3 intrări

4 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Rubens m. celebru pictor flamand, eminent colorist și compozitor plin de imaginațiune, al cărui capodoperă e Coborîrea de pe Cruce (1577-1640).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RUBENS, Pieter Paul (1577-1640), pictor flamand Considerat cel mai de seamă reprezentant al barocului. Elev al pictorilor „romaniști” la Antwerpen, și-a desăvârșit studiile în Italia. Numeroase călătorii în misiuni diplomatice în Franța, în Anglia și în Spania. Reîntors în Țările de Jos spaniole (azi Belgia) în 1609, a fost numit pictor la Curte de către regenții Habsburgilor spanioli și în perioada următoare a creat numeroase piese de altar. Catolic convins, el a devenit un important reprezentant al Contrareformei în N Europei. A lăsat peste 2.000 de lucrări abordând genuri variate: pictură istorică, alegorică, de gen, peisaje, portrete. Compoziții concepute dinamic, într-o regie spectaculoasă, cu efecte teatrale. Paletă aprinsă, dominată de tonuri calde; execuție viguroasă și spontană (seria „Viața Mariei de Medici”, „Răpirea fiicelor lui Leucip”, „Coborârea de pe cruce”, „Hélène Fourment și copiii”). A influențat pictura europeană. Numeroși discipoli, printre care Van Dyck. Reprezentat în Muzeul Național de Artă al României.

Pleurothallis rubens Lindl. Specie originară din Brazilia. înflorește iarna. Flori galbene-deschis, dispuse în ciorchine dens, unilateral. Este o specie mică cu o înflorire abundentă.

Trifolium rubens L. Specie care înflorește vara. Flori purpur-deschis pînă la închis (caliciul cu 20 de nervuri), dispuse, de cele mai multe ori, cîte 2 într-un capitul alungit-cilindric sau cilindric, pînă la 10 cm lungime. Foliolele frunzelor lanceolate, dentate, stipelele glabre. Plantă perenă, erectă, pînă la 0,65 m înălțime, tulpină bogat înfrunzită, deseori cu reflexe roșietice.

Intrare: Rubens
Rubens
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Pleurothallis rubens
Pleurothallis rubens  nomenclatura binară
compus
  • Pleurothallis rubens
Intrare: Trifolium rubens
Trifolium rubens  nomenclatura binară
compus
  • Trifolium rubens