflat sau campanulat, 5 petale divers colorate, groase, late, catifelate, îndepărtate, egale, sau cea inferioară mai mare, stamine intercalate la baza tubului, nu ies din flori, antere late cu vîrfuri apropiate, ovar cu 4-5 glande), scurt sau lung-pedunculate, pedunculi lat-rotunzi, cărnoși, foarte fragili, în axa frunzei solitare sau în buchet. Fruct, capsulă cu 2 clape.

Sinningia barbata (Ness et Mart.) Nichols. Specie care înflorește tot anul. Flori 1-2 în axa frunzei, corolă albă, tub floral umflat, în interior cu desen roșu, sepale late, cordiforme la bază. Frunze opuse, ovat-lanceolate sau lunguiețe, cu vîrf ascuțit, pînă la 25 cm lungime, crenat-serate, pe partea inferioară roșii-purpur, pe cea superioară cu luciu metalic, verzi. Tulpină erectă, ramificată, 30 cm înălțime.

Sinningia pusilla (Mart.) Baill. Specie care înflorește în mart.-aug. Flori (tub floral cu pinten, pînă la 13 mm lungime, sus lila jos alb, corolă cu marginea îndepărtată lila, laciniile superioare mai mici, în interior albe) solitare pe un peduncul înalt pînă la 30 mm, subțire, pubescente, lungi pînă la 20 mm. Plantă erbacee, mică, pînă la 30 mm, înălțime, tulpină minusculă. Frunze, scurt- pețiolate, ovate sau rotunjite, 13 mm lungime, pubescente, verzi-deschise, cu nervuri roșii pe partea inferioară și verzi-închis pe cea superioară.

Sinningia speciosa (Lodd.) Benth. et Hook. (syn. Gloxinia speciosa Lodd.). Specie care înflorește în iun.-aug. Flori mari (caliciu cu sepale lung-ascuțite, corolă mare, aproape campanulată, ca o trompetă lungă pînă la 5 cm, albastră-violetă, catifelată) pe pedunculi cărnoși, fragili, mai lungi decît frunzele. Frunze ovate, ovat-lunguiețe, la bază mai mult sau mai puțin roșietice. Tulpină scurtă, sau lipsește, pînă Ia 20 cm înălțime, cu tubercul sferic. Această specie a dat naștere la numeroși hibrizi (Pl. 67, fig. 375).

Intrare: Sinningia (gen de plante)
Sinningia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Sinningia
Intrare: Sinningia barbata
Sinningia barbata park  nomenclatura binară
compus
  • Sinningia barbata
Intrare: Sinningia pusilla
Sinningia pusilla park  nomenclatura binară
compus
  • Sinningia pusilla
Intrare: Sinningia speciosa
Sinningia speciosa park  nomenclatura binară
compus
  • Sinningia speciosa